Aug-14: Grenada Grote Winnaar
De Olympische spelen in London zijn voorbij, en dus is het tijd om de eindscore op te maken. Deze keer heeft Grenada afgetekend gewonnen en hebben ze de Bahamas (winnaar BeiJing-2008) en Jamaica naar plaatsen 2 en 3 verwezen. Ijsland (die nog 3de was in BeiJing) is totaal uit de lijst verdwenen, die haalden geen enkele medaille. Nederland steeg van de 19de plaats in BeiJing naar de 17de plek in London.
En dan heb ik het natuurlijk over m’n medaillelijst, die gecompenseert is naar het aantal inwoners. Zie de tabel hieronder. Net als de vorige keer heb ik zilver (halve goud) en brons (1/3de goud) omgerekend naar Tgd (Totaal Goud) en dat hussie gedeeld door het aantal inwoners van een land. Volgens mij een eerlijkere verdeling dan de ‘Absolute’ lijst waar de organiastie mee komt. Die lijst is erg simpel, meer inwoners is meer sporters is meer medailles.
Van die absolute lijst heb ik een kleiner tabelletje gemaakt en die heb ik boven m’n grote geplakt. Op die manier wint de Europese Unie (EUR). De oude Sovjet Unie (URS) zou het ook iets beter gedaan hebben dan de USA, die volgens de organisatie winnaar was. Opvallend is dat QE2 (Queen Elizabeth the 2nd) prima boerde als staatshoofd. Niet alleen haar onderdanen in GBR, maar ook die van Canada, Australië, Nieuw Zeeland, Jamaica, Grenada en de Bahamas graaiden flink wat plakken bij elkaar. Neem aan dat die circa 300 plakwinnende sporters allemaal aansluitend in $inghampalace op de thee komen. Wat dat betreft was het handig dat deze spelen in haar achtertuin georganiseerd werden.
Rechts heb ik ook het aantal vierkante kilometers per plak berekend, en dan doet Nederland het met een 6de plek een stuk beter.
Hier nog een staafdiagram, om de verhoudingen wat inzichtelijker te maken:
Als Grenada vergelijkbaar had gescoord maar dan met net zoveel inwoners als Nederland, dan hadden ze maar liefst 159 gouden plakken binnengesleept.
In 2008 heb ik eerder zo’n lijst gemaakt voor BeiJing. Toen heb ik er ook 1 gemaakt voor BeiRino, dus de zomerspelen van BeiJing en de winterspelen Torino opgeteld. Daar schoot Nederland niets mee op. We halen op de winterspelen wel flink schaatsgoud naar binnen, maar dan komen opeens ook landen als Noorwegen, Zweden, Estland en Oostenrijk oprukken met risten Skiplakken. Oostenrijk bakte er deze zomerspelen overigens niets van en haalde niet 1 medaille.
Dat al dat nationale gedoe maar onzin is was goed te merken bij de Marathon. Daar won een Stephen Kiprotich uit Uganda en werd Wilson Kiprotich uit Kenya 3de. Dan denk je al snel aan een Veldkampse schaatsbelg-truc, omdat er in Kenya bijna 300 marathonlopers aan de limiet voldeden en er per land maar 3 in Londen op mochten komen draven. Maar nee, Stephen is echt in Uganda geboren, maar dan wel op maar 20km van de Kenyase grens.
Hieronder een kaartje:
S is Stephen en W is William. P en A zijn 2 andere Kiprotichen die internationaal in de marathon hun sporen hebbben achtergelaten. K is Kirui, die 2de werd in London. De kleurtjes op de kaart komen van een talenwebsite. De kans is groot dat Stephen en William dezelfde Nilotische taal spreken. Eigenlijk niet zoveel anders dan de Friezen in NL en de Friezen in Noord-Duitsland. En als de Britse bezetters destijds de grens tussen Uganda en Kenya anders hadden getrokken, dan waren zomaar alle marathonmedailles voor Kenya of Uganda geweest.
Geplaatst op 2012-08-14, in RTV-matig en getagd als FokSuk, Grenada, Kiprotich, London, Marathon, Medaille, Nilotici, Olympics, QE2, Riftvallei, Sport, Statistiek. Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.
Fokke en Sukke weten het goed te brengen…
Wij hadden allemaal dezelfde vragen die jij hier stelt ook al aan elkaar gesteld. Ook waren de namen van de marathonlopers ons ook al opgevallen. En ook zeiden we tegen elkaar op de bank voor de TV: wedden dat Xiwel de medaillestatistiek even wat eerlijker uitrekent. En ja hoor…op een Xiwel kan men bouwen bij dit soort vragen….
@Natascha en Pepijn: Het begint hier al een beetje op een e-tradition te lijken. :-)
De lijst heb ik nog een beetje aangepast. 2 getallen waren fout berekend, door een foute knip en plak en ik heb wat beter uitgezocht wat allemaal Queen Liz de 2de als staatshoofd heeft. Meer staatjes (40) als de Cayman Eilanden (CAY) en het omstreden Diego Garcia (IOT), minder inwoners (had ik deels geschat) en veel meer oppervlakte omdat een stuk Brits Antarctica (BAT) onder haar hoede valt.
Ik vind het heerlijk om die lijstjes even te bestuderen. Dank je wel voor de moeite. Zo’n wetenswaardigheid dat Oostenrijk niet één medaille heeft behaald doet het bij mij ook altijd goed. En ik had ook zo mijn gedachten over de marathon. Wel opvallend dat hier bijna geen blanke mensen liepen. Zit er dan toch meer verschil in blank en donker dan wij willen erkennen? Ik zeg verschil en ik hang hier geen waardeoordeel aan. Het één hoeft niet beter dan het ander te zijn, maar het is verschillend, net zoals man en vrouw.
@Hanscke: Je moet ook bedenken dat het maar 1 soort Afrikaan is die het zo goed doen. Dwz deze Niloten (Nijl-aanwonenden) hebben al eeuwen van de landbouw geleefd en worden daardoor een stuk langer dan de Bantu’s, die altijd van de jacht hebben geleefd. Niloten behoren tot de langste mensen ter wereld, met een gemiddelde lengte van 1,83 en hun been/bovenlichaam/gewicht verhouding is erg gunstig (erg lange benen). Ze meten dus een lange Inside Leg. :-) Kortom zeer lange passen.
Bantu zijn al snel een cm of 30 korter en het zou me niets verwonderen als niet 1 Bantu (die in de groene gebieden wonen) met de marathon heeft mee gedaan.
Vervolgens is in dat gebied de fiets, auto en openbaar vervoer zo laat door gedrongen dat veel mensen nog altijd dagelijks kilometers blijven lopen onder zware omstandigheden. Ze wonen exact op de evenaaar en op 1100 meter of hoger. (Dus hun hele leven gratis op hoogtestage.) Bij elkaar levert dat voor deze duursport grote voordelen op. Omgekeerd is er vrijwel geen voordeel te halen met betere schoenen, die bijvoorbeeld alleen door rijkere landen kunnen worden aangeschaft.
Natuurlijk is het geen wet van Meden en Persen dat marthonwinnaars alleen uit dit gebied kunnen komen. Maar ze maken wel veel meer kans.
Inmiddels is het 6 jaar later en wint Eliud Kipchoge de marathon in Berlijn met een zeer scherp wereldrecord. Ook zijn geboorteplaats ligt in het Nilotische taalgebied. Op de kaart 33, net boven de W en rechts van de P. Het oude wereldrecord stond sinds 2014 op naam van Dennis Kimetto. Geboorteplaats van hem kan ik niet vinden, maar hij leeft zo’n 30km ten noorden van Eliud.
http://stemmenvanafrika.nl/wie-zijn-de-kalenjin-en-waarom-heten-ze-allemaal-kip/