Dec-01: Congo of Kongo?

Het kaartje hierboven werd gisteravond getoond in het Journaal aan het eind van Nieuwsuur.

De kaart hieronder in het late Journaal, ongeveer een uur na Nieuwsuur.

In beide gevallen zei de nieuwslezer het wel goed. Het ging om de Republiek Congo, ookwel Congo-Brazzaville en voorheen het Congo van Frankrijk.

De Democratische Republiek Congo is het zuidelijkere grote Congo met Kinshasa als hoofdstad, de vroegere kolonie Belgisch-Kongo. Een tijdlang heette dat Zaïre, maar de laatste 11 jaar dus Democratische Republiek Congo.

Dit topografische instinkertje moest natuurlijk een keertje gemaakt worden, alleen verwacht je dat niet van het NOS-Journaal.

Geplaatst op 2012-12-01, in RTV-matig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

 1. Op dat soort vergissingen kun je inderdaad wachten….

 2. Het is ook wel erg moeilijk, al die buitengewoon democratische republieken uit elkaar te houden.

 3. Ik had het ook niet geweten hoor.. (en dan is mijn vader nog wel aardrijkskundeleraar ;)) (OK, geen sociale geografie maar fysische geografie: een verzachtende omstandigheid misschien ;)) Maar zonder gekheid, ik kende ook alleen het “Grote Kongo”, niet het ‘kleine’ buurlandje.

 4. Waarschijnlijk zijn Brazzaville en Kinshasa de 2 hoofdsteden die het dichtst bij elkaar liggen. http://goo.gl/maps/Y9Nzk

 5. @Emigrant: De meeste zijn opgeheven, zoals de Duitse DR, DR Afghanistan, DR Azerbeidzjan, Somalische DR, DR Vietnam, DR Sudan, DR Kampuchea, DR Moldavië, DR Georgië en DR Armenië. Het betwiste zuidelijke deel van Marokko noemt zich nog wel Democratische Republiek. En je hebt nog de DVR (Democratische VolksRepubliek) Korea en voorheen DVR Jemen en Ethiopië.

 6. @Ximaar: Als ik die lijst zo lees wordt het me duidelijk dat democratie vooral bestaat in landen, die zich er niet naar noemen.

 7. @Emigrant: Geldt dat niet voor alle landen. Wij hebben bijvoorbeeld een ongekozen staatshoofd, die er niet wegens kunde maar wegens erfopvolging van de laatste 200 jaar zit. In de USA hebben 2 partijen een systeem bedacht waardoor een 3de partij nooit aan de bak kan komen. Canada en Australië vallen ook onder een ongekozen vorst. In heel veel landen is een stem in een volle buitenwijk minder waard dan een stem van het dunbevolkte platteland (denk aan GB). Misschien zit het hooguit in Finland goed. Of eigenlijk ook niet vanwege de Lappen die daar anders worden behandeld. :-)

 8. Nou heeft die koningin gelukkig niet zoveel in de melk te brokkelen. Het is er meer omdat wij van sprookjes houden. Het is maar een maal per jaar Sinterklaas, de rest van het jaar moeten wij het met de koningin, de prinsjes en prinsesjes doen.

 9. Nederland is helaas toch democratisch genoeg om te kunnen zien hoe verkeerd de bevolking kiest.

 10. Eerlijk gezegd is mijn topografische kennis van Afrika totaal niet up to date.
  Deels omdat ik het heb geleerd in een klas waarvan de onderwijzer niet erg zijn best deed om het ons in te prenten; maar nog veel meer omdat sinds 1965-1966 – toen ik het had moeten leren – er in Afrika nogal wat veranderd is in de naamgeving.
  Europa heb ik een jaar eerder geleerd; wel iets beter onderwezen. Maar ook daar heb ik de nieuwe ontwikkelingen, en het grote aantal landen dat erbij is gekomen, niet in mijn hoofd zitten.

 11. @Trijntje: Er is idd veel veranderd in Afrika. Ik denk dat de meeste Nederlanders niet weten wat op dit moment de hoofdsteden van bijvoorbeeld Nigeria en Tanzania zijn. Nou hoeft dat ook helemaal niet, want iedereen kan bij wikipedia en Google-maps. Uit het hoofd leren is minder handig dan leren opzoeken zei een mijner leerkrachten en daar heeft ie naturlijk helemaal gelijk in. Alleen ging dat nazoeken bij de kaartjesmaker van het Journaal even mis. :-)

 12. Klopt; is inderdaad niet nodig om dit allemaal uit je hoofd te weten; al is een kader waarin het past wel handig om paraat te hebben. En bij het NOS-journaal zouden ze dit goed moeten laten zien, dat is een deel van hun vak.

 13. Zo democratisch hebben de Europese landen Afrika ooit opgedeeld.
  En zolang is Afrika nog steeds aan het zoeken om het weer opnieuw te verdelen.

  Toen en nu geeft het vooral slachtoffers bij de gewone mens.

  Maar ja, als je al niet weet hoe het heet of waar het is?

  Een beschamend blog voor onze nieuwsdiensten.

  Vriendelijke groet,

 14. @Rob: ‘nieuwsdiensten’ is maar 1 kaartenmaker, die het een uurtje fout had. Ik schreef al dat de journaallezer bij de foute kaart wel de juiste naam voorlas en een uitzending later was de kaart al hersteld. Bij andere nieuwsdiensten is me deze fout nog nimmer opgevallen.

 15. Ik kom een weinig terug op mijn vorige reaxi, aangezien ik net de journaallezer hoorde zeggen dat Jorrit Bergsma op de schaatsbaan in het Oekrainse Astana had gewonnen. Luistert bij 08:55.

 16. by the way

  je kan zo ook uit elkaar houden met een kangoo (sloophamer)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: