Nov-24: Geogok-001 (Opgelost)

(Fruttekoek heeft de onderstaande geogok opgelost. Zie bij de reacties de uitleg. De tags heb ik na de oplossing toegevoegd en de link onder het plaatje staat er sinds 26 november.)


Vandaag maar weer eens een gokplaatje. Het is alweer een hele tijd terug dat ik in mei iets in de categorie gokmatig plaatste. Doorgaans lenen mijn zwerffietsvakanties zich daarvoor, maar die van dit jaar laat nog wel even op zich wachten. Van gokplaatjes uit de buurt is het ook niet zo gekomen, alhoewel dat best mogelijk is.

Deze keer iets totaal anders. Het plaatje hieronder is een opname van Google Streetview:


Deze plaats was vandaag op de Nederlandse TV en had vandaag iets te maken met mijn regio rond Alkmaar. Eigenlijk is het net zo’n provinciestadje, waar het er wel heel erg fraai uitziet. Net heb ik trouwens een gerecht uit mijn regio gegeten, wat ik direct aan de plaats op de foto kan koppelen.

Kortom klad hieronder de plaats/stadje in het reaxivak, met daarbij het dorp hier bij Alkmaar wat er toevallig mee te maken heeft. Het gerecht dat ik uit dat dorp at en wereldberoemd is in heel Nederland. De koppeling die er is met Alkmaar. Bedenk anders nog wat antwoorden op nietgestelde vragen. Mijn 1-persoonsjury bakt er later wel wat van. Je kan dus Google streetview gebruiken, maar ook wikipedia en wat al niet meer.

Gok smakelijk.

De uitslag volgt na voldoende goede antwoorden en anders binnen een dag of 4.

Geplaatst op 2012-11-24, in Gokmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 35 reacties.

 1. Oef! Noord-Roemenië, of het grensgebied tussen Oostenrijk-Hongarije en de Oekraïne, vroeger dan. Precieser krijg ik het niet

 2. @Emigrant; Nog even gekeken, maar ik kon vandaag ook beelden op de ZDF.de vinden uit deze stad.

 3. Dit is wel een hele moeilijke!

 4. @Margo: En het staat zo boordevol tips, zelfs in m’n reaxi op Emigrant dat ik later vast een berg ‘O ja’-s ga krijgen. :-)

  Plaatje vind ik op zich ook al erg mooi. Tegenwoordig hoef je echt niet meer op vakantie om in zo’n stadje rond te dolen en te fotograferen. De googlestreetmobiel heeft dat toch maar mooi voor ons gedaan..

 5. Zo te zien moet dat Madurodam of zoiets zijn…

 6. Mmmm, madurodam toch….

 7. @Sjoerd: Daarmee sta je fraai op een 2de plek met alleen Margo (die nog niet gegokt heeft) achter je. :-)

 8. Inmiddels was deze stad weer op onze en de Duitse TV en is er ook nog wat Alkmaarse victorie aan toe te voegen. Opvallend dat Emigrant tot nu toe het dichtste bij is met een afstand van 1573 km.

 9. Erfurtsters zouden dit toch ook zo moeten weten.

 10. margoknegjes

  Even dorpje in de omgeving van Alkmaar staat bekend om een bepaald echt Hollands gerecht en dat is weer gelinkt aan het plaatsje dat ergens in de Oekraïne of Polen of
  Roemenië en net was op de Nederlandse tv en ook op ZDF.
  Kazachstan?

 11. margoknegjes

  Is het een stad of een dorp die we zoeken?

 12. margoknegjes

  Podlaski?

 13. @Margo: Je staat met deze gok wel meteen bovenaan en zit er nog maar 1150km naast is circa 231 uur lopen. Dat op de foto is een stadje en zeker geen dorp. Zaterdag was deze stad aan een dorp bij Alkmaar gekoppeld. En als je de een weet, dan weet je de ander waarschijnlijk ook.

 14. margoknegjes

  Geef eens wat meer hints. Welke taal spreekt men in deze stad?

 15. margoknegjes

  Nog een wilde gok: Tallinn!

 16. @Margo: Qua afstand ook 231 uur lopen. :-)

  Je moet bedenken dat die stad vooral in het afgelopen weekend van belang was. Vandaag was ie niet meer op onze TV en dat zal ook wel weer een hele tijd duren, misschien wel een jaar.

  Zelf had ik nog even mijn hoop gevestigd op Bob aus Erfurt. Die zou zoiets toch moeten weten.

 17. margoknegjes

  Ik kijk nauwelijks tv en er is mij dus heb ik ook geen idee. Speelde de stad voetbal?
  Was het Sinterklaas, en moeten we het in Turkije zoeken?
  Kom op, meer hints. Wie is Bob aus Erfuhrt trouwens?

 18. Ik gok op het idyllische Kolomna.

 19. @Margo: Hollander in Duitsland, ofwel Bob woont in Erfurt en daar staat net zo’n hal als in deze stad, Heereveen en bijvoorbeeld Hamar. Hij kwam hier regelmatig langs, maar daar zit een beetje de klad in. Deze geogok heeft hem duidelijk niet op de streep getrokken.

 20. Brekend Nieuws: Fruttekoek heeft gewonnen!

  Kan zijn omdat ik inmiddels onder het plaatje een link naar de streetviewopname van het schaatsstadion van Kolomna had geplaatst.

  Afgelopen weekend waren de wereldbekerwedstrijden in Kolomna. Ik bedacht dat eens op de kaart op te zoeken en merkte daarbij dat dat stadje van 160.000 inwoners in de afgelopen zomer goed bekeken was door streetview. Buitenom veel ruime straten wat aan diverse Blarica of Castrica doet denken. Het oude centrum staat vol met dit soort kerkjes en een flink slot. De straten zien er prima uit, wat ik niet had verwacht. Kortom pittoresque-plus en het mag best wel eens in het zonnetje gezet worden. Bij die schaatswedstrijden zie je helaas alleen de binnenkant van de grote schaatshal.

  In die hal zelf werd Jan Blokhuizen met een persoonlijk record 2de achter Sven Kramer op de 5000 meter. Dat is dus feest in Zuid-Scharwoude, het dorp dat ik hier vlakbij bedoelde. In dat dorp wordt de meeste zuurkool voor Nederland gemaakt en ook die winterse wedstrijden in Kolomna zorgde ervoor dat ik dat zaterdagavond op tafel schoot had.

  Zondag won ook nog Koen Verweij de 1500 meter. Koen komt uit Koedijk in de gemeente Alkmaar. Kolomna heeft al een soort band met Alkmaar, omdat hier ook een 400 meter baan te vinden is. En zoveel van die schaatsbanen zijn er niet op de aardbol. Het ding wordt goed gebruikt en Koen en Jan zullen er veel geschaatst hebben en misschien nog wel af en toe doen. Helaas is die baan maar half overdekt en zit ie hooguit in het maratoncircuit.

  Zie ook een eerder sportgokje voor een kaartje.

  In Kolomna won ook Pechstein bij de dames en die komt dus uit Erfurt, waar ook zo’n overdekte baan te vinden is die eveneens in het wereldbekercircuit zit. Of de ZDF kon je dan ook de dameswedstrijden bekijken en op de NOS vooral de herenwedstrijden.

 21. Te laat om te gokken, maar de hele discussie was zeker de moeite waard om achteraf te lezen. Ik was er niet op gekomen, maar ik had wel direct iets van Russischs of zoiets. Niet Tallin, daar ben ik geweest, maar het doet er wel aan denken.

 22. @Hanschke: Je was potjandikkie maar een halfuurtje te laat. :-(

  Heel Letland Estland staat overigens ook in streetview, waaronder Tallinn.

  Ik ben er nog nooit geweest, maar het lijkt wat op de hanzesteden van Noord-Duitsland (Wismar e.d.). Overigens niet vreemd, want volgens mij is Tallinn ook een hanzestad.

 23. Dat had ik nooit geraden hoor! Ik dacht aan kaas, vwb het gerecht, ik zie zuurkool niet als iets typisch Nederlands. En van sport heb ik geen kaas, noch zuurkool gegeten, dat aanknopingspunt was aan mij ook niet besteed. :-(

 24. Ik ben achter de oplossing gekomen door goed jouw hints te bekijken. Daarna is het gewoon een kwestie van rechercheren, constateren, combineren, organiseren, deduceren en concluderen.
  Daar kwam ik geen millimeter verder mee, dus clickte ik maar eens op de foto.

 25. @Margo: Je hebt wel een leuke tip voor de volgende versie gegeven. Dat wordt dus een appletje-eggje voor jou. :-)

 26. @Fruttekoek: Maar achteraf (-8) toch wel een o-ja-gevoel mag ik hopen? :-)

 27. Wat een keurig land is dat Rusland toch geworden.

 28. Tallin is overigens in Estland.

 29. Ik doe eigenlijk nooit mee aan deze gokken, maar vind het wel leuk om te volgen.
  Zuurkool vind ik ook niet typisch Nederlands: ik heb tijdens bergtochten in Oostenrijk ook daar heerlijke zuurkool gegeten. Volgens mij is het ook in Duitsland populair.

 30. @Emigrant: Een van mijn disgrafische afwijkingen. De namen van de Baltische staten haal ik nogal snel door elkmaar.

  Hier een Europees kaartje waar streetviewopnames zijn gemaakt. Estland en Letland net als Nederland, Frankrijk, GB, Zweden etc helemaal. Duitsland wat plukjes. Litouwen dus niet en in de Russche federatie alleen Moskou, Sint Petersbrug en nog wat fraaie kleine stadjes als Kolomna. Die zullen flink gerenoveerd en aangeveegd zijn voordat het streetviewautootje daar mocht rondrijden. Met moeitje vind je wat minder onderhouden plekken in Moskou, maar eenvoudig was dat niet. In Chicago vind je veel belabberdere straten (bouwvallen, kapotte straten, hangouderen) en daar hoef je niet lang voor te zoeken. Nederland en Duitsland vallen erg mee, behalve dat het in Duitsland bij de stations en langs de Rijn vaak een rotzooi is. Ook dat heeft te maken met de vele spoorlijnen. Stadjes zonder spoorlijn zien er in Duitsland stukken verzorgder uit. Het lijkt er op dat intensief treinverkeer de lust tot opruimen compleet de kop in drukt.

 31. @Trijntje: Zuurkool in Duitsland vind ik ook heerlijk en daar heb ik het wel eens in een restaurantje midden in de zomer gehad. De Nederlandse zuurkoolcultuur komt naar ik begrepen heb uit de Elzas. Alleen in Nederland zelf is Zuid-Scharwoude zo ongeveer het zuurkooldorp. Alles wat je bij AH of in andere supermarkten aan zuurkool vind (Biologisch of niet, uit het vat of verpakt) komt vrijwel allemaal uit Zuid-Scharwoude. Maar ik verwacht ook dat het wel in Rusland gegeten zal worden, alleen heb ik daar geen ervaring mee.

 32. Aan zuurkool in de Elzas heb ik nogal heftige herinneringen.
  Ik had, toen we naar het restaurant liepen, nog geroepen “’s lands wijs, ’s lands eer, ik ga een regionaal gerecht nemen”. Mijn kinderen vonden me erg dapper dat ik het heb opgegeten. De nacht en volgende dag werd ik door mijn ingewanden nog herhaaldelijk ongevraagd herinnerd aan dat bijzondere gerecht. Een onvergetelijke ervaring!

 33. Fruttekoek, als ik je link aanklick krijg ik een waarschuwing voor infectie met Malware. Misschien is je pagina gekaapt?

 34. Ik krijg die waarschuwing ook.

 35. @Emigrant en Trijntje: Zelf krijg ik geen melding en geen malware. Kan zijn omdat ik geen Chrome 23.0 gebruik en jullie beide wel. Ik heb een 3-tal anti-malware programma’s en geen daarvan vond iets op mijn XP met IE8. Ik heb de link van Fruttekoek voorlopig aangepast. Mogelijk is het de Nederlandse kooksite die malware voor een bepaald type browser verspreid.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: