Jul-13: TaskForce Ruimtezwammen

Een aantal weken terug was ik aanwezig bij een presentatie van de ‘TaskForce Ruimtewinst’. Een provinciaal eliteclubje onder leiding van Han ter Heegde. Een erg leuke burgemeester van buurgemeente Heerhugowaard en eerder buurgemeente Langedijk. Ik denk nog altijd dat hij de burgemeester gaat worden als Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Schermer, Graft, De Rijp en Heiloo samen gaan smelten. En ondanks dat het een VVD’er is gun ik het hem en de inwoners zeker.

Deze jongere en vlottere versie van Opstelten leidde de avond en zat de taskforce voor. Die taakkracht mocht een advies geven over het stationsgebied van Alkmaar. Een door hen ingehuurd bureau had een groots idee om de voorzijde busluw te maken. Van mij mag het, maar aan de andere kant (waar de bussen dan naar toe gaan) is geen ruimte tenzij je een leuk oud wijkje en het nieuwe Horizoncollege platgooit.

De TFR-leden mochten op dat advies schieten en deden dat met losse flodders. Uiteindelijk kwam daar uit dat Alkmaar een lelijke betonnen brug heeft over het Noordhollands kanaal, waar iets aan gedaan moest worden. Iedereen in de zaal (persoon of 40) vroeg zich af over welk brug dit in hemelsnaam ging. Bleek het om de rollator-opritten van de Ringersbrug te gaan. Daarmee diskwalificeerde dit provinciale clubje zich volledig. Niemand had ook maar ooit deze klacht over de Ringersbrug gehoord. Korton ruimtezwammers, waarbij ook maar geen moment sprake was van enige ruimtewinst.

De ingehuurde adviseur kwam ook met het verhaal dat Alkmaar een eindpunt wordt van de PHS (Programma Hoogfrequent Spoorvervoer). We gaan dan per uur wel 6 intercities vanuit Amsterdam krijgen. Nu zijn dat er 4, plus 2 uit Haarlem, 2 uit Hoorn en 2 uit Den Helder. Dus zoveel meer is dat nu ook weer niet.

Maar hij vond wel dat de tegenstroom (dus overdag naar Alkmaar) bediend moet worden met meer voorzieningen in Alkmaar. Ik weet niet of ik daar als Alkmaarder op zit te wachten. We krijgen dagelijks al voldoende grijze dalurenhoude stadsbezoekers uit het station richting binnenstad. Zal ook wel komen omdat we aan het eind van 2 hoofdlijnen (Maastricht-Alkmaar en Nijmegen-Den Helder) zitten. Die treiners kunnen nog verder naar Den Helder, maar die stad is een stuk onaantrekkelijker.

In de afgelopen weken vroeg ik me echter af of hier al niet genoeg georganiseerd werd. Zo was er in het Geestmerambacht het Indian Summer festival. Daarna de Alkmaarse wandel4daagse:

en de Kaeskoppenstad. Iets eerder er later was er een homoparade over de grachten, drakenbootrace op het Noordhollandskanaal:

en badeendjesrace langs het Waagplein.

Daaromheen is er reglmatig wat te doen op het Canadaplein, in de Hout en op de Lindegracht.

Dinsdag trad de versgeridderde Kraayenhof met zijn Argentijnse trekzakje op. Erg veel volk op de been en het klonk prima.

Dwz op de plek waar ik eerst stond. Later liep ik er omheen en heb ik het vanaf de andere kant beluisterd, de geluidskwaliteit was daar beduidend minder. Toch erg mooi en erg gratis.

In De Hout heb ik bij prachtig weer iets van de Korendag gezien en iets met wereldmuziek. Dat laatste trok behoorlijk veel picknickers.

Toch was het mooiste optreden op het Canadaplein door Eric Vaarzon Morel en 3 andere musici. Ik had nog nooit van deze flamengo-gitarist gehoord, maar de mix met een Indiase bongospeler, iemand met een lel van een bassax en een rappende Surinamer was fantatstisch.

Een week eerder trad daar CCC Inc. op.

Bejaarde folkmusikanten. Speelden erg goed en deed me denken aan Listowel. Dat is een gat in West-Ierland waar ik in die tour van 1998 overnachtte. Alle kids gingen naar de discotheek waar ik boven een kamer had gescoord. Afgeladen vol, dus ik wilde wel wat anders zien. Zag een stuk of 5 Ierse kroegen, met alleen een barkeeper. Gelukkig zag ik bij 1 van die kroegen een man of 6 aan de bar zitten. Dus daar maar een pint paken. Ik nipte nog maar net of de 6 man aan de bar liepen naar hun instrumenten en begonnen daar Ierse folk te spelen. Zat ik weer alleen en nog eens opgelaten ook, want ze speelden speciaal voor mij. In elk geval deed CCC Inc het een hier stuk beter en met meer plezier.

Een dag later trad Trijntje Oosterhuis op die plek op. Erg veel volk, maar het is niet mijn muziek. Na een minuut of 10 ben ik doorgelopen. Want dat is wel een voordeel als het gratis is. Je blijft niet hangen omdat je betaald hebt.

In al dit geweld viel het Alkmaarse Drakenfestival niet op.


Best jammer, want ook daar was niets mis mee.

Het is maar goed dat ik geen werk heb, ander kom je hier tijd tekort. De bezoekers komen hoofdzakelijk op de fiets en uit de buurt. En die PHS zal daar erg weinig aan veranderen. Hoeft van mij ook niet. In andere steden wordt ook voldoende georganiseerd en daar kunnen de in- en omwonenden ook prima op de fiets en te voet naartoe. Beter voor het milieu en de conditie.

Geplaatst op 2012-07-13, in Alkmaar, Kunstmatig, OV-matig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Ik heb weer heel wat gemist zie ik…
  Ben meestal ook te moe na een dagje fietsen moet ik eerlijk toegeven ;-)

  Goed weekend!

 2. Als er voldoende georganiseerd wordt hoef je ook niet zo nodig weg.

 3. Waarom is Den Helder onaantrekkelijker? Ik heb daar vrienden wonen en andere vrienden die vanuit Den Helder vlot met de bus te bereiken zijn, in Alkmaar heb ik niets. Dus voor mij is Den Helder beslist aantrekkelijker ;)

 4. @FT: En dit zijn alleen maar de dingen waar ik toevallig inloop. Als je interresse er in hebt is er veel meer. Zo las ik bijvoorbeeld dat vandaag de Karavaan optrad in de Oosterhout en in de NoorderArcade is een of ander theater bezig in de oude Toy’s r Us.

 5. @Frans54: Dit inkoppertje had ik speciaal voor Aline geplaatst. :-)
  Zelf fiets ik af en toe ook naar Den Helder en weet er best aardige plekken te vinden. Toch is het voor veel touristen niet meer dan een waaigat waar je de pont naar Texel kan nemen.

 6. Ik ben onder de indruk. Zag ik Alkmaar alleen maar als kaasdragerplaatsje waar toevalig familie woont (en wijlen Carrel) blijkt het een bruisend showstadje te zijn. Waar maakt de TFR zich druk om…
  Je begrijpt dat ik, als dorpelinge, niet veel gewend ben :-)

 7. @Bertie: Ik ben ook niet veel gewend en wat ik noemde op het Canadaplein, de Lindegracht en in de Hout is vaak kleinschalig maar soms verassend leuk. Ik woon daar tussenin en als ik zie dat het Ritsevoort is afgezet met een hek, dan denk ik er zal waarschijnlijk iemand bij de Lindegracht optreden. Blijken dat een stuk of wat onbekende saxofoondames te zijn die iets ragtime-achtigs spelen dat me aan Roadrunner doet denken. Zeg ik tegen iemand die er staat: Flinke opkomst, komt er nog meer?’ Blijkt dat die Kraayenhof te zijn.

  Indian Summer is veel massaler en wordt net over de gemeentegrens in het Langedijker deel van het Geestmerambacht gehouden. Zelf heb ik daar weinig mee en eigenlijk geldt dat ook voor die wandel4daagse.

  Ik bedenk net dat ik vanavond het wereldkampioenschap kloeten in Broek op Langedijk ben vergeten. Echt dorps en zeker leuk. Limmen is ook bijzonder actief: http://www.davdata.nl/bierkratten.html

  Die kaasmarkt is voor een keertje leuk, maar verder heb je er hinder van op de hoofdfietsroute Sint-Pancras-Heiloo.

 8. Bij ons was er ook ooit een Taskforce voor de service of de kwaliteit of zo. Die zijn weer opgeheven. Nu hebben we een “Kompentenzteam”, dat is een tijdelijk samengeraapte groep van “competente mensen” die nieuwe machines keurt. In de volksmond heten ze naar wens Konsistenzteam of Inkontinenzteam. En dan hebben we geloof ik nog een “Centre of exellence” of zoiets. Die modewoorden moesten verboden worden.

 9. @Bob: Ik ben heel wat gewend en idd dergelijke woorden voorspellen opzich al weinig goeds. Maar in dit geval zakte m’n broek volledig af. Het voorstel begon met “laten we het huis omdraaien’ en eindigde in “met een doorzichte WC-bril kom je ook een heel eind’. Zelden heb ik zo’n vermakelijke voorstelling gezien. :-)

 10. mirosjabin

  het is 1 grote banale toestand. ze moeten dit soort dingen afschaffen, het is echt de ontaarding van de huidige maatschappij met alle gevolgen van dien, en iedereen heeft de bek vol van dat het anders moet. laat me niet lachen.

 11. mirosjabin

  @ Ik was er al bang voor.
  Het is wezenlijk verschil met het gebeuren van de voorgaande jaren.

 12. @Mirosjabin: Ik begrijp je reacties niet. Dwz wat bedoel je met ‘dingen’ en ‘gebeuren’. De taskforce ruimtewinst was voor de 1ste keer (had er nog nooit van gehoord) en de muziek-optredens zijn erg divers en op verschillende locaties.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: