Okt-22: Ben ik een Hobbyblogger?

Die vraag houdt me al een weekje bezig. Ik vind het een vreemde combinatie, omdat ik me ook zeker geen hobbyfietser vind. Niet dat ik beroepsmatig fiets of sportief ben. Bij hobby denk ik aan borduren en knutselen. Laatst berichtte ik over de modelbouw-site van mijn broer en schoonzus. Daar past het label hobbyblog zeker bij. En ook bij de horde quilt-bloggers, die dagelijks foto’s van zelfgemaakte kleedjes plaatsen. Misschien ben ik meer een recreatieblogger, zoals er recreatiefietsers zijn of een huis-tuin-en-keuken-blogger alhoewel ik nooit over mijn huis, tuin of keuken blog. Een amateur ben ik wel en ik heb ook zeker geen zin om door te schuiven richting professionele broodblogger. In het algemeen ben ik geen carrièrefiguur. Opklimmen binnen de bedrijven waar ik werkte heb ik altijd met succes tegengewerkt. Een hogere positie maakt dat je meer wind vangt en daar zit ik niet op te wachten.

De vraag over hobbybloggen kwam door Vrouwke van Stavast, een blogster die nu Île-de-France met haar verhalen onveilig maakt. En bij haar kwam ik via Bob, die als Hollander in Erfurt blogt. En bij Bob kwam ik via Hette, toen zij in Leipzig en later Braunschweig blogde. Hoe ik bij Hette belandde of dat Hette bij mij buurte weet ik niet meer. Dat is al zeker een jaar of 8 terug en inmiddels is Hette al een jaar of 4 gestopt. Het rijtje geeft wel aan hoe bloggers elkaar vinden. Simpel door bij een reactie een website naam (URL) in te vullen en dan kan je terugklikken. De meeste bloggers weten dit en doen dit vaak tot plakkerigheid aan toe. Zo was er een blogster die onder elk weblog een reactie plakte met: ‘Goed blog, veel van geleerd, kom je ook even op mijn nieuwe blog kijken?’ Niet helemaal in die bewoording, maar het scheelde niet veel. En echt het werkt, je krijgt allemaal nieuwsgierige bloggers terug.

Sommige bloggers doen dat niet. Wim de Bie was daar berucht in. Hij heeft jaren een succesvol blog gehad waar je niet op kon reageren. Mijn vorige blog is ooit bezocht door een Wim de Bie die me vervolgens mailde. Maar hij was niet dé Wim de Bie die inmiddels alleen nog maar bekend is bij 40+’ers. Toch had Wim de Bie erg veel bezoekers en die verwierf hij door zijn bekendheid en goede links op de website van de VPRO. Niet gek, hij blogde een tijd op het domein van de VPRO. Dus met bekendheid en goede banden met kranten en TV kom je ook een heel eind. Hanneke Groenteman en Jan Marijnissen zijn daar goede voorbeelden van.

Of Vrouwke van Stavast een bekende Nederlandse is weet ik niet. Maar omdat zij weinig reacties achter laat bij medebloggers zou je dat kunnen denken. Ze vroeg zich wel of of ze veel lezers had, bij andere blogs constateerde ze veel meer reageerders. En die 2 dingen hebben niet zoveel met elkaar te maken. Ik ken blogs waar erg veel op gereageerd wordt, maar door een zeer beperkt groepje. En ik ken ook blogs waar bijna geen reacties op komen, maar die veel meer lezers hebben. Als je verhalen te dicht timmert met duidelijke argumenten, dan nodigt dat wel lezers uit maar geen reacties. Omgekeerd zijn er bloggers die prima reacties kunnen uitlokken. Simpel door controversieel te bloggen, flink wat (opzetetelijke) fouten te maken of gewoon een blogbericht te beëindigen met een ‘Man-bijt-hond-vraag’.

Volgens mij valt het bij Vrouwke zeker mee met het aantal lezers. Toch kwam voor haar hulp van e-ridder Berend Quest. Hij kwam op het idee om een website en een twitter-account te maken met de naam ‘hobbyblogger‘. Op die manier krijg je een lijst met blogberichten van bloggers, die niet elke dag of ook maar tig keer per dag een blogbericht maken. Ik neem aan dat het goed bedoeld is en gun het zeker het voordeel van de twijfel. Vandaar dat ik sinds vandaag een link naar die website plaats. (Ik heb me er nog niet bij aangesloten.) Toch vond ik het ook raar, want OBA (Onfahankelijke Bloggers Associatie) bestaat inmiddels 2 jaar en beoogt hetzelfde. Iets wat ik in een reactie bij Berend heb gemeld, maar waar nog geen vorm van leesbevestiging op terug is gekomen.

OBA is voortgekomen uit de VKbloggers. VK staat voor Volkskrant en die leverde tot een dik jaar terug een blogplatform zoals BNN al eerder deed. De Volkskrant stopte er mee en stuurde hun bloggers naar Sanoma ofwel Web(zondermin)log.nl. Dat is compleet fout gegaan door het verhuisdebâcle van Sanoma. Die club is 90% van hun eigen bloggers kwijtgeraakt en ik vraag me af of er ook maar 1 voormalige VKblogger aan weblog.nl begonnen is. De plugin voor het omzetten is door Sanoma nooit gemaakt. En bij de Volkskrant staat nog altijd het bericht dat Sanoma dat gaat doen. Dus ook de Volkskrant is op dit gebied enorm zwak in de weer. Zwak is zelfs zwak uitgedrukt. Nalatig en overantwoord zijn passendere woorden. Bij OBA zag men die bui hangen en zij maakten zelf een platform waar bloggers zich bij aan kunnen sluiten. Op dit moment zijn dat 340 bloggers, 10x zoveel als bij de Hobbyblogger. En het staat Vrouwke en andere bloggers volledig vrij om zich er ook bij aan te sluiten. Je hoeft echt geen (voormalige) Volkskrantlezer te zijn.

Op Twitter hebben beide een account en hun aantal volgers hangt ergens rond de 300. Voor Twitter is dat weinig. Zo heeft Berend Quest zelf 4000 volgers en hij is daarin zeker geen koploper. Via die weg en op die manier verwacht ik dan ook niet veel. Via OBA krijg ik vrijwel alleen medebloggers op bezoek. Omgekeerd bezoek ik hen, dus zo vreemd is dat niet. Maar schrijf ik voor medebloggers? Eigenlijk niet. Rondzingen over wat onderwerpen met een vast groepje valt bij mij meer onder fora dan onder webloggen. En op fora ben ik weing te vinden. Voor de kern van OBA is dit eigenlijk geen probleem. Het VKblog, dat duidelijk aan de Volkskrant hing, was in mijn ogen ook meer een forum dan een weblog. Zeker omdat de Volkskrant er op modereerde. Als niet-Volkskrantlezer bezocht ik die blogs vrijwel nooit. En ik was zeker niet de enige die deze bloggers links lieten liggen.

VKblogs scoorden uiterst slecht in Google. Ik kan me niet herinneren dat ik er ooit 1 in de zoekresultaten van Google heb gezien. En op dat gebied doet mijn blog het prima. Ik kom heel vaak iets van mezelf in Google tegen en dat staat dan ook nog eens op de eerste pagina of zelfs bovenaan. Een precieze reden weet ik niet. Bij mijn eerste website in 2000 duurde het 6 weken en tegenwoordig staat een nieuw bericht er binnen 6 seconde in. Mogelijk zit het vooral in senioriteit. Dus als je lang bestaat en regelmatig een stukje schrijft, dan stijg je op de Google ladder. Opvallender is dat ik verreweg de meeste bezoekers krijg via plaatjeszoeken van Google-Image. Op mijn vorige blog bij Web-log.nl was dat ook al zo. Erg vreemd voor iemand die fotograferen niet als hobby heeft en een aftandse 2 megapixelcamera uit 2004 gebruikt. Vaak vergeet ik foto’s te maken.

Bij Google bestaat ook een blogdoorzoeksysteem, dat maar weinig wordt gebruikt. Andere pogingen om bloggers een platform te geven warem Technorati (dat in Nederland nooit echt aangeslagen is), Bloglovin (stelt ook niets voor), startpagina en iets met postcodegebieden. Dat laatste vond ik het leukste, omdat ik van bloggers hou die over hun regio schrijven.

Inmiddels is dit bericht alweer veel te lang en heb ik geen zin om het in te korten. Dus draaf ik nog maar een stukkie door. Over OBA liet ik onlangs wat kritiek doorschemeren bij een blogger die daar over schreef. Die kritiek was gericht op het stukje van de blogger, die zelf niet in Google te vinden is. (Achteraf betreft dat een fout van Blogspot.) Wat ik daarbij over OBA schreef, dat ik via die weg geen bezoekers zonder eigen blog krijg, klopt. Ik denk dat dat voor vrijwel alle OBA-leden geldt. We krijgen via OBA dus wel bezoekjes van elkaar. De getallen op de website van OBA ondersteunen dat. Zij melden 700 pageviews per dag en die heb je al als elk lid 2x per dag de OBA-lijst checked op verse beichten. En ik vind dat jammer voor OBA. Ik gun ze meer. Helaas hebben ze nooit een link vanuit de Volkskrant gekregen, waar VKblog op steunde. Met het fiasco van de VKblog en Sanoma vind ik dat de Volkskrant minimaal een goede link naar OBA moeten plaatsen in hun hoofdmenu. Een goed artikel aan OBA weiden is natuurlijk ook prima. Want dat laatste helpt zeker om blogvrije bezoekers op naar soort websites te krijgen.

Aanleggen met populaire blogs als Sargasso of Fok kan ook een optie zijn. Je kunt daar stukjes voor schrijven en dan melden dat je zelf een weblog hebt. Werkt erg goed, maar niet voor mij. Met beide blogs heb ik weinig. Ik bezoek ze vrijwel nooit. Het nadeel van zo’n link is echter dat je hun hardcore-volgers op bezoek kan krijgen en die van Sargasso vinden bijvoorbeeld dat je uiterst serieus moet zijn en het vooral over de wereldproblematiek moet hebben. Voor Fokkers verwacht ik dat mijn schrijfsel te lief en vooral te lang zijn. Met geluk blijven ze na een paar bezoekjes weg.

En het is nog maar de vraag of ik veel reageerders wil hebben. Dat is toch meer werk om dat allemaal te lezen. 10 unieke reageerders per bericht vind ik eigenlijk prima. Als ik echt meer bezoekers zou willen, dan kan ik het beste de laatste 80% van mijn foto’s terugplaatsen. Sinds de verhuizing bij Weblog.nl heb ik dat nog altijd niet gedaan. Met die plaatjes krijg ik via Google-image nog meer bezoekers, die maar even langskomen om een plaatje te pikken. Ik heb daar totaal geen bezwaar tegen. Voordeel is dat er af en toe 1 van die plaatjeskijkers blijft hangen.

Als blogschrijver rammel ik het bovenstaande stukje in een uurtje in elkaar. Het meeste werk is het zoeken en invoegen van de links. (De link naar het overzicht met die postcodes kon ik nergens meer vinden, maar uiteindelijk vond ik hem later gewoon op mijn eigen blog.) Als bloglezer is het maar de vraag of ik aan zo’n lang stuk zou beginnen. Voordeel is dat ik er iets mee heb. Als ik geen blog zou hebben en dit relaas over bijvoorbeeld medicijnen zou gaan, dan was ik geheid afgehaakt. Als blogschrijver kan je daar rekening mee houden. Korter, leuker en aansprekender schrijven is de oplossing. Maar daarmee wordt het al snel meer eenheidsworst en daar hebben we o.m. al de TV en de damesbladen voor.


Aanvulling:
Bovenin heb ik wat doorgestreept, omdat ik me inmiddels toch maar heb aangemeld bij de hobbyblogger om te zien hoe het werkt en bevalt. Inmiddels zijn er 2 berichten geplaatst en is dit de 3de. In elk geval werkt het, maar over ervaringen valt nog niets te melden.

Geplaatst op 2012-10-23, in Webmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 17 reacties.

 1. Jouw blogs vallen op door de inhoud.
  Daarom lees ik bij jou.
  Vriendelijke groet

 2. @Rob: Hartelijk dank, maar dit blogje had ik niet gemaakt om naar complimenten te hengelen. Meer om OBA en de Hobbyblogger wat aandacht te geven en wat andere muizenissen uit mijn hoofd te schrijven.

 3. En ik heb het helemaal uitgelezen. Voor mij is bloggen het communiceren met de buitenwereld en met mijn blogvrienden. Vele leer je in het echt ook wel kennen…

 4. Je verdiept je behoorlijk in het bloggerswezen. Hobby van je? :-)
  Als le met een hobbyblogger bedoelt wat Vrouwke van Stavast schrijft, dan ben je er een.
  Maar niet wat ik er onder versta: iemand die zich op een weblog uitleeft over zijn/haar hobby.
  Dan was ik al lang weg geweest.

 5. Ik weet niet meer hoe ik bij je blog terecht bent gekomen, misschien via Henk50, vanwege reacties van jou daar.
  Henk50 weet ik dan ook niet meer hoe ik daar terecht ben gekomen, ik denk in zijn geval eerder via een berichtje in krant of tijdschrift waarin hij ook wel schrijft: we zitten wat dat betreft in eenzelfde wereld.
  Ik vind blogs deels via bronnen buiten internet, via artikelen op papier, en deels inderdaad via reacties bij blogs.
  Jouw blog blijf ik bezoeken omdat ik hem interessant vind en gevarieerd, en op een leuke manier kritisch in bepaalde situaties.

 6. @Trijntje: Via Henk kan heel goed. Hem ontmoette ik (virtueel) in 2008 en jij belandde hier in 2009 met een hele discussie over een fietsstraat in Ede. Wat dat betreft is het aardig dat alle reaxi’s goed mee verhuisd zijn. Kwam zo nog een Utrechtse blogger tegen die ik net aan mijn linkenlijst heb toegevoegd.

  Tussen Henk en mij zit ook flink wat overlap en dan niet alleen op fietsgebied.

 7. @Bertie: Een keer over een hobby bloggen is best aardig, maar alleen maar over een hobby bloggen is doorgaans een ramp. Zo zijn er ook fietsbloggers die zo alleen hun gefietste kilometers aan elkaar doorgeven. :-(

 8. Ooit had ik de illusie om in ieder geval één keer in de week een soort column te produceren over mijn gedachten over het wel en wee in de wereld. Dat is niet gelukt. Ik stel mij nu wel eens de vraag waarom ik blog? Gewoon omdat ik schrijven erg leuk vind. Het weblog heeft nu meer als doel gekregen: een inkijkje in een gewoon doorsnee vrouwenleven, zonder een klaaglog, of iets dergelijks te willen worden. Het moet gezien worden, als: dit is mijn leven en zo wordt het geleefd, in pieken en in dalen; in betrokkenheid tot het wereldgebeuren, maar ook in de iegen innerlijke gedachten en spinsels tot een bepaalde grens. Ik bewaak heel bewust de grens van psychische naaktloperij.

  Wat jouw stukken aangaat, soms zijn ze mij inderdaad net iets te lang, zeker als ik het druk heb, maar als een onderwerp mij aanspreekt, dan weet ik dat ik goed geïnformeerd word. zeker als het om verkiezingsonderwerpen gaat.

 9. @Hanscke: Je reaxi verbleef een halfuurtje in de spambak. Geen idee waarom Akismet hem daar in gooide.

  Volgens mij moeten mensen idd vooral bloggen omdat ze het leuk vinden en er plezier aan beleven. Als dat niet zo is, dan is dat zo te merken. Hier in de regionale krant is dat goed te zien met hun dagelijkse column. Een (ouder hoofd-)journalist kan het prima. Leuk en informatief. De rest is doorgaans een ramp. Schijnbaar moeten ze van hun opperhoofd eens per week een stukje maken en dat ‘moeten’ is te merken. Na een zin of 3 haak ok af met het idee: ‘onzin’, ‘schrijf dit in je poeziealbum en laat vooral het slotje er op’ of erger.

  Toen ik begon op het internet deed ik dat met een gewone website waar ik stukken over fietsen en het milieu op plaatste. Reageren kon alleen via de mail en bij het schrijven ging ik er van uit dat er geen reaxi’s zouden komen, Ik stak ok meer tijd in die verhalen en bedacht veel vaker dat ik het niet geschikt vond en dan ging het niet door.

  Bij webloggen heb ik erg moeten nadenken of direct commentaar wel zo handig was. Ik was bang voor toestanden die je op grote blogs ziet en nu nog vaak bij kranten. Eigenlijk heb ik daar bijzonder weinig last van gehad. Omgekeerd merkte ik dat reaxi’s me scherp hielden of de indruk gaven dat er interesse was in dingen die ik zelf niet blogwaardig vond. Ik hou nog wel altijd scherp toezicht. (Onbedoelde) Taalfoutjes herstel ik in de berichten en reaxi’s. En als iemand iets meldt of 3 excuusreaxi’s plaatst, dan verwerk ik dat en gaan die meldingen en excuusjes de prullebak in. Ik wil niet dat zulke discussies een eigen leven gaan leiden. Inhoudelijk pas ik nooit wat aan. Als het inhoudelijk echt te gortig wordt, dan haal ik een reaxi weg om het leuk te houden. Volgens mij is dat nog geen 5x gebeurd op 13.000 reaxi’s.

  Bloggen over de landelijke of zelfs internationale politiek doe ik omdat ik het niet kan laten. Het is een voortvloeisel van m’n schrijven op m’n website. Eigenlijk wil ik het veel meer regionaal en lokaal houden, landelijke en internationale bloggers zijn er meer dan voldoende. Maar als ik bij hen toch een invalshoek mis, dan begin ik er ook weer eens aan en eigenlijk is dat best leuk om te doen.

  Jouw blog volg ik al zeker een jaar of 5 en ik heb daar de veranderingen meegemaakt. Naast je werk-problemen las ik ook hoe het hond Hessel verging. En dat terwijl ik eigenlijk nooit bij anderen lees als het om huisdieren gaat. Geeft aan dat het voor mij zo geschreven is dat ik blijf lezen en dat wil heel wat zeggen.

 10. Niet alleen de bloggers, ook de reacties maken een weblog het lezen waard.
  Nog mooier: een weerwoord en daar weer een reactie op.
  Voor mij een van de leukste eigenschappen.

 11. Ik kan nooit zo goed tegen kwalificaties als ‘hobby-dit of dat’. De bijklank is toch dat het allemaal net iets minder niveau heeft. Terwijl de kwaliteit van ‘professioneel’ vaak helemáál om te janken is. Laat ik de mensen dus een beetje op weg helpen door te zeggen dat ze Verbal Jam moeten lezen. Voor het betere blogwerk. http://verbaljam.nl
  Denk je dat de mensen hier iets aan hebben? ;-)

 12. @VerbalJam: ‘De Mensen’ hebben daar vast was aan. :-)

 13. hele goeie punten ximaar!
  bloggers zijn net orgeldraaiers: http://verwoedenoten.wordpress.com/2012/05/25/bloggers-zijn-orgeldraaiers/
  waar ik maar subtiel doch duidelijk wil uitnodigen tot het bezoeken van mijn blog ;-)
  en ja, de OBA verdient een vaste link vanaf de volkskrant.nl

 14. @Mark: Maar je staat al bij mijn Linx en ik had daar al aan je orgel gedraaid.

 15. Ik heb me ook maar aangemeld bij hobby logger, al was het maar om te zien hoe zoiets werkt! Ik vind de naam hobby blogger ook een beetje jammer, rond het woord hobby hangt een sfeertje van kneuterigheid.
  Ik heb eigenlijk geen idee hoe ik bij jou terecht ben gekomen, zal wel via Mack zijn. En hoe ik bij Mack kwam, geen idee.

 16. @Margo: Het beestje moet natuurlijk een naam hebben en ik zou ook niet o snel weten welke daarvoor de juiste is. Probleem is dat de naam hobbyblogger.nl al een klein jaar langer bestaat en iets anders is. Veel stelt dat niet voor, maar het kan verwarring geven als die ook actiever wordt. Bij OBA hebben ze ook niet de juiste naam gekozen. Dwz OBA is al vergeven en ze gebruiken de uitgeschreven naam die erg langt is. Als je op OBA zoekt, dan krijgt je vooral resultaten van de Onafhankelijke Bibliotheek Amsterdam. Daar valt moeilijk van te winnen.

  Het zou leuk zijn als beide de krachten bundelen. Verder vind ik het wel handig dat ik per bericht kan bepalen of ik het bij de Hobbyblogger zet. En ik kan daar ook een eigen uittreksel maken met een stukje halverwege uit mijn bericht. Ik vind het overzicht dat OBA levert dan wel weer duidelijker en wat mij betreft mag de text op beide sites beperkt worden tot de helft. Bij de Hobbyblogger hebben ze het nog niet onder de knie om maar 1 (het laatste) bericht per blogger te tonen. OBA heeft dit al vrij snel opgelost en dat vind ik prettig.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: