Jul-15: Amerikaanse Slagschepen

Speciaal voor Laurent en Mary 2 historische Amerikaanse bakken, gebouwd in Flint en Detroit, die hier vlakbij mijn huis ronddrijven:

Buick Estate Wagon 7,5 liter V8 (LPG), 2380 kg, 5,9 x 2,0 m. (1974 – Flint bij Detroit)

Plymouth Fury III Sedan, 5,3 liter V8 (LPG), 1986 kg, 5,3 x 2,0 m. (1965 – Amag, Basel CH)

Beide doen het dus nog, ik zie ze zeer af en toe rijden. Ooit heb ik een ritje in zo’n geval meegemaakt. Die kon niet tegen verkeersdrempels. Enkele kilometers na zo’n drempel deinde ie nog na.

Dat drijven zou ook kunnen door het weer. Alkmaar ontsnapte de waterdans die vooral over het oosten des lands trok, maar de laatste dagen plenst het hier ook af en toe. Echte overlast,  zoals een jaar of 10 terug toen ik een tsunami door de steeg had, is er gelukkig nog niet.

Voor het huidige weer lijkt me dit wel wat:

Deze bezoekende Ford GPA Jeep van het Amerikaanse MarineCorps van 1942 trof ik een paar maanden terug in de binnenstad. Hij is kleiner dan die 2 gevaartes hierboven en weegt maar 1610 kg.

Toch kan het nog een paar slagen erger. Zie hier een Streetview van een parkeerterrein op de gemeentegrens Alkmaar-Bergen op 3,5 km fietsen van mijn huis.

Zie hier meer info over dat zwarte Hummertje vooraan.

Advertentie

Geplaatst op 2012-07-15, in Alkmaar, Klimatig, Overmatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Wauw; die Plymouth FURY is een lekker ding! En over een tijdje schuitjerijden we allemaal in zo’n legergroene ;-)

 2. Aha, leuk! Die motorinhouden, ook, 7 en 7.5 liter… Ja, toen de fabrcage van Buicks uit Flint verdween was dat echt de nekslag.

 3. Het Hummertje is voor de romantici onder ons: “Romantische verlichting” en “RVS Spiegelplafond met gekleurde sterrenhemel”.

 4. Ik ga echt voor dat amfibievaartuig…

 5. @Felicita: Die Fury heeft zo’n lekker mayonaise kleurtje. :-)

 6. @Laurent: Beide zijn naar LPG omgebouwd en ik heb geen idee wat ze dan verbruiken en uitstoten. Zal zeker een stuk minder zijn dan in de originele benzine-uitvoering. Hier staan ook nog aardig wat SUV’s (Cayennes/Toareqs/X6/Q5) langs de Oudegracht. Die yuppen vervuilen waarschijnlijk meer. Die SUV’s zijn anderhalve meter korter, maar wel hoger en wegen hetzelfde of meer (2,2 tot 2,5 ton per stuk), rijden wel op benzine en gemiddeld 1 liter op 7 km met een CO2 uitstoot van 300 tot 360 g/km. Als fietser stoot ik gemiddeld 2 gram CO2/km uit en bij harde tegenwind of steile berg op het dubbele. M’n reguliere uitstoot is circa 30 g per uur, maar dat geldt ook de bestuurders van auto’s.

 7. @Fruttecookie; Ik dacht dat je meer zou vallen op die legertobbe. :-)

 8. @Sjoerd: Is het wat voor je virtuele garage? :-)

 9. @Ximaar: Dat heb je heel goed ingeschat.

 10. goeiedag, mijn naam is luca en ik ben voor mijn vader op zoek naar de plymouth fury die hier op de foto staat. het was de allereerste plymouth fury 3 uit 1965 2 deurs die in nederland op zijn naam stond, ik ben dus nu op zoek naar deze auto of hij nog bestaat en of u weet of die nog steeds in alkmaar staat.

  ik zie graag een reactie tegemoet.

  mvg, luca

 11. @Luca: Ik heb deze auto maar een paar maanden op die plek gezien en daarna al een jaar of 8 niet meer. Ik kon hem nog wel bij de RDW vinden, maar die zeggen niet waar ie nu rondrijdt of in een garage staat. Verder nog even op die plek en in de omgeving rondgekeken bij de verschillende streetview-opnames tussen 2009 en 2020. Maar hij is daar geen enkele keer op te zien.

 12. Alkmaarder

  Hallo, hier de eigenaar van de gele Fury. Ik heb hem bijna 10 jaar later nog steeds in bezit. Hij heeft inderdaad kort aan de Kennemerstraatweg gestaan waar ik nog een paar jaar gewoond heb. De auto toen wel binnen gestald.
  Inmiddels verhuisd binnen alkmaar.

  Het is overigens geen 7 liter maar een 5.3 V8. Ook is hij niet gebouwd in Detroid maar in Zwitserland bij Amag, waar ze onder licentie auto’s van de Chrysler groep als bouwpakket uit de VS onder hogere kwaliteitsnormen opbouwden.

  @Luca, deze specifieke auto is pas later maar Nederland verhuisd en heeft het grootste deel van zijn leven rondgereden in Zwitserland.

 13. @Alkmaarder: Dank voor de informatieve reactie. Ik heb de gegevens onder de foto aangepast. Het bericht is 9 jaar oud en in weet niet meer waar ik toen de info heb opgedoken. Doorgaans doe ik dat via de RDW maar die gaf 0 cc aan en wikipedia in het Engels. Toch kan ik het daarmee niet verklaren. Mogelijk heb ik het van een andere ‘hobby’-site gehaald en bestaat de kans dat het nog ergens fout staat. Ik heb Luca een mailtje gestuurd. Neem aan dat ze hier niet dagelijks kijkt. ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: