Dec-14: Luchtfietsen

Aan het eind van het jaar kom ik nog een keertje terug op de Tour de France. Ik moest daar aan denken door een recent krantenstukje, waarin 1 der politieke hoogvliegers van de Alkmaarse Stadsregering met het plan komt van de ‘Onbemande FietsStations’. En om dit verhaal niet al te lang te maken gebruik vanaf nu daar even de de afkorting OFS voor.

Hier het krantenstukje. En hier meteen maar even de Google Streetview opname die er aan ten grondslag ligt:


Jawel, we hebben het hier over een straathoek te hartje Besançon, waar de Tour de France dit jaar voorbij jakkerde. Destijds schreef ik een ander stukje over deze stad en wilde ik dit punt er niet bijhalen. Dat bericht was al veel te lang. Maar ik wist dus wel meteen waar Willem P zijn idee had opgedaan.

Het kan natuurlijk ook tijdens zijn vakantie met sleurhut geweest zijn, maar die kans acht ik klein. Sleurhutgangers nemen alles zelf mee, naast een mud aardappels en Douwe Egberts koffie ook een setje achteropbind-fietsen. Dergelijke gevallen rijden meteen naar een camping ver buiten de steden, waar de campinghouder een ondernemende en vooral verstaanbare Nederlander is. In elk geval komen die figuren niet in mooie steden als Besançon en zien zij op die manier niet de France OFS’s.

En als fietser vind ik het prima dat mensen zonder fiets op elke Alkmaarse straathoek een fiets kunnen huren. Maar Willem P komt waarschijnlijk nooit in de binnenstad, want daar zijn 2 opvallende fietsverhuurwinkels. Eentje naast de Jumbo en eentje aan een gracht, waar je ook waterfietsen en/of kano’s kan huren. Die mensen zullen blij zijn met deze neringverzieking door de locale overheid. Alhoewel dat natuurlijk afhangt van de prijs.

En waarom pas in de stad zoiets huren. Zou dat niet beter bij de stations kunnen, waar touristen zonder eigen vervoer uit de trein stappen? Bij het hoofdstation zit ook een fietsenmaker, die al jaren fietsen verhuurt. Daar komt weinig meer van terecht sinds die ook meedoet met OV-fiets. Bij OV-fiets betaal je voor een jaar-abonnement 10 euro en daarna 3 euro per fiets per dag. Met 2 dagen OV-fietshuren per jaar ben je goedkoper uit dan gewoon een fiets huren voor circa 7 euro per dag. En je kan het met dat abonnement door heel Nederland op 240 plekken huren, niet alleen in Alkmaar Centre-Ville. En je mag op 1 abonnement 2 fietsen per keer huren, dus ook 1 voor je partner.

Daarbij is voor OV-fiets helemaal geen OV-gebruik nodig, automobilisten en toevallige wandelaars mogen dit ook. Het is een groot succes en de reguliere fietsverhuur heeft hier al zwaar onder te lijden. Het voordeel zit in de snelheid. Pasje langs de scanner en wegfietsen. Thuis wordt per keer 3 euro van de lopende rekening geboekt. Dat is heel wat anders dan een formulier invullen en 50 euro borg deponeren.

Die borg is er niet voor niets, want anders hou je gewoon zo’n fiets en/of breng je hem niet terug. Bij OV-fiets is dat dus opgelost met zo’n pasje en hoe Willem P dat probleem gaat aanpakken weet ie waarschijnlijk nog niet. Iets met een creditcard of zo. Zelf heb ik geen creditcard, maar ik behoor ook niet tot de groep die overal maar fietsen huurt. Ik neem zelf mijn (vouw)fiets mee in de trein.

Het is overigens ook zo dat OV-fiets (naast beide Alkmaarse stations en de stations in Heerhugowaard en Heiloo) ook eigen OFS-en plaatst op plekken die helemaal niet bij een station liggen. Kan dus gewoon in de binnenstad van Alkmaar. Dat is hier nog niet gebeurt omdat er geen behoefte aan is.

Die OV-fiets zal overigens alleen voor binnenlandse touristen goed te doen zijn. Voor buitenlandse touristen weet ik niet of het aanvragen van OV-fiets lukt. Maar deze mensen kunnen prima terecht bij de gewone fietsverhuur. Als je alleen daarvoor zo’n systeem optuigt, dan gaat dat wel heel erg duur worden per verhuurde fiets.

Bij de gewone fietsverhurende fietsenmakers zijn huurfietsen in overvloed. Daar stoot je niet zomaar je neus. Je kan daar waarschijnlijk ook met een creditcard betalen. Willem P had zich dus niet blind moeten staren op de Tour de France, maar eens gewoon in de stad moeten kijken of op de fietsverhuursectie van de regionale Fietsersbond. Hoeft ie ook niet het wiel opnieuw uit te vinden.


Zie ik net dat Tom naast een grote partij open deuren de luchtfietsen in de uitverkoop heeft:

Geplaatst op 2012-12-14, in Alkmaar, Fietsen, OV-matig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. OPA Peters heeft vast niet zover doorgedacht als jij hier nu doet.
  Hij zag wat, dacht wat en schreef wat.

 2. @Bertie: Dat is standaard voor die partij. Eerst iets in de krant zetten en dan gaan nadenken. Meestal laat ik ze maar, maar nu ze op mijn fietsterrein penetreren wilde ik er wel iets over loggen.

 3. OV fiets vanuit het buitenland is lastig, zo niet onmogelijk.

 4. @Emigrant: Ik heb ook gedacht dat het handig zou zijn als bij de grootste vestigingen van OV-fiets zo’n abonnement afgesloten en direct meegenomen en gebruikt kan worden. Maar ik denk dat het vooral misgaat met het systeem van automatische incasso naar banken in het buitenland.

  Wat hier uit het buitenland komt heeft zelf een fiets mee. Denk aan de Duitsers met fietsen op het dak, Italianen met fietsers achter tegen hun campers en Oostenrijkers en Amerikanen die fietsen mee laten varen tijdens hun kroes over het NH-kanaal.

  En anders zijn er nog de gewone fietsverhuurders die ook best wat om mogen zetten. De gemeente zou hen wat beter op plattegronden aan kunnen geven. En als ze de fiets echt willen stimuleren een soort subsidie geven zodat de huurprijs lager is.

 5. Die man dacht ook een mooi idee te hebben…

 6. @Sjoerd: Daar is niets mis mee. Maar hij had eerst de verkeersafdeling, Fietsersbondafdeling en zeker de 3 grootste fietsverhuurders kunnen vragen naar de haalbaarheid en wenselijkheid. Vooral van een partij die op zegt te komen voor ondernemers valt dat te verwachten. Overigens hadden allen hetzelfde antwoord gegeven als wat hier zo ongeveer boven staat. Kortom duidelijk een gevalletje kokervisie.

 7. Dank voor de weetjes!

 8. In het afgelopen jaar ben ik in Frankrijk inderdaad plaatsen tegegekomen waar je op de hoek fietsen kon huren/ Ik ben niet in Besancon geweest. eens diep nadenken waar dait dan wel was. Ik heb het niet paraat.

 9. @Hanscke: Deze hierboven kwam in de Tour de France op TV voorbij. De keer dat ik in Besançon was is zeker 15 jaar terug en toen hadden ze nog niets. In Parijs, Lyon en andere grote steden zul je ze zeker aantreffen en ook vooral in departementhoofdstadjes. Die zijn heel goed in geld weggooien. In Strasbourg was ik 2 jaar terug en zeer uitgebreid bekeken en daar heb ik er niet 1 gezien. Ook opvallend, want dat is zowel een departementshoofdstad als ook de hoofdstad van de EU zoals ze dat zelf zien.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: