Nov-16: Groei? 1.Economie

Op dit moment wordt er weer eens dramatisch gedaan over de economische groei, die te laag is. Ik word daar een beetje moe van. Alsof je maar eeuwig moet blijven groeien.

Ten eerste moet eens bedacht worden hoeveel groei er nodig is en of er wel groei nodig is. Je zou dat voor de economie af kunnen meten aan de groei van de bevolking. Nederland is een van de weinige westerse landen die nog een redelijke bevolkingsgroei kent van circa 0,5% per jaar over de afgelopen 20 jaar. Om er niet op achteruit te gaan qua levensstandaard zou dan ook de omvang van de economie met 0,5% per jaar moeten groeien. Meer groei is alleen nodig als er een achterstand is weg te werken, En in NL is er weinig sprake van achterstand t.o.v. de rest van de wereld. We leven in een zeer welvarend land.

Een groei van 2% (die ‘men’ het liefste heeft) is dan ook echt over de top en zorgt alleen maar voor meer troep, meer luchtverontreiniging, meer ruimtegbrek, meer buikomvang, meer verkwanselen van de bodemschatten en meer afval. Wat mij betreft mogen we beginnen met minder kinderen en daarmee helemaal geen economische groei, maar een lichte afname.

De economische groeicijfers worden vervolgens vergeleken met het buitenland als Duitsland. Duitsland staat er totaal anders voor. Ten eerste is daar al een flinke tijd een lichte bevolkingsafname en zouden ze om die reden helemaal geen economische groeit hoeven te hebben. Toch is dat niet het complete verhaal. Duitsland heeft zeer slechte jaren gehad tussen circa 1990 en 2005. Erg hoge werkloosheid die maar niet op te lossen leek. In dezelfde periode ging het met Nederland een stuk gunstiger en loste NL wel hun werkloosheid op wat voor een flinke economische groei zorgde. Duitsland maakt dat dus zo’n 10 jaar later mee en dan is er niets mis met een groei die de achterstand wegwerkt.

Erger is het vergelijke met China. Omdat daar de groei tot zo’n 8% is ‘moeten wij’ wel een groei van 2% hebben om niet te worden ingehaald. En dat is bullshit. De achterstand van China is zo enorm dat er nog wat decennia nodig zijn om ons met hun huidige snelheid in te halen. En die huidige snelheid gaan ze helemaal niet vasthouden, wat nu al te zien is. De reden is simpel. Als Chinezen het beter hebben, dan willen ze meer receëren en minder werken en zwakt ook hun groei vanzelf af. Bij Japan is dat al veel eerder gebeurd.

Hier een aardig overzicht hoe de vlag er werkelijk voor staat. Bij alle overzichten staan de Nederlanders er ecomnomisch beter voor dan de Duitsers, Britten en Fransen. Als er al landen boven ons staan, dan zijn het microstaatjes als Liechtenstein en Singapore of landen met grote bodemschatten als Noorwegen en Australië. Er is ook goed te zien dat een Nederlander gemiddeld 1000% voor staat op een Chinees.

(Eigenlijk wilde ik dit verhaal groter maken met de ‘groei’ van het wegverkeer. Maar die bedenk ik over een paar dagen in deel 2. Is er inmiddels.)

Geplaatst op 2012-11-16, in Milieumatig, Overmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Hoezo groei, we moeten tevreden zijn met wat we hebben.

 2. Dat is weer eens een typisch helder gezond-verstandstuk van Ximaar.

 3. We hoeven ook niet te groeien, het zou al mooi zijn als we konden houden wat we hebben. Nederland wil het hoge BNP vasthouden, maar ik moet zeggen dat het veel begrip vraagt van de burgers. Niet iedereen heeft het zo goed als je denkt.
  Vergelijken met Duitsland moeten we niet willen; hun lage minimumlonen bijvoorbeeld verbazen me al jaren.
  Over China’s florerende economie en de nationale ijver worden ronkende artikelen geschreven, het verhaal over hun middeleeuwse opvattingen qua menselijkheid doet het succes weer teniet. Die houding breekt ze op, op de duur.

 4. @Bertie: Wat vergeten wordt is dat China van heel ver komt en het een enorm land is, waardoor verbetering voor het hele land niet snel gaan. Maar ook al gaat het snel, dan nog duurt het enorm lang eer ze het hele land opgeschroefd hebben tot het niveau van Westerse landen. Economisch gezien staan mensenrechten daar los van en mensenrechten worden ook enorm geschonden door de USA met een gigantische gevangenisbevolking, waarvan het percentage donkere mensen onevenredig hoog is. Maar ons bangmaken met ”de Chinezen komen er aan” vind ik volledig ongeloofwaardig.

  En idd Duistland heeft geen wettelijk minimumloon, maar vaak is dat wel geregeld via hun CAO’s. In bepaalde sectoren wordt echt veel minder betaald dan in NL. Waarschijnlijk horeca aangezien daar Chinezen (heb je ze weer) een all you can eat buffet voor 6 euro pp aanbieden tussen de middag en 9 pp ’s avonds. Vergelijkbare buffeten beginnen bij de Chinezen in NL rond de 25 euro.

  Maar ook Duitsland staat nog steeds (een klein beetje) op ons achter. In het nieuws wordt gedaan alsof ze op ons voor staan. Duitsers zijn op dit moment wel veel minder pessimistisch dan de Nederlanders, maar zij hebben hun pessimistische tijd van een jaar of 12 alweer enkele jaren achter de rug. Je kan niet eeuwig pessimistisch blijven. :-)

 5. Wij hebben de plicht om als taak te stellen dat de bodem van de onderkant van onze samenleving niet gaat zakken of verzakken. Er moet gekeken worden naar de scheefgroei aan de bovenkant. Ik juich het wel toe, als we boven een bepaalde grens allemaal wat moeten versoberen. Het zet ons weer eens met de voeten op de aarde.

 6. Maar hoe ga je de pensioenen en de AOW betaalbaar houden met minder kinderen? In Japan is het sterftecijfer groter dan het geboortecijfer, dat zien ze daar als een groot probleem.

 7. @Mack: Genoegen nemen met een lager pensioen. Mijn ouders hadden vrijwel geen pensioen van uiteindelijk in totaal 100 gulden per maand, maar hebben dat prima overleefd. Ondanks dat zij huurden hielden ze al geld over van hun AOW. Hun ouders waren geheel pensioenloos en ook dat ging goed. Mijn pensioen zal ook niet veel zijn. Ik heb maar 20 jaar ingelegd. Maar ik heb het nu al niet nodig. Laat staan als ik ook nog eens AOW ga krijgen.

  Het huidige pensioensysteem is idd slecht bestand tegen economische en demografische fluctuaties en vooral slechte beleggers. Daar mag zeker iets aan gebeuren ongeacht of er economische groei is of niet.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s