Nov-03: Amerikaanse Rugzak
Made in Alkmaar. Eerst maar 2 foto’s om aan te geven wat ik bedoel:
Deze foto’s maakte ik een paar dagen terug hier langs de singel. Deze auto was me eigenlijk nog nooit opgevallen. Een dag eerder stond er een rood exemplaar met in grote letters Dodge500 op de zijkanten. Toen ik dat later nazocht bleek het om een grap van onze locale Dodgeboer te gaan. Dus reden om een dag later nog eens te kijken, maar toen was ie vertrokken. Nu stond er een onopvallende donkergrijze uitvoering. De rode was dus even een ruilwagen van de garage. Deze donkergrijze kan er al veel langer staan, maar het is me dus nooit opgevallen dat dit ook een Dodge500 was.
Iedereen kent inmiddels wel de Deawootjes met Chevrolet-logo’s. Kan natuurlijk ook niet. Deze Dogde is nog een stuk kleiner en dus gewoon een Fiat500, de bekendste rugzak op onze wegen. Bij het RDW staat ie dan ook gewoon te boek als een Fiat 500. Voor die rode zal dat niet anders zijn. Ze zijn netjes van Dodge-logo’s en emblemen voorzien en ik zie daar de lol wel van in.
Zelf dacht ik altijd dat de Fiat 500 ook echt 500 cc (is 500 milliliter) aan cylinderinhoud had. Zo is het ook begonnen (zie hier), maar inmiddels zitten er motoren van 1250 cc in. Deze nieuwe 500’s worden in Polen en Mexico gebouwd en zouden dus de naam Fiet 1250 moeten hebben.
In Mei-2009 had Tom al een mooie spotprent over hoe Fiat Chrysler uit het slob zou trekken:
Door dat rode opvallende exemplaar is me nu duidelijk dat Dodge 1 van de merken binnen Chrysler was.
(Disclaimer: Denk overigens niet dat dit een advertorial is om dit blog draaiende te houden. Als autovrije fietser vind ik het prima dat hier nu Dodges zijn die 1 op 21 rijden en maar een half parkeervak nodig hebben, maar fietsen kunnen met nog veel minder brandstof toe, nemen nog altijd veel minder ruimte in en doen iets aan de bewegingsarmoede.)
Geplaatst op 2012-11-03, in Alkmaar, Overmatig en getagd als Auto, Chrysler, Dodge, Dodge500, Embleem, Fiat, Logo, Rugzak, Tom. Markeer de permalink als favoriet. 21 reacties.
Je hebt die Fiatjes ook al met drie clinders en volgens mij 750 cc. Het wordt steeds minder het verbruik. Er komt een moment dat ze minder dan een fiets verbruiken.
Alleen legt die fiets het af op snelheid…
@Mack: Volgens mij waren deze autootjes in 1960 al net zo zuinig. In het algemeen wordt er zeker vooruitgang geboekt, maar het gaat met deze snelheid nog zo’n 2463,7 jaar duren eer het ook maar in de buurt komt van het verbruik van een fiets.
@Sjoerd: Doe ik er zo’n mooi filmpje bij, wat foto’s en een spotprent en dan reageer jij op de disclaimer. :-( Die er alleen maar onder staat om aan te geven dat ik zelf liever een echte cabrio heb met ook wind langs de benen. Op mijn oude website heb ik rond 2002 een soort berekening gemaakt die aantoont dat auto’s in NL bij een gemiddeld loon en gemiddeld gebruik gemiddeld maar 18km/h gaan. Dwz het is een hele berekening die er ruwweg op neer komt dat je 1 week per maand werkt voor alle autokosten (afschrijving, brandstof, verkzeringen, reparaties, keuringen en belastingen). Als je afgelegde afstand deelt door de tijd dat je daarvoor in de auto zit plus de uren die je moet werken voor je auto, dan kom je gemiddeld op 18km/h uit. Op de fiets rij ik gemiddeld 24km/h en daar gaat 2km/h vanaf om mijn fiets en nieuwe banden plus verzekering bij elkaar werken. (zit met deze fiets inmiddels op 1ct/km all-in)
Daar is nog niet in opgenomen dat de plek waar deze auto staat 100 euro per jaar kost en dat ie regelmatig hier moet betalen om ergens te parkeren. Er zit net zo min in verwerkt dat de bewegingsarmoede die je oploopt door niet te fietsen bijvoorbeeld ingehaald worden in een sportschool. Doe je dat wel, dan zakt de snelheid van een gemiddelde auto nog veel verder en kan je net zo goed gaan lopen. :-)
Ben ik dan weer lekker mee. Zit ik met moeite de nummerplaat te anoniemizeren en dan vind ik dit artikel op het internet, met foto en idd het kenteken dat ik bij de RDW had nagetrokken.
Maar op de fiets in weer en wind en regen vat je sneller kou!
Mooi idee om de rijsnelheid van een auto te bereken.
Jammer genoeg weten autobezitters nooit echt alle kosten van het autorijden op te noemen.
Al is het geklaag over de brandstofprijs wel steeds luidruchtiger!
Fiets vriendelijke groet
@Rob: Die berekening die ik had gemaakt zou ik wel weer op blogspot kunnen plaatsen omdat die wel javascript toelaat. Maar er zit nog een ander foutje in dat de code destijds en nu nog altijd niet in Firefox (en misschien Chrome) werkt. Ik weet daar de oplossingen voor, maar het is me nu even teveel werk om daar tijd in te stoppen. Ga het wel weer een keer doen en dan meteen ook de huidige waardes zoeken. Zo was destijds de brandstofprijs 1,30 en nu circa 1,70 maar zijn de auto’s zelf zuiniger gaan rijden.
De grootste post was destijds de afschrijving. Vrijwel elke automobilist laat dat buiten beschouwing. En dat is ook logisch, als je hem eenmaal gekocht heb dan kan je hem maar beter gebruiken ook. Zelf heb ik gekozen voor geen autobezit en dan heb ik die afschrijving niet. In elk geval zouden automobilisten veel meer op de waardevastheid bij de aankoop moeten letten. Daar is waarschijnlijk beter op te scoren dan kilometers omrijden voor 2ct goedkopere benzine.
@Margo: Hier in het westen van Nederland is regen vrijwel geen probleem. Ruim 93% van de tijd is het droog en die andere 6,5% is vaak eventjes af te wachten omdat het hier zo lekker waait. Ik heb dan ook geen regenpak. Tegenwoordig is het met buienradar helemaal prima te bepalen om bijvoorbeeld een kwartiertje eerder naar een verjaardag te gaan om zo nog voor de bui aan te komen. In auto’s lijkt het veel meer te regenen, maar dat is dan opspattend water van de voorganger. Met een natte weg kies ik dan ook voor wegen en paden waar geen auto’s voor me rijden. Dat is hier goed te doen.
Kou is nooit een probleem geweest. Sterker nog door regelmatig te fietsen bouw ik een betere weerstand op en mankeer ik in het algemeen minder. Bij mij begonnen de hooikoorts- en bronchitisproblemen toen ik dagelijks met de hoogovensbus (reisbus) van en naar hun kantoor ging. Als ik ergens snel ziek van wordt, dan is het van airco’s in auto’s en bussen. Vaak zakt door die arico de luchtvochtigheid en geeft dat een te groot verschil met in en uitstappen. Kantoren hebben daar ook last van. Liever had ik het wat warmer in de bus, als de airco maar uitbleef. Zelf heb ik 4 maanden in centraal-Canada gewerkt en was er 1 week waar ik ’s ochtends naar het werk -20 celsius had. Dat was geen enkel probleem. Goed aankleden en niet te hard fietsen.
Ik zie in de toekomst graag een actuele berekening tegemoet.
Ik zal die met bronvermelding graag verder verspreiden.
Vriendelijke groet
@Sjoerd, @Ximaar: In de bebouwde kom van Arnhem ben ik als fietser (normale woon-werk fiets) niet langzamer dan de auto’s. Vaak integendeel, zelfs.
@Fruttekoek: Klopt en hier zijn veel plekken waar je niet met de auto en wel met de fiets mag komen. Ik kan ook van noord naar zuid door de gemeente zonder een verkeerslicht te treffen (is wel wat zoeken), met een auto lukt dat niet en moet je daarbij flink omrijden. Oost-West lukt me ook nog zonder verkeerslichten.
Ik kan mijn benen niet kwijt in zo’n 500.
Ik mag graag fietsen, maar om op een snelle manier van A naar B te komen stap ik toch altijd met veel plezier de auto in. Ik vind het een zegen dat dat ding is uitgevonden èn dat ik het kan betalen, iets wat mijn ouders vroeger niet konden.
@XImaar: Van huis naar mijn werk door de stad (9,5 Km): 3 stoplichten heen, 4 terug.
Mijn fietsafstand van huis naar mijn werk is 12,3 km met twee stoplicht kruispunten.
In mijn stadsdeel komen de stoplichten langzaam aan grotendeels knipperend binnen.
Van de ene kant naar de andere kant van het stadsdeel is ongeveer een kwartier fietsen.
Wonen en werk heb ik mijn hele leven binnen fietsafstand gehouden.
Fiets vriendelijke groet
@Hanscke: Mijn ouders hebben ook nooit een auto gehad en ik heb ze daar nooit over horen klagen. Zelf ben ik dus geen auto gewend en ik rij ook niet graag met iemand mee. De laatste jaren komt dat meerijden niet boven de 50km per jaar uit. Bussen doe ik net zo min. Op de fiets win ik het doorgaans moeiteloos van de bus ook zonder buskosten in werktijd omgezet meegerekend. Tot 20km pak ik de fiets en daarboven wordt het de trein. Dat hangt wel van de bestemming en het weer af. Ik heb ook gekozen voor een woonplaats met een goed station. Elk kwartier rijdt vanaf daar een intercity naar Amsterdam en Utrecht.
De overdekte fiets, daar wacht ik op. Is het rugzakje niet net zoiets?
@Bertie: Zelf hou ik meer vab full-cabrio, dus niet benauwd op deze manier opgepropt. Daarbij vind ik het sociaal interactieve aspect van fietsen belangrijk. Dus dat je direct zonder mobieltje met medefietsers kan communiceren en niet eerst een raampje open moet draaien. Misschien is dat laatste wel mijn grootste bezwaar tegen een auto, de zelfgekozen ophokplicht. En vandaar dat er mensen zijn die graag een cabrio of een motorfiets hebben, die dan weer niet weten dat een fiets natuurlijk veel meer cabrio is.
Die overdekte fietsen bestaan allang; van die ligfietsen met zo’n hele carosserie erom heen. Gaat retesnel en je blijft droog! Verder zijn automotoren al véél efficiënter dan 30 jaar geleden, maar wordt die efficciëntie vooral gebruikt om bij een marginaal lager verbruik 2x zo hard te kunnen rijden.
Tja……
We houden ons dan maar bij een regenpak.