Dec-24: NS Digiloog

Ik reis erg weinig met de trein. Heb wel een dalurenkaart, maar dat is meer voor het automatische oplaadgemak. Qua kosten haal ik zo’n ding er moeilijk uit. Ik kom dan ook niet vaak op stations, behalve tijdens vakanties. Vaak is het dan een buitenlands station, waar ik voor het weer gebruik maak van een vlotte verplaatsing richting droger. Maar ik trein dan vaak ook in Nederland om de bekende stukken tot en van de grens over te slaan. Ben er ook niet verzot op om me telkens fietsend langs Amsterdam te wroeten en de 2 afsluitdijken heb ik inmiddels ook voldoende gezien.

Kortom ook de afgelopen vakantie stond ik aan het einde op een station en toen viel me hun belachelijke klokken op:

De foto heb ik aangepast met de cijfermatige tijd onder de wijzertijd. Sommigen noemen dat digitaal en analoog, maar dat is niet helemaal juist. Digitaal is in stapjes en de wijzerklok van de NS gaat eveneens in stapjes. Maar daar gaat het nu even niet om. Het tonen van een wijzerklok naast een perronbord met alleen cijfertijden is de zaak nodeloos gecompliceerd maken.

Je moet dan eerst bij die wijzerklok bepalen hoe laat het is in cijfers. Daarbij niet vergeten om er na 12:59 12 bij het aantal uren op te tellen. Voor het gemak staat die tijd er nu onder. Daarna kan je pas berekenen of je nog lang op de trein moet wachten. Waarom niet die wijzerklok vervangen door een cijferklok? Of zet er minstens de tijd in cijfers onder, zoals ik hier op de foto heb gedaan. Ruimte zat en kost tegenwoordig niets meer.

Omgekeerd kan je ook alles in wijzers aangeven zoals ik even op dit vertrekbord heb gezet:

Inderdaad waardeloos onduidelijk. Dus zolang daar geen wijzer-aanduidingen komen zou ik al die oude wijzermeuk op de perrons vervangen door cijferklokken.

Wat me overigens minstens zo handig lijkt is rechtsonderin de vertrekborden een klokje met de actuele tijd. Voor een paar euro is dat opgelost en voor mij als Windowsgebruiker die zelf geen tijd meeneemt wel zo handig.

Geplaatst op 2012-12-24, in OV-matig, Ximatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

 1. Doe maar alles in cijfers, daar zijn we langzaam aan toe.

 2. Ik reis veel met de trein, en ik zie dit dus geregeld. Nooit bij stilgestaan dat hier iets onlogisch gebeurt. Heb er ook geen moeite mee.
  Ik heb er meer moeite mee dat er niet bij elk van dit soort CTA’s, zoals ze officieel in afkorting heten, een klok hangt. Soms hangt er geen klok naast en moet je elders op het station zoeken naar de tijd volgens de NS. Want je weet tenslotte niet zeker of je horloge daarmee gelijk loopt (of je mobieltje; wordt door steeds meer mensen gebruikt om te zien hoe laat het is).
  Verder staat op elk in-en uitcheckpaaltje rechtsboven de tijd, in cijfers. Dat vind ik dan wel weer handig, want als ik om 8:55 uur, geen seconde eerder, incheck, krijg ik mijn korting op mijn Voordeelurenabonnement, en dat is handig als ik de trein van 8:56 neem, De paaltjes staan in Ede op het perron, zodat dit inderdaad mogelijk is.
  Je dalurenkaart, is dat ook nog zo’n ‘oud’ voordeelurenabonnement, of heb je één van die nieuwe abonnementen?

 3. Ik hoor het al, het is maar goed dat ik nooit meer per trein reis!
  We kunnen wel snel schakelen tussen tussen cijfers en wijzers, maar logischer is het inderdaad dit standaard hetzelfde weer te geven. Heeft de NS geen ideeënbus?

 4. @Trijntje: Dat pleit er voor om die omcheckpalen dicht bij de vertrekposters op de perrons te plaatsen, Hoeft dat Winowsklokje niet.

  Hier in Alkmaar vind je die palen alleen bij de weg. Dat gaat wel eens fout met een fiets mee. Op het perron denk ik er nog aan, maar nadat ik 300 meter perron heb genomen en een dubbele spoorwegovergang, ben ik inmiddels vergeten om daarna pas uit te checken.

  In Zaandam overkwam mij het omgekeerde. Boven aan de roltrap zag ik niets en bij de uitgang buiten evenmin. Ben dus weer compleet teruggegaan en dan blijken ze daar op de perrons bij de roltrappen te staan. Door de roltrapstoplichten was dat ding me daar helemaal niet opgevallen. Zou wat mij betreft ook wel iets eenduidiger mogen.

 5. @Margo: Ze hebben hooguit een ideeëntrein. :-)

 6. @Sjoerd: Die cijferklokken bestaan al sinds 1930, toen ze met van die mechanische omvalcijferbordjes werkten. Zaten ook al heel lang in de vertrekborden, dus die technologie was bij de NS al erg lang bekend. Het probleem zit er in dat ik tekort met de trein reis en de rest daar al slaapwandelend zombieert.

 7. Ik vind het inderdaad wel fijn dat die paaltjes in Ede op het perron staan. Er is wel een probleem vooral in de middagspits: de route op het perron is nogal smal langs de wachtkamer, en het uitchecken houdt dan nogal op. Dat geeft dan weer irritaties bij mensen die een overstap moeten halen op de bus, of op de trein van Connexxion naar Amersfoort.
  Ik heb een voorkeur voor beide: op de perrons, en bij de in-en uitgang van het station.
  Het mag zeker eenduidiger. ROVER, waar ik ook lid van ben, pleit daar ook voor.

  En @Margo: je kunt nog altijd een kaartje uit de NS-automaat kopen, dan geef je op de automaat aan dat je geen ov-chipkaart hebt – of je er nu wel één hebt of niet- . Dan kom je op een scherm waar je enkeltjes en retourtjes kunt kopen. In de toekomst komt daar waarschijnlijk een klein chipje in, voor de stations die de NS wil afsluiten met poortjes. Het laatste woord over die poortjes is overigens nog lang niet gezegd.

 8. Met de trein reizen doen ik al jaren niet meer. Met de grote gele borden kon ik uitstekend overweg ook al stond de tijd in cijfers. Het verschil in denken tussen cijfers en wijzers is m.i. minimaal, het gaat vanzelf.

 9. @Bertie: die grote gele borden bestaan ook nog; de borden op de foto hangen er extra, en geven, als het goed is, de actuele info, ook als die afwijkt van de dienstregeling; ook vertragingen worden erop aangegeven.

 10. Ik zou dus zomaar op de trein kunnen stappen. Tenminste, wat de tijd betreft is het te volgen. Ik ga er niet meer in omdat ik vrees dat ik, voor de enkele keer dat ik er gebruik van zou maken, geen eenmalige kaartjes kan kopen. Zegt men.

 11. In GB stations doen ze wel aan digitale klokken in 24 uurs uitvoering:
  https://goo.gl/maps/8h9UjAkLU4w

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: