Aug-10: The Inside Leg

Eigenlijk gaven de voorgaande 3 berichten al aan dat ik toch in de greep van de Olympische Spelen ben geraakt. Of beter in de randverschijnselen daarvan. Ik heb nog flink wat ideeën over regionale berichten/visies, maar daar staat mijn hoofd nu even niet naar. Die komen later vast aan bod.

Deze keer wilde ik het over hoogspringen hebben. Iets waar Nederlanders niet in uitblinken en dus weinig aandacht kreeg. Hoogspringen is duidelijk een oneerlijke sport die afhankelijk is van de lichaamsbouw. Je ziet geen mensen van 1,60 aan de start verschijnen. Bij andere sporten heeft flinke lengte ook voordelen, zo meet Usain Bolt 1,96 en bij snelzwemmen zie je geen Pietertjes van den Laageband meedoen.

Maar bij hoogspringen valt meteen te bedenken dat lange mensen in het voordeel zijn. Dus heb ik de uitslag hieronder in een tabel gezet, met daarachter de relatieve hoogte.
Dat wil zeggen dat de winnaar 23,96% hoger heeft gesprongen dan zijn eigen lengte. Hij blijft daarmee nog steeds nummer 1. Voor de nummers 2 en 3 maakt het wel flink uit:

In het lijstje heb ik ook Sotomayor gezet, die al 19 jaar het wereldrecord in handen heeft. Hij sprong in 1993 25,64% hoger dan zijn lengte.

Daaronder nog een 3-tal 10-kampers, die op deze manier ook aardig hoog eindigen. Dit zijn kortere mensen omdat ze ook andere sporten doen, waarbij lichaamslengte misschien wel een nadeel is. Aanvankelijk dacht ik dat de dames zo ook mee konden doen voor de medailles, maar dat viel tegen. Die springen maximaal 6% hoger dan hun lengte.

Eigenlijk zou je hoe dan ook Nederlanders verwachten, omdat Nederlanders gemiddeld tot de langste mensen ter wereld behoren. Maar als je het lijstje bekijkt zie je geen mensen boven de 2 meter. Misschien mag dat niet, maar het kan ook zo zijn dat bij een dergelijke lengte de lichaamsverhouding vaak niet meer klopt. Want eigenlijk gaat het niet om de totale lengte, maar om de been-lengte. Helaas is die niet bij de info van de Olympische Sporters of op wikipedia te vinden. Mr Humphries zou er op uit moeten voor het meten van The Inside Leg.

Geplaatst op 2012-08-10, in Overmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. Als je te lang bent wordt je ook sloom…

  2. Ach ja, Mr. Humphreys, de term inside leg deed me ook aan hem denken, en aan de hele serie Are you being served? Mr. Humphreys is nu free forever, en ook Mrs. Slocombe heeft inmiddels haar poesje aan de zorg van anderen moeten overlaten. Mr. Grainger en Young Mr. hoe-heette-hij-ook-alweer, waren eigenlijk al half dood toen de serie nog liep.

  3. @Emigrant: Net even gekeken. Alleen Captain Peacock (91) en Mr. Rumbold (78) leven nog.

    Het grappige is dat ik deze term ‘inside leg’ (door die serie) wel ken, maar de Nederlandse variant (binnenkant been?) me eigenlijk niet bekend is.

  4. Iemand van 1 meter 60 wordt geen kampioen hoogspringe maar misschien wel kampioen limbodans.

  5. @Baps: Dat hangt natuurlijk van de onderbeenlengte af. Bij een totaallengte van 1,60 kan die nog altijd een meter bedragen en Limboot dat voor geen meter. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: