Okt-12: De Slag om Alkmaar

439 jaar na de victorie op de Spanjaarden trekt Joost Zwagerman ten strijde tegen de cultuurbarbaren van de huidige Alkmaarse coalitie. Joost mocht een ‘woordje‘ doen bij de heropening van het Alkmaarse Stedelijke Museum. Daar kreeg hij een kwartier voor en die sprak hij voor de helft vol met texten over het vernieuwde museum en het Alkmaars Ontzet.

Voor een zaal vol genodigden begon hij in de 2e helft van zijn kwartier over Yxie. Dat is/was een project waar o.a. Provadja (alternatief filmhuis) en werk van Lucebert een permanente tentoonstelling zou krijgen. Er is een vergaand plan, dat voorziet in een nieuw gebouw op het Doelenveld. Het Doelenveld is (zo lang ik in Alkmaar rondloop) een armzalig en slecht bereikbaar parkeerterreintje, dat prima aansloot op de destijds zwaar verloederde Aldi. Aldi is inmiddels verhuisd naar Overstad in een prachtig nieuw gebouw met daaronder een eigen parkeergarage. Het Doelenveld ziet er nog altijd armzalig uit en wacht op een oplossing.

Die oplossing was door het vorige college bedacht, waarin toen de PvdA zat en niet OPA. De PvdA en OPA doen al jaren alsof ze elkaars tegenpolen zijn. Wat de PvdA wil, wil OPA niet en vice versa. Of zo’n wens in het belang is van de Alkmaarders is daaraan ondergeschikt. Erg kinderachtig van beide kanten. Het lastige is dat ze bij de laatste gemeenteraadsverkiezing vrijwel evenveel stemmen kregen, de PvdA net een fractie meer. Andere partijen zijn stuk voor stuk een stuk kleiner. De eerste 2 jaar kwam er een coalitie met de PvdA, CDA, VVD, D66, GL en die ging voortijdig onderuit. Vervolgens nam OPA de coalitie over en werd naast de PvdA ook D66 en GL vervangen door de SP en Trots.

En natuurlijk moest alles teruggedraaid worden waar de PvdA voor had gezorgd. Op dit moment wordt de Noorderstraat weer 2-richtingen gemaakt en wordt er druk nagedacht over het herstellen van het 2-richtingenverkeer over de Kanaalkade. Punten van Ondernemend Alkmaar, waar OPA (Onafhankelijke (dus niet) Partij Alkmaar) de politieke arm van is. Kortom auto’s tot voor de kassa, want dat is hun enige oplossing voor de ‘winkelleegstand’. Dan doet het er even niet toe dat die winkelleegstand in Overstad (met voldoende wegen en parkeerruimte) is en niet in de binnenstad, waar de straatjes gelukkig te smal zijn voor autoverkeer.

O en natuurlijk moest het ‘linkse speeltje’ Yxie er ook aan geloven. Dat de plannen daarvoor te ver waren doet er niet toe en dat de rechter tot 2 keer toe het huidige college veroordeeld heeft ook niet. De splinterpartijtjes CDA en VVD die destijds voor waren, zijn in het huidige college tegen. Grote broer OPA deelt duidelijk de lakens uit alsof we het van doen hebben met een Lance Armstrong. En Joost Zwagerman nam het tegen deze Victor K (met zijn OPA-Wethoudster en voormalig fractieleider van GL) op. De helft van de zaal applaudisseerde (zeker PvdA’ers) en de andere helft (die van OPA) riepen flink boe.

Ik hou niet zo van Joost Zwagerman, maar deze streek kan ik wel waarderen. Eigenlijk is het meer een tegenstreek, want de anti-PvdA-streek van OPA, die er aan vooraf ging, is waarschijnlijk een stuk groter. Of dit voor Alkmaar een gemiste kans is weet ik niet. Daarvoor heb ik me er te weinig mee bezig gehouden. Een Provadja-ganger ben ik nooit geweest en ik ben ook niet zo’n museumtijger. De tijd zal leren of er een minstens zo’n goede, betere of slechtere oplossing voor Provadja komt. Want dat er voor hen iets moet gebeuren vind zelfs OPA.

Deze hectiek deed me denken aan de Task-Force Ruimtezwammen, waar ik afgelopen Juli over tikte. Daarin werd gepleit voor o.a. meer vertier in Alkmaar, omdat we anders erg veel lege treinen via de nieuwe PHS (Programma Hoogfrequent Spoorvervoer) naar Alkmaar krijgen. Vrijwel alle locale politici waren het daar roerend mee eens. En volgens mij kan zo’n Lucebert-museum daar prima op aansluiten.

Joost is inmiddels een stapje verder met een petitie ondertekend door o.a. museumdirecteuren, Adriaan van Dis, Freek de Jonge en Marie van Rossum. En vooral die laatste is belangrijk. Zij was de vorige burgejuf en lid van de PvdA. Moeiteloos kan ik stellen dat vrijwel elke Alkmaarder haar terug wil, als de saaie CDA’er Piet Bruinooge maar vertrekt. Maar helaas is ze met pensioen en hebben onverlaten het contract van aanvoerder Piet zeer onlangs verlengd. Bij zijn komst presenteerde hij zichzelf als ‘bruggenbouwer‘, maar een brug tussen de PvdA en OPA is hem in al die jaren nog niet gelukt.

Joost vecht inmiddels verder en trad op bij RTV-NH. Het kan niet lang meer duren of hij vertelt erover in De Wereld Draait Door. U bent dus bij deze gewaarschuwd.

(Een andere invalshoek is bij Wik te lezen.)

Advertentie

Geplaatst op 2012-10-12, in Alkmaar, Kiesmatig, Kunstmatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. het klinkt als gedoe, maar met Wolf Biermann zeg ik: waar je ook woont, je moet je ‘einmischen’, dus hulde!

 2. @jankrosenbrink: Met dit ‘probleem’ heb ik niet zoveel en dergelijk gekrakeel vind ik wel vermakelijk. Er zijn andere punten waar de OPA-PvdA-tegenstelling minstens zo groot is. Denk daarbij aan verkeersvisies. Beide tegengesteld opportunistisch, wat ik veel erger vind.

 3. Prima stukje Ximaar!

 4. @FT: Toch vond ik er net nog veel tikfoutjes in, die ik net aangepast heb. Gisteravond even te snel afgeraffeld.

 5. Ik doelde op het inhoudelijke, op tikfoutjes heb ik niet gelet ;-)

 6. Toevallig zijn we nu in Noord-Holland en ligt het Noord Hollands Dagblad op tafel. Heb het relaas over de Lucebert-collectie en het gedoe er omheen gelezen. Bijna een reden om fan van Joost te worden, in elk geval van zijn actie!
  Ik ben zelf opa, maar zou nooit stemmen op de gelijknamige partij, zeker na lezen van dit blog!

 7. ik krijg het idee dat die mensen er alleen zijn voor hun eigen glorie, en zeker niet voor de burger.

 8. @Dwarsbongel: OPA doet ook best goede dingen, maar al heel snel draait iets uit op zij tegen wij. En dat geldt ook voor de locale PvdA, GL, SP, VVD, Trots, LA en CDA. De enige partij die er (op dit moment) het minste last van heeft is D66. Maar enkele jaren terug paste hun kopman ook prima in dat rijtje wij-zij’ers.

 9. @Sjoerd: Helaas en het gebeurt waarschijnlijk overal. Dwz ik zie ook wel eens raads- en commissievergaderingen van buurgemeentes Heerhugowaard en Langedijk en de provincie NH. Daar is het niet veel anders. Waarschijnlijk vechten ze in het begin voor goede punten, maar na een tijdje (als het niet lukken wil) wordt het een obsessie vaak tot het persoonlijke aan toe. Onze burgemeester kan er ook wat van, die Don Quichot hier als een dwaas tegen ons authentieke hoerenstraatje.

 10. Partijpolitiek. Soms een zegen; het kan ook uitmonden tot pure stoeltjesvasthouderij.
  Verwerpelijk maar onontkoombaar.

 11. En ondertussen staat er in Opmeer een joekel van een museum leeg. Heeft nog een Alkmaars tintje ook.

 12. @Rembem: Die Opmeerking zag ik eerder ook voorbij komen en misschien is het wel een deel van de oplossing. Misschien is het ook mogelijk zo’n permanente tentoonstelling in de Grote Kerk te kerkvesten. Maar aan de andere kant lost dat natuurlijk niets op waar het Provadja en het verpauperde Doelenveld betreft.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: