Aug-19: Circus Van Breugel

Het is alweer een kleine maand terug dat ik deze overzichtsfoto maakte in Veenhuizen:

Dit Veenhuizen is een gehucht in Heerhugowaard (Google-kaart) en ik kan moeiteloos stellen dat 95% van de Heerhugowaarders geen weet heeft van het bestaan van deze kermis of ook maar het handjevol huizen dat hier staat. Ik fiets hier vaker door, maar nu was er opeens kermis. In plaats van 30 mocht ik er nu niet sneller dan 30.

Links zie je de rode dakpannen van het Dorpshuis. Daar voor 2 ‘kermiswagens’, waarvan in de laatste iets werd gebakken. Misschien patat of zelfs oliebollen. Die 2de wagen was me niet duidelijk, ze stonden met de rug naar de weg. Uit het dorpshuis zelf kwamen regelmatig buurtbewoners met een flesje bier en die liepen over de loopplank naar het veldje rechts. Want jawel deze kermis had een heus circus georganiseerd door de eigen bewoners.

De hele meute (alle bewoners en hun familie en kennissen (anders konden het er nooit zoveel zijn)) zat in een grote kring en in het midden liepen een man of 6 in opvallende (zelfgemaakte) clownskleren. Ze moesten iets doen met zelfgemaakte 1-wielers. Veel gelach, maar mij werd niet echt duidelijk wat de bedoeling was. Daarvoor had ik ook over het slootje gemoeten en even moeten vragen. Ik kreeg er een enorm Asterix en Obelix gevoel bij. Zal zeker ook te maken hebben met de grote gestreepte clownsbroeken. Alleen de bard ontbrak, maar misschien zou die later in de avond nog optreden en niet veel later aan een dikke tak bungelen.

Het circus was vernoemd naar een landbouw-familie die daar al wat generaties woont. De naam in de titel stond groot op een plank het midden. 40 jaar terug ben ik daar ooit vanwege een jeugdvereniging bij hen en hun ouders in huis geweest. Ze zullen mij nog wel van mijn opvallende achternaam herkennen, maar nu hadden ze niet in de gaten wie die fietser was die vanaf de weg dit spectacle een tijdje heeft aangezien.

Ik heb nog even op het internet gezocht, maar vond er niets over. Vandaar dat ik dit berichtje toch plaats om te laten zien dat Heerhugowaard niet alleen uit geïmporteerde schreeuwerige en passieve Amsterdammers bestaat.

Geplaatst op 2012-08-19, in Regiomatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Ik ben opgegroeid in de gemeente Son en Breugel.
  Maar dit circus ken ik niet.
  Leuk verhaal!
  Zonnige zomergroet

 2. Leuke informatie, hier net over de grens zie je die dorpse feesten ook veel.

 3. Niet op internet, maar het heeft wel de krant gehaald, nog voor de kermis.
  Weet niet meer hoelang terug en of het de AC was of de koerier.
  Dit soort zaken moeten ze instand houden.

 4. @Bytheway: Nog even goed gekeken, de foto heb ik exact 4 weken terug genomen. Bij het NHD en Dichtbij (o.a Koerier) heb ik gezocht op hun websites. Beide bewaren alles erg lang, maar het NHD zet niet alles er op. Ik kon er niets vinden. Rodimedia is ook mogelijk, maar die haalt alles na een week van hun website. Zelf lees ik de reclamekrantjes nooit en het NHD vooral locaal redelijk goed. Dus gok ik maar even dat het Rodimedia geweest is.

 5. Leuke bericht, dit. Ik ken dit niet maar kan me er wel een voorstelling van maken. Enig, dat circus en dan die prachtige naam, Breugel :-)
  Ook hier hoorde ik pas de laatste jaren van buurtschappen die bijna een autonome gemeenschap lijken te zijn. Ik denk dat ze overal te vinden zijn.

 6. @Bertie; Het was een buurtschap met een naam, en die naam staat in blauw op wit nog onder de plaatsnaamborden. Maar gemeente Heerhugowaard erkent haar plaatsnamen niet meer behalve Heerhugowaard. Zelf niet het redelijk grote De Noord, waar dit buurtschap 4 km van af ligt en maar wijkmatig even bij gepropt is.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: