Okt-30: I.M. Frans54 (- ’12)

Een aantal medebloggers zullen schrikken van deze titel. Ik schrok me ook een hoedje toen ik op het blog van Frans een reactie zag van zijn broer Arend. Was dit waar? Over een broer had ik nog nooit bij hem gelezen. Na wat rondzoeken bij het UMC-Groningen en op de site van de motorclub, waar Frans penningmeester was, las ik steeds meer aanwijzingen dat het helaas waar is. Een echte rouwadvertentie, die waarschijnlijk eerdaags op mensenlinq.nl zal verschijnen, heb ik nog niet gevonden.

Een kleine 15 jaar geleden heeft hij een longtransplantatie ondergaan. Daar schreef hij regelmatig over. Het was de belangrijkste pijler van zijn weblog; het delen van zijn ervaringen hiermee en het pleiten voor meer orgaandonatie. Daarbij had ik juist de indruk dat het de laatste tijd longmatig nog immer voorspoedig ging. Wat de echte doodsoorzaak is weet ik niet en het is maar de vraag of zijn broers het inmiddels wel weten. Zover ik begrijp is Frans in zijn huis dood aangetroffen.

Frans woonde in hartje Drachten en kon mooi schrijven en foto’s delen over zijn verzorgde tuin. Daarbij was ie gek op vlinders. Ik weet waar zijn huis staat, maar het is er nooit van gekomen om een keer bij hem langs te gaan. Het is dus nooit verder dan web- en mailcontact tussen ons gekomen. Maar op het web wisselden we vaak gedachten op elkaars blog uit en na 8 jaar geeft dat een flinke virtuele band. Daarbij verschillen we maar een klein beetje in leeftijd, zijn bouwjaar 1954 ligt tussen dat van mij en mijn oudere broer. Daarbij was hij net als mijn broer gek op motorrijden en beide konden dat al lang niet meer door hun gezondheid.

Frans was nog wel actief binnen de motorclub als penningmeester en ging ook met hen jaarlijks uit kamperen. Dat penningmeesterschap sloot naadloos aan op zijn boekhoudkunde. Vaak viel het een weekje stil op het blog van Frans en dan wisten we dat ie mensen hielp met boekhouden en/of belastingaangiftes. Ik denk dat ik met hem in contact kwam via de Boekhoudcommando’s. Zelf ben ik absoluut geen boekhouder, maar ben ik net als hen niet te beroerd om zaken wat verder uit te pluizen en door te rekenen.

Verder had Frans regelmatig last van zijn ogen en moest ie niet te lang naar een beeldscherm turen. Ook dat was soms aanleiding tot wat minder berichten. Ik vond het dan ook niet vreemd, dat na zijn laatste bericht van 16 oktober nog niets nieuws was verschenen. Vandaar dat ik flink schrok van zijn overlijden. Ik wens dan ook bij deze alle buren, familie, kennissen en vooral ook de mensen die hem alleen via het internet kennen veel sterkte.

Ik heb me nog een tijdje afgevraagd of ik degene moest zijn om zo’n bericht te maken en te plaatsen. Acht jaar is op het web lang, maar er zullen webkennissen zijn die Frans nog langer kennen en hem bijvoorbeeld ook ontmoet hebben. Bij deze wil ik hen aanmoedigen om ook over Frans te schrijven, want hij verdient wat mij betreft net zoveel aandacht als Bernlef.

Als laatste vraag ik me af of Frans in zijn testament iets opgenomen heeft over zijn weblog. Dat alle info vooral over zijn longervaringen erg lang op het web mag blijven kan iedereen bedenken. Maar Frans regelde zijn zaken altijd zeer nauwgezet en ik kan me voorstellen dat hij ook iets over zijn weblog heeft opgeschreven.

Hier het laatste bericht op Going For Broke.
Stel voor dat steunbetuigingen vooral daar geplaatst worden en niet hier.

En hier het Gastenboek van de MotorClub.
Inmiddels staan er ook berichten bij Mack, CiNNeR en Rob.

Geplaatst op 2012-10-30, in Webmatig. Markeer de permalink als favoriet. 20 reacties.

 1. by the way

  gecondoleerd met het overlijden van je mede-blogger.
  Die leeftijd is opmerkelijk, dezelfde als mijn vader heeft bereikt en mijn gelijk aan mijn huidige leeftijd.
  Carpe Diem.

 2. Jeetje… wat een vreselijk nieuws… Frans’ familie en al zijn lezers wens ik veel sterkte met het verlies..

 3. Het is niet de eerste die op deze wijze het www verlaat. Het zijn wel stukjes van jezelf geworden, als weblogvriend mis je de mensen echt. Al heb je ze nooit ontmoet.

 4. Zomaar weg, zonder het te verwachten. Godsamme. Hier schrik je van.

 5. Frans kwam vroeger wel in café de Pompe in Goes. Ik kwam op en af op zijn log.
  Hier schrik ik wel van, want na zijn laatste onderzoek/keuring scheen het met zijn longen goed te zijn.

  Je verwacht het ergens toch niet.

 6. Ja, dat is schrikken. Ik had geen contact met hem. In 54 geboren, dat is wel erg jong.

 7. Ik ging vanavond bij Frans kijken om te horen wat hij nou vond van de nieuwe plannen van het kabinet. Hij kon ze meestal gelijk goed doorrekenen. Net als jij wist ik dat hij soms een poosje niet schreef, en schrok dan ook erg. Ik heb ook iets geplaatst, zonder dat ik wist dat jij het ook gedaan had. Ik vroeg mezelf net als jij af of ik degene moest zijn, maar als ik jouw stukje lees dan is het prima dat je dat geplaatst hebt.

 8. @Mack: Het nieuwe kabinet komt er zonder doorrekening van Frans wel erg makkelijk van af.

 9. Heel raak, Ximaar. Hij zou de pijnpunten gelijk bloot hebben gelegd.

 10. @Sjoerd: Ben Hoogeboom ging een week eerder en was maar 1 jaar ouder. Ook voor mij erg onverwacht. Maar hij hda een ander lezerspubliek en veel van de bezoekers die hier komen zullen niet van hem gehoord hebben.

 11. @Bertie: Ik denk ook dat mij het onverwachtte het meeste uit het lood sloeg. Ik wist dat hij in geleende tijd leefde, maar tot zijn laatste bericht was er geen enkele aanleiding om ook maar te vermoeden dat het slechter met hem ging.

 12. @Bytheway: Je vader overleed nog 4 jaar jonger, Frans54 was van 1954 en werd 58 jaar.

 13. Ook wij schrokken van dit bericht, want al jaren komen wij af en toe bij elkaar langs op de blog. Frans had nog zoveel dingen willen doen. Dank voor deze aandacht Ximaar.

 14. Ik vind het mooi hoe je dit geschreven hebt. Ik was nog nooit op die blog geweest.
  Als je hem, al is het dan maar via een blog, hebt leren kennen, dan is dat wel confronterend.
  Ik ben zelf net als Frans uit 54.

 15. @Albert & Mara: Van zijn broer begreep ik dat het echt voor iedereen onverwacht was, niets wees op een verslechtering. Uit zijn laatste bericht kon je ook nog goed opmaken dat hij er zeker niet mee wilde stoppen. Ben wat dat betreft ook wel benieuwd naar de doodsoorzaak.

 16. @Trijntje: Frans was daarbij net als ik alleengaand. Volgens mij had ie net als ik daar geen moeite mee. Hij kon goed opschieten met de buren en die zullen om moeten zien naar een andere oliebollenbakker. Zoals hij dat allemaal beschreef was het erg toegankelijk en sloot het goed aan op mijn belevingswereld en ervaringen.

 17. Denk dat het goed is dat meer mensen over Frans hebben geschreven. Opdat mensen kunnen lezen wat er met Frans gebeurd is en wie hij was. Zal hem erg missen, ook al kende ik hem in feite alleen virtueel.

 18. Nooit bij hem op bezoek geweest, wel vaak zijn naam gezien bij andere blogs waarop hij een reactie achterliet. Goed dat zijn weblog blijft bestaan.

 19. Ik miste je al een tijdje Frans Brokx op twitter. En nu zie ik dat je niet meer onder ons bent. Ik zal je fotos missen. Én ook onze gesprekken op twitter.

  We spreken elkaar vast nog wel. Later…

 20. @Brillie: Dit is een andere Frans54 uit Drachten. Via Jolie begreep ik dat Frans Brokx ook rond die tijd overleden is, zie hier.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: