Nov-06: Fusie Alkmaar Gevaarlijk

Onlangs werd ik ondervraagd of ik het eens was met de fusieplannen tussen de gemeentes Alkmaar, Schermer en Graft-De Rijp. Allemaal vragen waar ik niet zoveel op tegen had. Maar de belangrijkste vraag stond er niet bij: ‘Wat vind u er van als de WOZ voor de huidige Alkmaarders door de fusie flink zal stijgen?’ Want ja, dat kan niet anders. Alkmaar is nu een van de goedkoopste gemeentes van Nederland waar het gaat om WOZ, rioolkosten en Afvalheffing. Inwoners van de Schermer en Graft-De Rijp betalen niet alleen daaraan meer, maar ze betalen ook nog eens meer aan het Hoogheemraadschap dat hun wegen onderhoudt. Dat laatste doet Alkmaar al zelf.

Als alles bij elkaar komt, dan kunnen de tarieven voor de huidige Alkmaarders alleen maar stijgen. En voor mij hoeft dat niet. Laat Graft-De Rijp lekker fuseren met Wormerland, wat hun malle grens rond Spijkerboor oplost en laat de Schermer samengaan met Koggenland, zodat Ursem gem Schermer (de enige woonplaats in Nederland zonder woonplaatsbord) weer samengevoegd wordt met het echte Ursem net buiten de Schermerpolder.

Maar goed, als ik het zo bereken dan worden de gemeentelijke lasten voor de huidige Alkmaarders 6,7% hoger. Dat valt te doen. Erger is dat het aantal wapenvergunningen gaat stijgen van 53 naar 96. Ook qua wapenbezit staat Alkmaar vrijwel onderaan. En als extreem fundamelatische pacifist juich ik het toe, dat maar 1 op de 1779 inwoners een wapen mag hebben. Dat is 0,56‰ (promille). Met de Schermer en Graft-De Rijp er bij stijgt dit naar 0,90‰, wat dus 61% meer is. En dat kan natuurlijk niet. Zoiets hebben de fusiewensers vast over het hoofd gezien.

Geplaatst op 2012-11-06, in Alkmaar, Regiomatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Over deze fusie kan ik niet oordelen, er is hier al genoeg onenigheid over diverse verbanden met de gemeentes onderling.
  Ons dorp is nummer twee in de Brabantse toptienlijst van wapendichtheid: maar liefst 28 wapens per duizend inwoners en we zitten niets eens dicht bij de grens. (link)
  Hoe het zit met illegaal schiettuig weet ik niet.
  Ik haast me te melden dat we geen originele ingezeten zijn…

 2. Een promilage van 28 is echt flink hoger. En het gaat idd alleen om geregistreerde wapens van jagers en schietclubs. Of daar agenten met wapenvergunning bij zitten weet ik niet. Zou praktisch niet kunnen gezien het aantal agenten dat Alkmaar als regiostad heeft.

  Dat het langs de zuid-grens van Noord-Brabant heel erg is verwonderd me niets. Asomobilisten rijden daar ook als bezopenen over de smalle landweggetjes. Eigenlijk is zo’n auto ook gewoon een wapen.

  En er zijn nog andere wapens als messen en hockey-sticks. Hier is een zeer actieve hockey-club en ik zie regelmatig meiden met zo’n stick door de stad fietsen.

 3. Th Balvers

  In hoofdzaak een financiële onderbouwing. Niets mis mee. Bij fusies van gemeenten spelen ook vaak emotionele aspecten een rol. Klein wil zelden bij groot. Of animositeiten/rivaliteiten waardoor Hengelo-Almelo-Enschede niet samen konden.
  In principe ben ik voor kleinschaligheid. Burgers dicht bij het bestuur. Gemeenten vanaf 10.000 inwoners hebben bestaansrecht. Daarnaast moeten ze op diverse terreinen samenwerkingsverbanden (kunnen) aangaan. De fusieplannen worden meestal uit financiële motieven ingegeven. Ik heb ook iets tegen centralisatie, hetgeen vaak bureaucratisering en afstandelijkheid inhoudt. Er zouden teveel ambtenaren zijn. Als ze hun werk goed en doelmatig doen… er zijn teveel commissies….doe daar wat aan.

 4. @Theo B: Het stukje moet je niet al tye serieus nemen. Eigenlijk zijn de inwoners van de gemeente Schermer (5400 stuks) en Graft-De Rijp (6600) banger om te worden volgebouwd door een gemeente die uit haar grenzen barst. Graft-De Rijp zal daar weinig last van hebben omdat de Schermer er als buffer tussen ligt. In Alkmaar zelf doet de gemeente alsof het ons niet interesseert en helaas hebben ze daar in het algemeen gelijk in. Toch zal er zeker iets gebeuren als deze dure gemeentes met een lage bevolkingsdichtheid er bij komen.

 5. De bouwplannen zullen wel boven tafel komen nadat de fusie helemaal rond is. (Wat moet je anders met zo’n grote lege polder? Tegen de wind in fietsen?) Tot die tijd kan de politiek daar nog niet open in zijn; is tactisch onverstandig.

 6. @Rembem: Toch zal het ook wel meevallen. Alkmaar heeft al jaren een strook Schermer en daar is men nooit begonnen met huizen. Wat ik me wel voor kan stellen is dat er iets in de Starnmeer komt. Ligt goed aan een grote weg dicht tegen Zaanstad en Wormer.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s