Jan-07: Blogkraal-2012

Of zoals het echt heet: ‘Een soort van Blogparel 2012.

Dit jaar had Peter, de geestelijk vader en organisator van de Blogparels van de afgelopen jaren, geen tijd. Ik las op zijn Bloparelpagina dat ie een jaartje wilde overslaan om er eens goed over na te denken. Begrijpelijk, want de laatste versie had nogal wat voeten in de aarde met 352 vergadering in 4 weken. Alles werd door een vakjury gelezen en tegen het licht gehouden en daarna werd er wat afvergaderd. En of al die inspanning nu zo gewaardeerd werd durf ik te betwijfelen.

Toch vind ik het een leuk initiatief en vind ik het inmiddels bij het Blogbal horen. Voor de lezers die nog niet eerder van beide initiatieven gehoord hebben even een korte omschrijving.
Het Blogbal is een blogtegenhanger van het Boekenbal en wordt gelijk daarmee gehouden in een meer passende achterafgelegenheid. Bloggers kunnen elkaar daar jaarlijks ontmoeten met een hapje en veel drank. Het blogbal is en initiatief van de groep bloggers rond Nurks. Beetje alternatieve figuren waar niet zoveel mis mee is. Het is wel een groepje met beperkte reikwijdte. De opkomst van zo’n 100 aanwezigen viel me dan ook alles mee. Maar het staat niet in verhouding tot de 31.416 actieve bloggers in Nederland.

Goed een deel blogt alleen over de kat, de tuin of de kinderen, maar er blijven er voldoende over die af en toe wat schrijven dat tot nadenken zet of op z’n minst tot glimlachen aanspoort.

De Blogparel was een jaar eerder bedacht als tegenhanger van The Dutch Bloggies. Dat ‘evenement’ werd gekaapt door de marketing boys en girls en die hebben het later succesvol de nek om gedraaid. Prima, ik kon daar geen traan om laten. Bij de Blogparel gaat het vooral om de amateur die af en toe wat leuks, moois en/of interessants schrijft en waar dan een spotlicht via de Blogparel op wordt gericht.

Bloggers (m/v) mogen iets van zichzelf nomineren, maar iedereen (dus ook mensen zonder een blog) mag iets van elke blogger voordragen. Het gaat dan om een blogbericht dat er uit springt.

In het afgelopen jaar waren er nog wat ontwikkelingen op Neerlandsch Bloggebied. OBA bestond al even en kreeg er een broertje ‘De Hobbyblogger‘ bij. Beide hebben hetzelfde doel en hetzelfde doel als de Blogparel en het Blogbal te weten goede promotie van amateurbloggers. Bij de laatste versie van het Blogbal zal ik geen echte OBA-figuren. Althans ik reken mij niet tot de echte, aangezien ik geen Volkskrantverleden heb gekend.

De Hobbyblogger bestond toen nog niet, maar is op dezelfde manier ontstaan uit de Nurks-achtigen. En via Nurks waren een flink aantal van deze bloggers present. En beide initiatieven zijn in mijn ogen zeker gebaat bij een soort vervangende Blogparel. Dus mailde ik Berend Quest, waar De Hobbyblogger op de server draait. Hij had er wel oren naar, maar had net als ik (en wie niet) bedenkingen bij de laatste versie. Toch verzandde dat mailen en vond ik dat Peter en Berend het beste met elkaar konden afstemmen.

Of dat gebeurd is weet ik niet. Bij Peter zie ik er niets over op zijn Blogparelsite. Maar ik zag een paar dagen terug wel de oproep op de Hobbyblogger en daaruit blijkt dat ik nog maar 3 dagen mag nomineren. Gaat me dat lukken? Lastig. Ik kon eigenlijk niets op mijn eigen weblog vinden en net zo min iets bij andere bloggers. Schijnbaar leg ik de lat jaarlijks hoger en ligt ie inmiddels te hoog. Of mijn (volle) hoofd staat er gewoon niet naar, dat kan natuurlijk ook.

Ik las aanvankelijk dat het nomineren mocht tot 10 januari. In de cache van Google is dat nog zo, maar nu zie ik op de website dat de termijn verlengd is tot 10 februari. En in die tijd moet het me wel lukken iets voor te dragen. Verder heb ik inmiddels begrepen dat Berend en Peter contact hebben gehad en dat Peter achter dit initiatief staat.

Voor meer info zie: ‘Een soort van Blogparel 2012.

Advertentie

Geplaatst op 2013-01-07, in Webmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Pffft… hebben er weer een paar geluk gehad.

 2. Het is moeilijk om een goede kandidaat te vinden en nog maar drie dagen….
  Maar ik zal mijn best doen.

 3. Ik blijf hier voorlopig maar bij uit de buurt, zoals je misschien begrijpt. ;-) Ik werd nog net niet in elkaar geslagen geloof ik.
  Los daarvan nog even een collegiale tekstcorrectie: het moet zijn ‘gebaat’. ‘Gebaad’ is iets met water. ;-)

 4. @VerbalJam: Dat was nog een griepverschijnsel. Bij het schrijven baadde ik nog in het zweeet mijns aanschijns.

  (Het had destijds wel een extra amusementswaarde. :-)

 5. Inmiddels is de reactie van de enige, echte Blogparel on-line: http://www.peterspagina.nl/blogparel_2011/blogparel_commentaar.asp?blog_id=1054
  Inzenden kan nog tot 10 februari begreep ik, dus je hebt nog tijd.
  Zo hoog legt Berend Quest de lat nu ook weer niet, dus die 100 gevraagde inzendingen moeten toch lukken?

 6. @Peter: In eerste instantie stond er 10 januari, dat is veranderd naar 10 februari.

 7. Ik vind de wijze waarop je de Nurksen beschrijft erg leuk. Toen ik ze onlangs bij elkaar zag bij een borrel ter nagedachtenis aan de übernurkse Ben viel het me op hoe normaal en weinig alternatief ze/we eigenlijk zijn. Maar dat er niks mis mee is klopt en dat van die reikwijdt ook naar ik vrees.

  Verder vind ik wedstrijden altijd veel te stressvol. Vorig jaar deed één van mijn stukken mee. Blij dat het niet bij de eerste 10 eindigde om vervolgens gefileerd te worden door de jury. Maar hee, het initiatief is en blijft natuurlijk prijzenswaardig.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: