Jan-19: Verse Frisprijzen

Een klein jaar terug heb ik 5 supermarkten vergeleken waar het om de prijzen ging van hun huismerk cola en sinas. Ik deed dat om te zien of de nieuwe Jumbo goedkoper of duurder zou worden, dan de Super de Boer die zij hier hebben overgenomen. Het was duidelijk Jumbo werd flink duurder. Dat terwijl Super de Boer niet echt een prijsvechter genoemd mocht worden.

In de afgelopen weken heb ik die 4 supermarkten (Super de Boer bestaat dus niet meer) herbeken waar het om hun eigen merk sinas en cola light en heavy gaat. Voor alle duidelijkheid de samenstelling is per type geheel identiek. Evenveel caloriën en dezelfde smaak- en kleurstofnummers. De flesvormen zijn ook gelijk en de ene fabriek die dat allemaal levert doet er alleen andere wikkels om.

Bij de Vomar is niets veranderd. Alle typen kosten 69 cent, net als in 2012 en 2011.
Hun brood is ook al een jaar of 8 exact 1 euro. De BTW-verhoging hebben ze duidelijk uit eigen zak betaald. Bij de Deka was de prijs gelijk aan die van de Vomar, maar steeg een half jaar terug naar 72 cent. Begin Januari werd dit meer dan teruggedraaid. Nu kost het tussen de 65 (cola) en 67 (sinas) cent. En net als bij de rest betreft het geen reclame, maar gewoon de standaard prijs.

Bij de Jumbo kwamen er een paar centen bij. Geen idee wanneer dat gebeurde, maar in elk geval voor 1 januari. Mogelijk hebben die al zeer snel de BTW-verhoging doorgevoerd. (Op voedindsmiddelen zit het lage BTW-tarief en dat is niet verhoogd.)

De grootste klapper maakte echter Albert Heijn. Ze waren al het duurste en hebben in het afgelopen half jaar hun prijzen nog eens flink opgeschroefd. Ik zag al een tijdje 99 cent voor dezelfde meuk en in de afgelopen week zag ik 99 en 109 cent. Ook zij hanteren een prijsverschil voor cola en sinas. Dus ook daar maar even het gemiddelde genomen van 104 cent. En dat is maar liefst 58% duurder dan de Deka.

En dan te bedenken dat er bij de AH’s (ik heb er 3 op loopafstand) altijd wachtrijen staan en ik bij de Deka filevrij af kan rekeken.

Ik heb dan ook niet de indruk dat ik meer uitgeef aan boodschappen. Maar ik kan me voorstellen dat de AH-sjokkers daar duidelijk anders over denken. Want dit is maar een voorbeeld, maar voor eigen merk koffie en de meeste andere huismerk-producten is het niet veel anders.

Verderop hebben we ook andere supermarkten als Deen, C1000 en de Spar, maar die zijn me te ver weg. Deen en C1000 komen behoorlijk overeen met de Vomar en Deka en de Spar is duidelijk duurder. Aldi en Lidl hebben andere producten. Dergelijk spul moet je vaak met de C-merken van de reguliere supermarkten vergelijken, zoals de Euroshopper.

Geplaatst op 2013-01-19, in Shopmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. AH doet het uit menslievendheid: het wil niet aanmoedigen dat zijn klanten die zoete troep drinken.

 2. vomar en deka’s hebben we hier niet, maar daarom haal ik alle frisdranken bij de Lidl.

 3. @Sjoerd: Vomar, Deen en Deka zijn regionale ketens met elk zo’n 60 supermarkten. Dat soort vind je overal in het land, maar dan onder andere namen. In Zuid-Limburg zie ik dat Jan Linders veel winkels heeft en het zou mij niets verwonderen als hun huismerk frisdrank van dezelfde fabriek in dezelfde flessen komt als hier.

 4. @Emigrant: Maar het is voor de light (suikervrije) soorten niet anders. Zelf vind ik het ook te zoet, ook de light-versies. Maar dat los ik op door er de helft kraanwater bij te plonzen.

 5. Ik drink die frisdranken helemaal niet; alleen cola als ‘medicijn’ bij darmklachten. Water is meestal goed genoeg voor mij, gewoon uit de kraan.

 6. @Trijntje en eerderen; Het gaat niet specifiek om frisdrank. Ik heb dat aangegegrepen omdat ik dat eerder had gemeten en omdat het materiaal identiek is volgens de etikettering. Praktisch gelden deze prijsverschillen voor de meeste huismerkproducten, alleen zijn die vaak minder goed vergelijkbaar.

 7. Ik heb geen onderzoek gedaan; maar wel al meer gelezen dat Jumbo met A-merken wel goedkoper is dan zijn concurrenten, maar duur met het eigen merk. Je onderzoek bevestigt dat in elk geval.
  AH is kennelijk nog duurder, in elk geval met frisdranken. Het eigen merk van AH heeft voor mij ook een duurdere uitstraling dan de eigen merken van de andere supermarkten.
  Heb je het AH-merk bekeken? Ik heb de indruk dat Euroshopper vaak wel echt goedkoop is.

 8. @Trijntje: Bij de A-merken frisdrank zie ik weinig verschillen. Volgens mij worden die prijzen vooral door de fabrikant opgelegd.

  Die C-merken zijn idd goedkoper, maar zijn ook meer troep. Maar ook daar zitten volgens mij niet zoveel prijsverschillen in, behalve dan dat niet iedere winkel hetzelfde heeft.

  Wat ik vergeleken heb zijn de huismerken omdat dat matriaal identiek is waar het de frisdranken betreft. Dat is goed te zien aan de etikettering.

  Andere spullen vergelijken gaat niet altijd. Zo heeft de Vomar hier prima fairtrade koffie voor de laagste prijs. Ik proef geen verschil met Douwe Egberts die helemaal niet fairtrade en dubbel zo duur is. Maar je kan op die verpakkingen niet goed zien of de huismerken van 1 koffiebrander komen en dezelfde keuze aan bonen heeft.

  Over een tijdje zal ik wel eens de zuurkoolprijzen vergelijken. Dat komt wel allemaal uit 1 A-merkfabriek en mijn ervaring is dat daar enorme prijsverschillen in zitten. Maar voordat ik de bovenste 4 allemaal gezien heb ben ik wel weer een maandje verder. Ik ga er niet speciaal op lopen.

 9. Ik heb geen idee van de frisdrankprijzen om dat ik geen flessen koop. Een- of tweemaal per jaar haal ik een paar tray’s blikgoed, coca cola,seven up en fanta..
  De AH is sowieso een dure winkel tenzij je de euroshopperartikelen neemt. Vaak zijn die gewoon goed, misschien hun frisdrank ook.

 10. Die C1000 gaat stoppen; dat wordt ofwel Jumbo ofwel AH. Daar wordt je dus ook niet beter van volgens jouw metingen.
  Onze wijk-C1000 is afgelopen jaar verjumbo’d. Een deel van het personeel kon blijven, de gangpaden zijn overdwars gezet en de laagste-prijs garantie wordt geëfectueerd door de duurdere producten simpelweg uit het schap te halen en zodoende de keuze te beperken.

  Het blijft natuurlijk wel een luxe-“probleem”.

 11. In mijn jeugd, die zich in een legendarisch verleden afspeelde, was Albert Heijn een nogal ordinaire en goedkope winkelketen waar je kocht als je arm was. Er waren nog overal prima kruideniers en delicatessenwinkels. Die heeft Albert Heijn allemaal weggeconcurreerd en nu doet het zelf alsof het een eerste klas zaak is. De dupe is de Nederlander die iets zou willen eten of drinken, want die andere zaken zijn er nu niet meer. Maar ja, eigen schuld; dat eeuwige koopjes halen … .

 12. Ik ben een Amerkenfreak wat frisdrankenbetreft en als ik die prijzen met elkaar vergelijk, dan is de Jumbo bij ons het goedkoopst.

 13. @Hanscke: Bij de Vomar, Deka en Jumbo is de Fanta allemaal even duur. Of de AH duurder is weet ik niet, ik zal er een volgende keer eens op letten. Die prijzen zijn een aantal jaren terug erg snel verhoogd van 92 naar 154. En in al die 3 winkels. In Duitsland is het nog altijd 99 cent. Geeft aan dat die merken de prijs bepalen en de winkels daar niet zo veel aan kunnen doen. Voor Aviko zie ik overigens ook allemaal dezelfde prijzen, waar bij alle winkels een een leuk foutje in zit. Ga ik ook nog eens over bloggen.

 14. Je hebt het over de btw die ze wellicht uit eigen zak betalen, maar is het niet zo dat voedingsmiddelen onder het lage btw-tarief van 6 procent vallen? En dat dit tarief niet verhoogd is?

 15. @VerbalJam: Ik had uit de media begrepen dat supermarkten de BTW-verhoging pas in januari in zou gaan voeren. Maar dat geldt idd niet voor de voedingsmiddelen waar maar 6% op zit.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: