Feb-16: Paardenbiefstuk
Ik moet vreselijk lachen om het paardenvleesgeleuter. Zal wel in Engeland bedacht zijn. Die doen erg moeilijk over alles wat met paarden van doen heeft. Het ging zo ver dat het Parool de biefstukkoning van Amsterdam tot een bekentenis dwong: ‘Ja, we gebruiken al sinds 1949 paard voor onze biefstukken.’ En dan denk ik tsongejonge. Met de uitbater ben ik het eens dat paardenbiefstuk lekkerder is dan biefstuk van een rund. En dat wist ik al ruim 40 jaar terug.
Mijn ouders hadden het niet ruim en alleen op speciale dagen (verjaardag van m’n vader) werd er geld uitgegeven aan een stukje paardenbiefstuk. Heerlijk vonden m’n ouders dat. Ik vond het ook erg smakelijk. Later heb ik in menig duur restaurant op kosten van m’n baas aan de biefstuk gezeten. Helaas was dat nooit paardenbiefstuk, de smaak van thuis werd dus nimmer geëvenaard.
Ik ben overigens een semitariër. Dwz ik eet vlees, maar niet veel. In een restaurant zeur ik dan ook vaak om de kleinste of een halve portie en vaak kies ik voor een maaltijdsalade met geen of veel minder vlees. In de vriezer heb ik goedkope hamburgers. Vaak neem ik daar maar een halve van per maaltijd. Dat spul is gemaakt van restvlees van kippen en een beetje paardenvlees. Staat allemaal keurig op de verpakking en ik zit er niet mee. De paarden moeten immers ook op. En anders worden ze omgezet in hondenvoer, omdat honden geen paardrijdende dochters hebben.
Dat we thuis soms paardenbiefstuk aten was niet vreemd. Al jaren kwam net als de bakker en de kruidenier ook een paardenslager aan de deur. Niet dat ie zei dat ie paardenslager was, maar dat was wel duidelijk te zien aan de gevel van zijn slagerij. De slager is inmiddels 80plus, en door gebrek aan opvolgers is de slagerij al jaren gesloten. Toch is de gevel met de paardenhoofden er nog wel:
In Alkmaar vond ik ook nog 2 van die gevels. Een op de Dijk:
Als je er op klikt kom je op de streetview-opnames.
Streetview is helaas niet het smalle Hekelstraatje gekard. Daar hangt nog een setje runderkoppen aan de muur:
Zal dus wel geen paardenslager geweest zijn.
Eerder berichte ik al eens over een Heerenslager in Heiloo. Die slager is inmiddels ook gestopt. Zijn voormalige klanten knallen nu waarschijnlijk kilo bij de Aldi of Lidl.
En dat terwijl ze veel goedkoper uit zijn met paardenvlees, dat waarschijnlijk gezonder is en minder medicijnen-rotzooi bevat. Gisteravond zag ik nog een aardig stukje eindeweeksconference van Pieter Derks (doorschuiven naar minuut 51). De laatste van zijn paar minuten ging over de kosten van paardenvlees. ‘Als koeien duurder dan paarden zijn, zet er daarvan dan zes voor de Goude Koets.’
Geplaatst op 2013-02-16, in Overmatig en getagd als Biefstuk, DWDD, Koe, Paard, Pieter Derks, Rund, Slager, Spotprent, Tom, Vlees, Zuid-Scharwoude. Markeer de permalink als favoriet. 20 reacties.
Ik zag gisteren dat op de verpakking van Valess én Aldi Soygood vegetarische hamburgers geen vermelding dat er paardenvlees in zou zitten. Dat maakt deze producten ineens wel erg verdacht.
@F’koek: Ze kunnen er wel opzetten dat hamburgers van vegetariërs gemaakt zijn, maar die figuren hebben vast voorouders gehad die ooit paard hebben gepeuzeld.
Als kind at ik nog wel vlees, en paardenrookvlees was een van de weinige dingen die ik lustte. Ik snap de ophef wel. Je realiseert je opeens dat ze van alles in je eten kunnen stoppen. Vandaag is het het verkeerde beest, morgen is het misschien iets heel goors.
@Knutselsmurf: Paardenrookvlees kwam bij ons ook wel eens op tafel. Vreselijk dunne plakjes waar je doorheen kon kijken. Zelf heb ik rookvlees nooit lekker gevonden, telkens als ik het probeerde vond ik het veel te zout.
De ophef zou ik beter begrijpen als er afgekeurd paardenvlees was verwerkt. Paardenvlees zelf is m.i. beter dan rundvlees. En als je Medion PC koopt en er zit een Toschiba harde schijf in, dan zou ik me niet bekocht voelen.
Maar het hoort natuurlijk wel gewoon vermeld te worden. En ik denk dat daar het probleem zit. Vooral Britten willen geen paard eten. In veel andere landen doen ze daar niet moeilijk over. In Nederland gaan we vaak achter Britse hypes aan.
Toch las ik in een van de kranten dat er in Engeland plotseling meer paardenvlees gegeten wordt. Blijkbaar wordt ze uitgelegd dat het gezond is? Mijn vader riep ook over paardenvlees maar moe hoefde het niet op tafel te zetten: we aten het gewoon niet.
In snacks proef ik er niets van, ze zijn gewoon goed maar toen ik zelf eens paardenhachee maakte durfden we er niet aan. Misschien het idee? Een paard wordt tenslotte als een lief knuffeldier beschouwd. Je eet je hond, konijn of kat ook niet op.
@Bertie: Aan de andere kant zie hier in de buurt weinig paarden op de vensterbank liggen. Paarden zijn daarnaast vegetariërs en de meeste honden en katten niet.
Tijdens de Gekke-Koeienziekte-hype, nu tien(?) jaar geleden, werd er in Duitsland veel paardenvlees gegeten. Toen ik nog student was kocht ik ook paardenvlees, vanwege de goedkoopte. Nu koop ik vrijwel nooit meer vlees, hoogstens eens een parelhoen.
Die ophef vind ik ook bizar, dezelfde mensen die nu hysterisch doen over een paard eten wel een lammetje op, of doen zich tegoed aan plofkippen die geen leven hebben. Ik las er een aardig artikel over: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3395049/2013/02/16/Je-zou-bijna-denken-dat-half-Nederland-uit-elfjarige-paardenmeisjes-bestaat.dhtml Zelf eet ik weinig vlees en dan bijna altijd biologisch. Ik heb in het verleden wel een tijdje paardenvlees gegeten, het is relatief goedkoop idd, mager, en er wordt niet of veel minder mee gesjoemeld.
@Marjelle: Een duidelijk stuk. Er zijn trouwens 4 zaken die men wil; dierenwelzijn, een lage ecologische belasting (weining CO2-uitstoot, weinig grondoppervlakte), gezonde producten en betaalbaar. En daar zitten conflicten tussen.
Zelf vind ik dat Midas Dekkers gelijk heeft als ie zegt: ‘Met vlees eten is niet zoveel mis, maar eet dan ook alles van zo’n dier en pak er niet alleen de lekkere stukken uit.’ Vandaar dat ik het prima vind dat het restafval van kippen in mijn hamburgers opduiken en niet naar de verbrandingsoven gaan.
Maar dit verhaal had ik ook gemaakt omdat ik een tijdje terug in de stad heb gezocht naar dit soort paarden- en andere koppen aan de muur. Veel meer als hierboven kon ik niet vinden. Het mooie is dat je als klant wel meteen wist wat voor vlees er in zo’n winkel werd verkocht.
Als je vlees eet, maakt het dan wat uit waar het vandaan komt, of wat voor een beest het is. Als het maar lekker is. Hier zat vroeger ook een paardenslager. Daar was niets mis mee. Nog even en we eten alleen nog maar synthetisch gekweekt vlees…
Heerlijk blog. Mede eens. Totaal.
Ik ben ook geen grote vleeseter, en dan liefst kip. Maar vroeger aten wij vaak paardenbiefstuk, veel malser dan runderbiefstuk en veel goedkoper ook nog. Plus dat het dier een fatsoenlijk leven heeft gehad. Nu wil ik eigenlijk geen varken meer en weinig rund, en eigenlijk zou i, helemaal geen vles meer willen eten.
Van die ophef snap ik het in zoverre dat ze niet moeten sjoemelen met wat de ingrediënten van iets zijn.
Ik eet weinig vlees; de ophef over het paardenvlees vind ik ook overdreven.
Vooral belangrijk is eerlijkheid, zoals bij de goedkope hamburgers die je noemt.
Ik zie geen enkel principieel verschil tussen het eten van paardenvlees of andere vleessoorten.
Ik heb overigens gelezen dat er nauwelijks producten worden teruggebracht naar de supermarkten, zoals lasagne waarin paardenvlees zit terwijl dat er niet opstaat: kennelijk vinden veel mensen dat niet zo’n probleem, anders zouden ze het wel meer terugbrengen denk ik.
Mijn schoonmoeder eet graag paardenrookvlees, dat kun je gewoon bij AH kopen.
Ik zelf eet geen vleeswaren meer op brood.
Ik herinner me nog wel dat er vroeger in Groningen een paardenslager was.
Over biefstuk heb ik niet echt een mening. Mijn dochter kiest in een restaurant nooit biefstuk, omdat ze vindt dat haar man veel beter biefstuk bakt dan wat er in veel restaurants wordt geserveerd. Mijn schoonzoon is chefkok in een eetcafé, Dwaze Zaken, in Amsterdam.
Niets mis met paardenvlees zou je zeggen. De rapen zijn pas gaar als er gefraudeerd wordt zodat je helemaal niet meer weet wat je eet.
Paardenvlees is ook niet in alle gevallen verschoont van gifstoffen trouwens.
== In Groot-Brittanië is onder meer het middel Fenylbutazon aangetroffen in paardenvlees. Fenylbutazon is een pijnstiller en ontstekingsremmer voor paarden en kan schadelijk zijn voor mensen. Paarden waarbij het middel gebruikt is, zouden eigenlijk moeten worden uitgesloten van de voedselketen, schrijft Dijksma in haar brief aan de Tweede Kamer. ==
http://www.bnr.nl/nieuws/politiek/520339-1302/uit-voorzorg-grootschalig-onderzoek-naar-fraude-met-paardenvlees
@Aad: Duidelijk weer zo’n Zuid-Britsverhaal (van Britain-oriented News Radio. :-). Die mensen doen dat om zo paardenvlees uit de schappen te houden. De vrije uitloop scharrelpaarden uit Argentinië zien volgens mij nooit een medicijnman.
Het eten van paardenvlees vind ik niet zo erg, het voorliegen van de consument wel.
Mijn ouders vertelden me van de week nog dat paardenvlees erg lekker was vroeger – en ik denk nu ook nog.
Zou het niet zo zijn dat de meeste paniekreacties komen van mensen die geen melk van koeien willen, maar alleen van de melkboer, en geen vlees van dieren, maar alleen van de supermarkt?
Kortom: van mensen die dieren (behalve honden en katten) alleen van de TV kennen en er nooit een aangeraakt hebben?
Ter aanvulling lijkt het me ook een soort wedstrijdje tussen de reguliere vleeshandel en mensen die vinden dat je paardenvlees ook best mag eten. De vleeshandel die koeien en varkens mest zit niet op deze concurrentie te wachten. Aan de andere kant denk ik dat er voordelen zitten aan paardenvlees boven koeienvlees. En het lijkt er op dat die boodschap inmiddels over komt en dat wat consumenten verschuiven van rund naar paard.
Wat mij verbaast is dat paardevlees goedkoper is dan rundvlees, terwijl runderen massaal gekweekt worden voor de consumptie.
Ik denk verder dat je gelijk hebt met de concurrentie-gedachte.
Ik eet sinds twee jaar geen vlees meer en ik mis niets. Er is namelijk wel wat mis in mijn ogen met vlees, maar dat terzijde.
@Bob: Ik denk dat er vooral veel mis is met varkensvlees. Dat eet ik al jaren niet meer omdat ik er uitslag van krijg en denk dat de Bijbel gelijk heeft om het te bestempelen als ‘onrein’. Rund eet ik wel, maar erg weinig.
Paard is goedkoper omdat de markt er niet om vraagt en er toch regelmatig paarden overlijden. Itt runderen en varkens worden ze niet voor de consumptie gekweekt en worden pas op hoge leeftijd de pan in gehakt. Bij paardenvlees schijnt dat goed te kunnen. Er bestaat niet zoiets als veulentjesvlees, zoals lamsvlees en kalfsvlees wel bestaan. Verder is het veel magerder omdat paarden meer bewegen. Zou wel eens tegen hertenvlees aan kunnen liggen.