Dec-18: Prijsontwikkelingen

Gisteravond heb ik een klein uurtje met m’n 79-jarige achtertante in Canada gebeld. Zoals gewoonlijk had zij mij weer een vroege kerskaart gestuurd en daar wat in geschreven. Ik stuur ook wel een kaart terug, maar ben geen kaartenschrijver. Dus leek het me handiger om eens te bellen hoe het daar in de Rocky Mountains gaat. Ging goed, maar ze was afgelopen jaar wel gestopt met fietsen.

Ze vond het fantastisch dat ik belde, maar zij is dan ook nog de telefoontarieven van de beginjaren in Canada gewend. Die mensen belden bijna niet. Zo rond 1970 vroeg de PTT en 9,70 per minuut voor, ofwel 4,40 Euro/minuut. Voor de kosten van 1 minuut kon je 20 brieven sturen. Maar inmiddels telefoneer ik voor 1 ct/min. (0,01 euro wel te verstaan). Pas als ik langer dan 95 minuten bel heb ik er 1 postzegel naar Canada uit.

Bij de KPN betaaal je overigens 9 ct/min en via Skypeout 1,7 c/min. Zelf gebruikte ik deze keer 1643. Die vraagt geen abonnementskosten, maar je hebt wel Belbasis of Belvrij van KPN nodig. Het kan overigens nog goedkoper tot nul cent per minuut, maar dan betaal je gemiddeld 15 euro extra aan abonnementskosten. Je moet dan ook je kabel- of ADSL-modem dag en nacht aan laten anders kan je niet gebeld worden. Met 1643 hoeft dat niet, kan met een gewone telefoon die gevoed wordt door het telefoonnet.

Eigenlijk is het een prima oplossing voor mensen zoals mijn tante, die geen internet hebben, maar alleen een gewone telefoon. In Nederland hebben die steen en been geklaagd toen de KPN hun tarief verhoogde. Gewoon opgeven bij 1601 en ze betalen voor gesprekken in Nederland geen 9 c/min bij BelVrij of 3,6 c/min bij Belbasis, maar 0,9 cent/min. Bij veel bellen scheelt dat aanzienlijk.

Onlangs kocht ik ook een setje flessenopeners. Mijn oude zag er niet meer uit. Nieuw moest ik er 25 cent voor betalen, 12,5 cent per flessenopener. Volgens mij hebben mijn voorouders er 50 jaar eerder al meer voor moeten betalen. Maar toen kon je voor dat bedrag ook een heel brood kopen bij de echte bakker.

Ik wil maar aangeven dat naast de elektronica als TV’s en Laptops er nog meer dingen zijn die enorm in prijs zijn gezakt. Maar prijsstijgingen (die doorgaans meer aandacht krijgen) zijn er natuurlijk ook. Zo kreeg ik onlangs een rekening voor het graf van mijn ouders. Of we 1555 voor 10 jaar liggeld willen betalen.

Daar werd vroeguh bijna niets voor betaald en deze gemeente vroeg 2 jaar eerder 32% minder voor diezelfde 10 jaar. De half-verstedelijkte gemeente Langedijk vraagt daarbij 2,4 keer zoveel als de gemeente Alkmaar waar ik nu woon. Op dat gebied zijn er per gemeente enorm grote verschillen.

Circa 50 euro per grafbezoek geeft meer dan te denken. Volgens mij hebben onze voorouders, zelfs die met een praalgraf dat nooit gedokt. Maar ja opgraven en in Alkmaar herbegraven doe je ook niet zomaar. Mijn ouders waren nu eenmaal Langedijkers. Gelukkig bel ik al een jaar of 8 met 1601 en 1643, zodat ik mijn deel van die grafrechten best kan betalen. We hebben als kinderen destijds ook een kleine erfenis gehad, waarmee nog een paar extra verlengingen betaald kunnen worden.

Maar mijn moeder zou (als ze nu had geleefd) wel gezegd hebben, dat we dit grafgeld beter uit kunnen geven aan een vliegretourtje naar die tante in Canada. (O ja, vliegtuigkosten zijn ook gigantisch gekelderd.)

Advertentie

Geplaatst op 2012-12-18, in Overmatig, Regiomatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Dat is nog es leuk. bellen in plaats van een kaartje! Het overwegen waard.
  Die telefoonkosten kan ik me nog herinneren. Werd er van te voren een brief van of naar de geëmigreerde gestuurd met de datum en tijd waarop er gebeld werd opdat er geen seconde verloren zou gaan. Van/naar Nieuw Zeeland was het ook nog lastig door het tijdsverschil.
  Er zijn verschillende artikelen flink goedkoper dan vroeger, bij Action, Europrofit (Krdvt) en Best Budget (Blkkr), Wibra bijvoorbeeld Ik vind de prijsverhogingen in de supermarkt echt erg. Artikelen van 1euro zijn plotseling 20% duurder, en het zijn er zovéél; dat hakt er wekelijks veel meer in dan die paar euri die ik uitspaar bij de Wibra.
  De grafrechten gelden in Cuijk, waar mijn ouders liggen, voor twintig jaar. Ik weet niet meer hoeveel het was, een fors bedrag in ieder geval.

 2. Ik ben eigenlijk niet zo’n beller. Eerder een mailer. Ik zou niet weten hoe ik een uur een gesprek gaande moet houden met iemand waar ik eigenlijk niets mee heb….Bij mij is het meer van ben je thuis, ja, oke tot dadelijk, klaar gesprek.

 3. @Bertie: In Langedijk kan je wel 20 jaar nemen, maar dan is de prijs simpelweg het dubbele. Een voordeel heb je dan wel, geen last van tussentijdse prijsverhogingen. Die flessenopeners kwamen van de Kruidvat-outlet. Zal een kijken of die Europrofit heet.

 4. @Sjoerd: In dit geval niet zo moeilijk ik ben ook een keer bij haar en haar kinderen op visite gegaan. Die kinderen werken met overmaatse bosbouwapparaten. Had je vast ook leuk gevonden. Mijn achtertante spreekt thuis nooit Nederlands. Het was voor haar 3 jaar terug dat ze een beetje Nederlands gesproken heeft. Gelukkig is mijn Engels goed en ik heb er ook wel lol in dat gedurende zo’n gesprek almeer het Nederlands bij haar terug komt.

 5. Ik bel niet zo heel veel. We hebben ook geen vaste telefoon. Mijn mobile abonnement maak ik nooit op. Mailen daar in tegen kan ik goed, en doe ik graag.
  De familie zonder internet krijgt wel eens een kaart of een briefje van me. Dat vinden ze leuk, en ik eigenlijk ook wel.

 6. Ik bel door heel Europa en naar de USA, Canada en Australië ‘gevoeld‘ voor niets. Op mijn gewone flatrate bij de Duitse Telekom betaal ik 3,95 p.m. extra voor die buitenlandoptie. Haal ik er makkelijk uit.

 7. @Emigrant: Dat wil ik geloven. De situatie in Duitsland is duidelijk anders en dat zal zijn omdat die inwoners meer binnen het eigen land bellen dan de Nederlanders die in een klein land wonen. Hier zie je alleen flatrate voor vaste nummers binnen Nederland. Dat varieert tussen 5 (alleen vast) en 15 euro (ook mobiel) per maand. Vaak blijf je dan gewoon de starttikken betalen. Maar omdat je dan vastzit aan de provider kan je niet gebruik maken van cps/cs wat ik hierboven gebruik. Vaak betalen die 10 c/min naar de USA en in het gunstigste geval 5 c/min. Ik heb nog eens goed gekeken of er een aanvullende flatrate abonnement was voor het buitenland, maar die kon ik nog niet vinden.

  Ik ben destijds aan dat CPS begonnen voor de belkosten in Nederland. Die zakten daardoor van 16 naar 4 euro per maand. Daarnaast betaal ik 18 euro per maand voor mijn telefoonabbonement en 14 euro voor mijn ADSL. Bij elkaar 36 euro per maand. TV kijk ik vias ADSL. Als ik een totaalpakket neem van bellen en internet dan is de goedkoopste 30 euro en daar komt dan 16 euro aan bel kosten bij en 1 euro aan stroomkosten. Bij elkaar dus 11 euro meer dan nu. Overigens kan ik ook bellen via mijn internetprovider, maar die is dus per gesprek duurder net als hun conculega’s

  Het voordeel nu is dat ik kan bellen ook al ligt de server van de provider er uit en bij elektriciteitsuitval. Ik bel feitelijk nog via de ouderwetse telefoonlijn. Zelf vind ik dat belangrijk, omdat ik geen mobieltje heb als back-up. De kabel heb ik al jaren niet meer, omdat TV-kijken niet mijn hoofdbezigheid is en kijken over ADSL behoorlijk goed gaat.

 8. @Redstar: Voor mijn vrijwilligerswerk bel ik vaak er lang. Ook in die gevallen mail ik liever, maar dan zijn er veel die niet reageren op pas erg laat reageren. Vaak stuur ik nog een mailtje rond met de inhoud van een eerder telefoongesprek.

 9. Onze zoon heeft ons eerst met hoge telefoonkosten opgezadeld omdat hij in een uitwisselingsprogramma een jaar naar Amerika naar highschool is geweest, Hij heeft toen de smaak van reizen te pakken gekregen, is getrouwd met een buitenlandse, hij woont hier, zij woont daar, en weet al heel lang heel goedkoop te bellen. Hij stelt ons nu altijd zo snel mogelijk op de hoogte als het telefoneren op de een of andere manier weer goedkoper kan.

  Ik wist niet dat die grafrechten zo duur waren. Dan toch maar liever cremeren.

 10. @Hanscke: Die grafrechten zijn de laatste decennia sterk gestegen. Ik moet nog eens opzoeken wat mijn vader in 1993 heeft betaald, en dat zou wel eens minder dan een kwart kunnen zijn van nu. Het verschilt ook sterk per gemeente. Volgens mij zijn gemeentes die minder vragen slimmer in de weer. Dan houden meer mensen een graf aan.

  Overigens is cremeren daar net zo duur als je de urn in een urnenmuur plaatst.

 11. In Cuijk is het nu € 1.314,00 voor twintig jaar, een asurn 657 euro voor dezelfde periode, al of niet in een nis. Best duur.
  ot
  Highlow reageerde….. :-)

 12. @Bertie: In Langedijk is dat dus ruim 3100 euro voor 20 jaar.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: