Dec-27: Nabomen

Nu de Kerst achter de rug is wil ik nog even over de kerstboom beginnen. Dit jaar is die in Alkmaar verplaatst van het Canadaplein naar de Paardenmarkt. Op het Canadaplein ligt nu een schaatsbaan, met daaromheen een Kerstmarkt. Dat schaatsen is leuk, heel veel kinderen beleven er plezier aan. De markt stelt weinig voor. Misschien beter dan eerdere (en duidelijk mislukte) versies, maar nog steeds behoorlijk matig.

Het publiek loopt er snel langs om naar de winkelstraten Langestraat en Laat te gaan. Daar was het afgelopen zondag en maandag echt belachelijk druk. Geen idee wat al die mensen daar moesten.

Maar goed door de schaatsbaan moest de jaarlijkse stadsboom verkassen naar de Paardenmarkt.
Dat is hemelsbreed maar 100 meter. In de afgelopenjaren is dat parkeerterrein veranderd in een behoorlijk plein. Best handig want bij de Jumbo kan je nu goed je boodschappenfiets kwijt. Van het miezerig plekje tussen auto’s en de winkel is het nu een ruim plein, dat je niet zomaar met een berg fietsen volparkeert. (Voor alle duidelijkheid bij de Jumbo en voorheen de Super de Boer komt 98% te voet of op de fiets. Autogebruikers gaan naar supermarkten in de buitenwijken.)

Dit nieuwe plein is al eerder gebruikt voor de zomerkermis en nog wat geneuzel. Echt gezellig is het er nog niet geweest. De kerstboom heeft daar wat verbetering in gebracht, maar je kan daar dus niet meer de boom met de Grote Kerk op de achtergrond op de foto nemen. Toch zag ik een week eerder wel een leuke fotopositie. Over de inrit van de parkeergarage met de boom voor de oude HBS.

Het was er de juiste tijd voor. Flink schemerend, waardoor de boomverlichting er goed uit komt. Wat ik dan weer minder vind is dat er geen bal in te vinden is. Die hangen allemaal in de boom bij de balie van het Stadskantoor. Maar goed, in de schemering valt dat niet op. Alleen nam ik de foto uit de hand en begreep dat de sluitertijd langer dan een seconde was. Dus nog maar 2 foto’s genomen als reserve.

Dat hielp niet echt. Ze waren allemaal wat bewogen. Voor een kerstkaart zag ik het dan ook niet zitten. Alhoewel ik later wel een leuk trucje vond om die foto op te knappen, zodat je de wazigheid niet meer ziet. Ik heb daar Photo-Editor van Windows98 voor gebruikt. Die heb ik nog altijd op mijn XP-PC. In dat programma zit een waterverfoptie en die leverde dit resultaat op.

Ik heb ook Fotofiltre en een zeer complete versie van Coraldraw, die veel meer van dit soort verfopties hebben. Toch vind ik die niet zo mooi. Hieronder nog even het origineel.

(En ik heb ‘m ook maar bij mijn verzameling Nieuwjaarskaarten geplaatst. Alleen heb ik dit jaar toch maar voor een andere kaart gekozen, de bovenste op die pagina.)

Geplaatst op 2012-12-27, in Alkmaar, Shopmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Dat schilderachtige geeft wel een leuk effect. Ik doe die dingen met allerlei apps op de iPad. Omdat het donker was nam je camera automatisch een langere sluitertijd. Dus heb je eigenlijk een statief nodig, of, want die heb je natuurlijk niet bij je, leun je ergens op, op een hekje of zo. Goed stilhouden, adem inhouden en voorzichtig afdrukken.

  2. @Margo: Ik weet het, dit ding heeft alleen automatische belichting en hij verteld me niet van tevoren hoelang dat is. Ik kan het wel horen als ie afdrukt. Boven de halve seconde heb ik een statief nodig. Met rustig ademhalen en niet bewegen redde ik het deze keer net niet. :-)

    En een statief heb ik niet. Daar is ook geen goede plek om ‘m ergens op te zetten. De rand van de parkeergarage-ingang was me te laag. Dus dacht ik er met 3 foto’s wel 1 te hebben die goed is.

  3. Het blijft een beetje spelen met licht. Je hebt er in ieder geval een creatieve oplossing voor bedacht.

  4. Dat effect zie ik ook graag, net een schilderij.
    De lange sluitertijd vind ik een mankement. Ik heb een kleine Sony Cyber Shot, waar ik leuke plaatjes mee maak maar bijv.een laagstaande volle maan fotograferen is geen succes al houd ik de adem tot stikkens toe in :-) Dat er een goeie lens op zit (Carl Zeiss) zegt .niet alles.

  5. ps Highlow gaf nogmaals een uitleg, aan jou gericht, zie maar wat je er mee doet. Ik ben er klaar mee.

  6. @Bertie: Ik las het, maar las ook daaronder dat je klaar was met het verhaal. Dus had ik nog maar niet gereageerd. (en mijn internet lag er vandaag uit, wat ook niet echt helpt.) Dus nu toch maar even gedaan.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: