Jul-28: Vlamwerpen-2012

Gisteravond toch maar even naar de Olympische opening gekeken. Zo enthousiast als de presentatoren was ik niet. Er zaten zeker leuke elementen bij, maar die van Seoul vond ik toch echt fraaier. Zal komen door die overmaatse bongo’s destijds. Toch hadden ze er in London ook werk van gemaakt en heb ik hele stukken gekeken. Als Rowan Atkinsonfan mocht ik niet klagen, maar regelmatig zat ik wat anders achter mijn laptop te doen en liet ik alleen het gewauwel van Van Gelder en die andere dombo aan. Wie weet werd ik op wat leuks gewezen en dan zet ik dat beeld wel weer op schermvullend.

De heren keuvelden wat raak. Er werd flink uit wikipedia geciteerd. Doorgaans meuk die voor mij overbekend is. Maar als afgestudeerd zwerffietser ben ik gezegend met een flinke topotic. Alles werd me ook iets te positief uitgelegd. Dat hun koningin zo lang op de troon zit is pure armoede. Ze vertrouwt haar zoon niet en gaat door tot de dood hen scheidt. Kortom ze wil niet meemaken hoe het land onder zijn leiding de mist in gaat. Onze Trix lijkt hetzelfde strijdplan te hanteren. Pure bejaardenarbeid!

Een ding vond ik zeker apart, maar daar werd geen woord over gezegd. Bij elk land liep een vlaggendrager voorop met aan bakboord (dus in de looprichting links) iemand die met een rekje op de rug liep. Daarop de naam van het land, heb ik bij eerdere versies fraaier gezien. Maar wat liep er nu aan stuurboord (zoals de Duitse conducteurs omroepen: ‘In fahrtrichtung rechts.’)?

De heren hielden daarover hun mond, terwijl ik het wel prettig had gevonden als ze voor 80% minder door de muziek heen hadden gesproken. Maar helaas. Ze hadden schijnbaar geen idee wat het was en waar het toe diende. Het leek op een metalen kelk. Aan het eind werd de vlag ingeleverd en op een heuveltje geprikt. Maar waar die 204 kelken belanden heb ik niet gezien. Misschien is het in beeld geweest, maar de heren hebben me daarop niet geattendeerd.

Pas toen de vlam ontstoken werd snapte ik de truc. Halverwege was het me al duidelijk dat de vlam op de middenstip zou komen. Dat gebied bleef voor het oog akelig leeg. En jawel bij het ontsteken viel de cirkel met kelken op. Dan is het niet moeilijk meer te bedenken, dat die naar elkaar toe gaan en 1 grote vlammenwerper vormen.

Erg mooi bedacht, alhoewel ik die keer met die schutter die per pijl de vlam aanstak ook erg apart vond. Maar bij het ontsteken hadden de heren het nog niet in de gaten. Pas na een kwartier werd het gemeld. Schijnbaar zijn ze toen pas door een twitteraar (m/v) getipt.

Net als bij de Tour de France kan dergelijk gewauwel prima vanuit de studio in Hilversum en door maar 1 persoon, die wat langer zijn of haar mond houdt. Het daar aanwezig zijn van die wauwelaars heeft geen enkele toegevoegde waarde.

Voor de rest ga ik natuurlijk ook deze spelen boycotten, totdat de Britten stoppen met de bezetting van Noord-Ierland. Om die reden laat dat land zich officieel ‘Verenigd Koninkrijk van Groot Brittannië en Noord-Ierland’ (VK of/or UK) noemen. Daar hoort dus het Eiland Man niet bij, dat is een stuk autonomer dan Noord-Ierland. Maar het VK laat zich bij de Olympische Spelen wederom GBR (GB) noemen en daar hoort Noord-Ierland dus niet bij. Nee, teruggeven aan de Ieren en geef dan meteen Gibraltar terug aan de Spanjaarden en ga daarna pas zeuren over Tibet en andere gebieden in de wereld die bezet zijn. Waar is Van Muiswinkel als je hem nodig hebt?

(En dat ‘Zonderland’ niet meedoet voor de ‘Independent Olympic Athletes’ is me ook een raadsel.)

Geplaatst op 2012-07-28, in RTV-matig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Oh, ik vond het wel een mooie show, vooral de eerste helft. Maar ja, mijn kinderhand is altijd gauw gevuld. En ik hoefde natuurlijk geen Nederlands commentaar te horen.

 2. @Emigrant: Zonder Van Gelder en co zal het een stuk beter geweest zijn. Neem aan dat hun Duitse tegenhanger(s) niet zo aan kritiekloze England-verheerlijking hebben gedaan. Snap trouwens nu ook waarom Atkinson nog geen lord is en wel leuk. Hij komt uit het armere en achtergestelde Noord-Engeland.

  En helaas, zoals bekend mag zijn zit kijken naar dergelijke uitzendingen vanuit het buitenland er niet in. Leve de IP-censuur:

 3. Het is helemaal aan mij voorbij gegaan.
  Mijn tv gaat niet meer aan.
  Ik twijfel waarom ik og een kabelaansluiting heb.
  Verschillende reacties krijg ik uit allerlei hoeken.
  Ben ik nu niet sportief genoeg?

  Zonnige zomergroet

 4. Volgens mij heb ik wat gemist, snel eens even gaan zoeken…

 5. Het is of ik (Ierse) schoondochter over Engeland hoor praten :-)
  De opening van de OS heb ik niet gezien en ook de rest laat ik aan manlief over. Die niet echt geniet, hij moppert voornamelijk over de ‘armzalige vertoning van Nederlandse sporters’. Misschien overdrijft hij, misschien wordt alles morgen beter.

 6. @Sjoerd: De link naar de uitzending staat onder gewauwel hierboven.

 7. @Rob A: Ik heb dus al jaren geen kabel/digietenne/schotel meer en bekijk het beetje TV wat ik wil zien online. Vaak achteraf, dan kan ik de ververlende stukken doorspoelen.

 8. @Bertie: Probleem is dat ik geen nationalist ben. Iedereen mag van mij winnen, ze hebben er allemaal hun best voor gedaan. Qua inwonertal (wat nog geen kwart procent van de wereldbevolking is) hebben we maar recht op 1 zilveren medaille (of 2 bronzen). Vaak nemen ze meer mee naar huis en dat is sneu voor de andere landen die er demografisch gezien meer aanspraak op maken.

 9. Het was de eerste keer überhaupt dat ik naar een opening heb zitten kijken. Ik ben niet zo enthousiast. Ik heb het dan ook maar tot 11 uur – half 12 volgehouden. Het mooiste vond ik het stuk waarin allerlei korte muziekfragmenten van toch wel heel erg goede Engelse bands gespeeld werden. En het stukje met Mr Bean was leuk. Het massale toneelstuk over de geschiedenis van het o zo fantastische Engeland vond ik onoverzichtelijk en inhoudelijk niet zo interessant. O ja, de grap met Daniel Craig en de Queen was leuk.

 10. Heb maar een heel klein stukje gezien en ook nog op de Belg waar maar heel weinig werd gesproken door de commentatoren omdat mi. de meeste beelden voor zichzelf spraken.
  Wij zijn helaas behept met overjarige radioverslaggevers lijkt het ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: