Jul-07: Rondje Sluis

Het is alweer anderhalve maand terug, toen we ook van dat stralende weer hadden. Flink warm, blauwe lucht, maar wel een bak wind. De tweede dag zou het niet zo hard waaien en ik besloot om eens gebruik te maken van mijn dalurenkaart. Een paar weken eerder had ik op Sloterdijk een trein naar Vlissingen gezien. Dat leek me wel wat; 1 keer van Intercity overstappen en in Vlissingen uitkomen om daar een rondje te fietsen.

En eigenlijk wilde ik daar weer eens fietsen, maar dan naar Sluis een vestingstadje dat ik eerder gemist had. Ik heb wel op Zeeuws-Vlaanderen gefietst, maar dan tussen Perkpolder-Hulst naar Cadzand en Knokke. En ook een keer van Gent naar Terneuzen. Maar telkens viel Sluis buiten de boot en inmiddels had ik begrepen dat dit een aardig stadje moest zijn.

Zie hier een setje foto’s.

De trein naar Haarlem deed het niet wegens werkzaamheden. Dus maar direct naar Sloterdijk. De overstap ging echter naar Haarlem, want de Vlissingen-express ging vandaar en niet meer via Sloterdijk. Dat ie via Sloterdijk ging bleek destijds iets tijdelijks te zijn. In Haarlem sloot m’n trein niet aan op die van Vlissingen, maar op die van Dordrecht. Ook goed. Dus ook daar nog een keer overgestapt. Bij elkaar deed ik er een kwartier langer over. Met in de laatste trein een leuk gesprek met een jong Duits gezin dat met fietsen naar Yerseke ging.

Ik besloot uit te stappen in Middelburg. Daar was ik ook wel eens geweest, maar dat was ergens rond 1985. Ik kon me er weinig van herinneren en vond de stad een stuk fraaier dan verwacht. Dus flink wat heen- en weer gekard om maar zoveel mogelijk te zien. Vervolgens die paar kilometer naar het veerpontje van Vlissingen gefietst. Beetje saai tussengebied en erg warm. Gelukkig had ik fietskleren bij me, die dan weer niet echt bij mijn vouwfietsje paste.

Dat leuke boottochtje leek me wel wat en was met dit weer gelijk een minikroes. Ik zat heerlijk achterop en sprak daar een scholier die terugging naar Zeeuws-Vlaanderen. Hij deed dit tochtje dagelijks. Ik merkte op dat ik het een vreemd kort en breed ding vond. Dat klopte Maxima was een catamaran. Door het inschepen via een soort terminal met slurf had ik de buitenkant niet gezien en was me dat dus niet opgevallen.

Aan de overzijde was ik al meteen in de gemeente Sluis in de vissersplaats Breskens. Had ik ook niet eerder gezien en was best aardig en ik was er zeker niet de enige tourist. Naar Oud-Sluis, het vestingsstadje ging het als een speer. Ik had behoorlijk voor de wind. Onderweg een paar keer in de remmen voor het nemen van wat foto’s. De vouwfiets snorde er over en ik was dan ook zo in Sluis zelf.

Het was inderdaad een vestingstadje met stadswal. Middelburg is dat overigens ook. Hier was het echt flink vol met vooral Belgen die er een uitstapje maakten. Erg veel daarvan was op de fiets. Toch viel het mij wat tegen. Door Bourtange, Naarden, Heusden en Willemstad had ik er meer danwel teveel van verwacht. Eigenlijk vind ik Middelburg inmiddels ook fraaier.

Neemt niet weg dat het nog steeds prachtig weer was en het fietsen op de vouwfiets prima ging. Met dat eenversnellingsding haalde ik moeiteloos 25km/h. Alle e-fietsen stak ik voorbij en een paar matige wielrenners overkwam hetzelfde lot. Terug ging het echter anders. Ik had nu ‘zomaar’ windkracht 6 pal tegen. Het beentempo dus flink lager en op een fraai puinpad boven op een dijk van het Zeeuwslandschap overwoog ik zelfs om af te stappen. Maar daar kwam het net niet van.

Later zag ik nog een mooi veld met Afrikaantjes. Gezien de oranje-stemming ging die ook op de foto. Op de terugweg ook maar eens een foto van de fietsenstalling op de fietscatamaran gemaakt. Deze keer was het het zusterpartnerschip de Willem-Alexander. Rond een uur of 6 was ik in Vlissingen. Ook die stad na 27 jaar maar eens herbekijken. Het zag er goed uit. Alleen hun grote plein met de terassen leek me een ondragelijk pannetje. De hele dag warm, veel zon en erg weinig schaduw.

Nog geen 100 meter verder vond ik een leuk klein pleintje, waar wel bomen stonden. Alleen was daar dan weer geen horeca. Nog weer 100 meter richting station trof ik een pleintje met schaduw en een Chinees, die op hun terrasje kipnuggets met bier serveerde. Precies wat ik zocht. Even na zevenen ging ik direct naar het station. 55 km vouwfietsen vond ik mans zat.

Daar bleken ze echter gestopt te zijn met de Intercities naar Haarlem. Ik kon het schiereiland alleen verlaten per boemeltje en deed er tot Roosendaal dan ook flink langer over. Dat werd dan weer goed gemaakt door een ‘HiSpeed’ Intercity naar Amsterdam. Die ging behoorlijk vlot, In Rotterdam lapten we  de Thalys en we stopten niet eens in Leiden. Maar halverwege de Haarlemmermeer ging ie wel in de remmen. Stond er een tijdje stil en sukkelde toen verder richting Schiphol.

Na Schiphol vloog hij door de Schipholtunnel om daarna weer door Sloterdijk te sukkelen. Een vreemde rijstijl. Ik had liever gehad dat ie in Sloterdaijk was gestopt, want in Amsterdam CS was de Intercity naar Alkmaar niet meer te halen. Die mistte ik op een minuut of 3. Ben wel even naar dat perron gegaan, want wie weet was die dan weer eens een paar minuten te laat.

Het mocht niet zo zijn en ik raakte daar aan de praat met een Zaankanter. Hij kwam uit de Fyra, die mijn trein net voor Schiphol inhaalde. En toen we daar wachten op de volgende trein bleek dat geen succes. Die ging van een ander perron. Wat dat betreft is Amsterdam-Amstel een duidelijker station. Kortom het werd een latertje, maar echt haast had ik dan ook niet.

Advertentie

Geplaatst op 2012-07-07, in OV-matig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Jij dacht waarschijnlijk het is weekend dus laat ik maar eens een reisroman schrijven (geintje). Een mooi avontuur zo’n dagje daluurkaarten met de NS, heb zo’n ov-duk inmiddels ook al een behoorlijke poos maar nog nooit gebruikt, ben gewoon weer aan het sponsoren :-(

  Mooie heldere foto’s heb je gemaakt, vraag me af hoe je dat toch voor elkaar krijgt met een AGFA click….

  Goed weekend!

 2. Enkele jaren geleden ook in Sluis geweest; heb er rondgelopen. Leuk aan Sluis is dat je de wallen rondom een heel eind kunt belopen: ik ben meer een wandelaar dan een fietser. We waren erheen gereisd per bus vanaf Breskens, daar waren we op vakantie.

 3. En dat haventje herken ik: daar hebben we nog op een terrasje gezeten.

 4. @Trijntje: Klopt, ik heb daar ook een foto van, maar die vond ik niet zo mooi. Je kan er ook deels omheen fietsen. Mij viel tegen dat er erg veel nieuwe saaie panden waren die je overal vind. Ik was nog vergeten Naarden te noemen, die is ook erg mooi. Ben gewoon verwend.

 5. @FT: Best geinig want tegen zo’n verhaal zie ik altijd een beetje op en als ik er eenmaal aan begin, dan staat het binnen een halfuurtje op het blog. Over de foto’s doe ik langer. De beste er uit zoeken, dubbel weggooien en de rest zo verkleinen en snijden dat ik het aardig vind. Alleen die fietsenstalling op de pont heb ik qua gamma aangepast. De rest hoefde niet, het was dan ook kraakhelder weer.

 6. Een treinverslag in miniformaat :-)
  Middelburg, Sluis, Vlissingen – Breskens, Cadzand, ik ken de omgeving en zelfs Turkeye, we fietsten er ook. Niet alles is er mooi maar de wijdheid is een genot.
  En de vlasvelden op Zeeuws-Vlaanderen zijn een plaatje. Ik weet niet meer in welke maand die bloeien.

 7. @Bertie: Destijds ben ik natuurlijk ook door Biervliet en Turkeye gefietst. :-) Van vlasvelden heb ik geen idee. We hebben hier vlakbij een weggetje naar het recreatiegebied met de naam Vlasgat. Kom daar vaak langs, maar ik heb geen idee of daar vlas te vinden is.

 8. Als je dit verslag zo leest, lijkt het wel of het voor jou een handomdraai is, een straatje om, terwijl je toch over hele afstanden voor een zo’n dag praat. Die bijna – achteloosheid waarmee jij er over spreekt, maakt het hele verhaal des te leuker.

 9. Ja, dat waren mijn gedachten ook, wat Rob zegt. Maar je bent een zwerffietser of hè bent het niet!
  Wat vlas betreft, dat houdt Ria in de gaten: http://www.riavanfelius.nl/

 10. @Margo: Ik heb ook nog een paar meter door Dordrecht gefietst. Ik moest daar 25 minuten wachten op een trein die Zeeland in ging. Toch is dat weer net te kort om een goed rondje door Dordrecht te maken, ondanks dat het station redelijk dicht bij het centrum is. Ik bedacht op de terugweg een groter rondje te maken als dat zo zou uitkomen. Maar daar kwam het dus niet meer van en ik schuif dat door naar een volgende keer.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: