Aug-30: Kermis-Vervolg

Eerder meldde ik al even dat ik nog een rondje kermis zou doen om te zien of de Turbine (want zo heet ie) het nu wel deed. En jawel hij was opgebouwd, draaide en er zat aardig wat volk in voor een dinsdagmiddag.Ook nog maar even gekeken en ze vroegen netjes de gelimiteerde ritprijs van 5 euro. Moeiteloos kan ik stellen dat je daar zo’n miljoenen-investering erg moeilijk mee terug kan verdienen. Maar de gemeente wil niet dat er meer gevraagd wordt om het nog een beetje leuk te houden. Hoe dat financieel rechtgebreën word weet ik niet. Vraagt de gemeente minder stageld of krijgt zo’n publiekstrekker ter compensatie zelfs geld uit de gemeentekas?

Op de foto hierboven staat ook de Grote Kerk. De nok daarvan is 37,9 meter boven de zeespiegel en het haantje circa 43,8 meter. Daarmee is de carillonbespeler op zo’n 40 meter doorgaans de hoogstgezetene van Alkmaar. Maar nu dus even niet, want deze Turbine haalt 70 meter en dat is een flink stuk hoger. Als je hier in Alkmaar op de hoogste verdiepingen van een flatgebouw staat kom je niet hoger dan 36 meter. Met dank aan Rembem (zie zijn reactie) had ik dat dus mis. Het dak van de Vroonerkroon is 44,7 meter en hun dakje van de liftmotor is 47,0 meter. Nou gaat daar niemand op staan, maar in de praktijk zitten hierdoor de hoogste bewoners wel op zo’n 41,5 meter. Daarmee is Alkmaar zeker geen hoogbouw stad.

Er is nog een hoger vast punt, de 80 meter hoge schoorsteen van de vuilverbranding. Af en toe komt daar nog een wiek van de grootste windturbines een stukje boven uit.

Dit alles om maar aan te geven dat 70 meter voor Alkmaarse begrippen behoorlijk hoog is. Toch is er ook gemor, want er is deze keer geen reuzenrad. Die van vorig jaar was ‘maar’ 55 meter en toen net zo hoog als de grote zweefmolen (60 meter) die nu ook afwezig is. En echt ik hoef met mijn hoogtevrees in geen van allen.

Wat ik wel mooi vind is de techniek. Vorig jaar had ik flink wat foto’s gemaakt om daar eens over te bloggen. Daar is het nooit van gekomen. Ik vond ze nu weer terug en dus plak ik die er nu maar dunnetjes bij.

Dat reuzenrad van destijds werd aan- en afgevoerd met 6 extra lange (28 meter van bumper tot bumper) vrachtwagens en opgebouwd woog het hele ding 400 ton. Een man of 10 was nodig om het binnen een dag op en af te bouwen.


Op de foto hieronder zie je zo’n opbouwer net boven de boom. Het reuzenrad stond in 2011 op het Hofplein, midden tussen de huizen. Dit jaar zou dat volgens mij niet kunnen. Het Hofplein is onlangs compleet op de schop gegaan voor nieuwe riolering. Als je daar zo’n gevaarte van 400 ton op plaatst, dan is de kans op een onverwachte plaatselijke verzakking wel heel erg groot. Er staat nu een doorsnee kraam op die plek.


Dat zal trouwens niet de reden zijn voor de afwezigheid van zo’n groot rad, want ik heb ‘m in eerdere versies ook wel eens op de Kanaalkade gezien, waar nu dus die Turbine zijn rondjes zwaait. Die Turbine zal ondanks zijn hoogte een stuk lichter zijn. Het ontwerp was ook slimmer, alles klapt en schuift in elkaar en past dan op 3 grote vrachtwagens, waarvan er 1 met de mast nog onder staat. Het totale gewicht schat ik op zo’n 200 ton, want meer dan 100 ton op een vrachtwagen zal wel niet lukken, dan rij je echt alle wegen kapot.

Geplaatst op 2012-08-30, in Alkmaar, Overmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Hu, daar zou ik nooit in durven. Het dapperste wat ik ooit gedaan heb op dit gebied was in het London Eye (135 m.) te gaan. Dat maakt een wat degelijker indruk – maar dat zal maar schijn zijn.

 2. Ik dacht dat de penthousebezitters van de Vroonerkroon de hoogstgezetenen waren. Het dak zit op de 54 meter.

 3. @Rembem: Dat redele recente pand stond tot voor kort nog niet in het hoogtebestand van AHN. Ik had er wel eens gekeken, maar vond het nooit zo’n hoog ding en verwachtte dat ie maar iets hoger was dan die dwarse flat aan het begin van WC De Hoef (daarvan is het dak 38 meter). Maar inmiddels is er een verse hoogtekaart AHN-2 en die geeft de Vroonerkroon op als 44,7 meter boven NAP (het water is er -1,4m) op het dak van de hoogste woonlaag. Het dak van het lifthijswerk is 47,0 meter en daar staan nog wat antennes op. Maar daar klimt hopelijk niemand in. Houdt wel in dat de hoogste bewoners idd net iets hoger zitten dan de carillonbespeler.

 4. Overal in, hoe hoger en wilder hoe liever. Maar dat durf ik niet meer.
  Ik had gedacht dat Almaar meer hoogbouw of hoge kerktorens zou hebben maar een kermisturbine is ook mooi :-)
  ot
  In een pretpark zagen we een angstaanjagende attractie: in een soort gondel worden de mensen langzaam omhooggehesen, dan valt het ding in één klap naar beneden. Je griezelt als je het ziet. Maar laagbijdegronds vergelijken bij wat ik zie op de foto’s

 5. Laat maar, sinds ik van een hoge ladder ben afgevallen hoeft het niet meer zo hoog…

 6. Op de Hoornse kermis stond ook die huiveringwekkende, veel te hoge zweefmolen. Ik heb er met afgrijzen naar staan kijken. Mijn kinderen zijn erin geweest, en het apparaat schudde en de stoeltjes helden naar achteren. Met ingang van de eerstvolgende kermis mogen ze van mij alleen nog in de draaimolen.

 7. Zij liever dan ik…

 8. Zij ook niet meer hoor, neem dat van mij maar aan ;)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: