Feb-19: De Spitsmeeuw

De met alle winden meedraaiende kerkhaan is in elke stad op dorp te bewonderen. Torenvalken zijn duidelijk zeldzamer. Maar de laatste tijd hebben we hier wel een spitsmeeuw, die het voorzien heeft op het torentje van het PCC (Petrus Canisius College):

Best een handige plek omdat die toren geen haantje heeft. Of ie met alle winden meewaait weet ik niet. Wel is het me duidelijk dat er zeer regelmatig een meeuw zit. De vraag is of het steeds dezelfde is.

Aanvulling op 2013-02-20:
Ik heb nog flink gezocht naar de architect van het voormalige lyceum en thans college. Ik kom niet verder dan dat het in 1930 gebouwd is. Zelf dacht ik altijd dat de architect wel eens dezelfde zou kunnen zijn als die van de grote katholieke kerk in De Noord, een voormalig dorp tussen Heerhugowaard en Waarland:

En dat heeft natuurlijk te maken met de koepelvormige torenspits. Meer van dat type weet ik niet hier in de omgeving. Andere spitsen zijn hier echt spits. Maar de architect Chris Dessing, die de ‘Allerheiligste Hart van Jezuskerk’ in De Noord heeft ontworpen blies zijn laatste adem uit in 1913, 2 jaar na de oplevering van die kerk. Dat is dus 17 jaar voordat aan het lyceum in Alkmaar werd begonnen. De ontwerper van het lyceum kan natuurlijk wel die torenvorm uit De Noord afgekeken hebben.

Advertentie

Geplaatst op 2013-02-19, in Alkmaar, Kunstmatig, Regiomatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

  1. Met een beetje telelens moet dat toch vast te leggen zijn

  2. De architect staat waarschijnlijk in het stuk “R.K. Lyceum. Oprichting, organisatie. 1925-1932” dat onderdeel is van “Inventaris van het archief van de stad Alkmaar, 1920-1944” dat in het Alkmaarse archief ligt. Kwestie van even langs de Bergerweg 1 wandelen (of fietsen) en het vragen ;)

  3. @Rembem: Ik heb alleen op het internet gezocht bij de school en wat archieven om er zo een link naar te plaatsen. Dat gaat me dus niet lukken. Bij de school zelf hangt ook niets en als het uitkomt zal ik eerdaags eens in het nieuwe archief duiken. Ik ben nog niet in hun verbouwde ambachtsschool geweest.

  4. Ik denk dat de architect B.W. Plooij was (http://www.archimon.nl/architects/bwplooij.html), maar ik krijg het zo gauw niet bevestigd. Misschien kun je hierop zelf verder zoeken?

  5. @Blewbird: Volgens mij kan het moeilijk. Dwz het was een katholieke school en Plooij werkte voor protestantse kerken. Toen ik zijn werk zag dacht ik, zoiets hebben we ook in de stad. En jawel, de voormalige Verlosserskerk (wat nu een apartementengebouw is) is van Plooij. En dat was voor de goede orde ook een protestantse kerk. Maar misschien heeft ie er wel aan meegewerkt en is het daarom niet zo bekend (gemaakt).

  6. Enig, die meeuw.
    Zal hij hebben uitgezocht welke architect de beste uitkijktoren heeft ontworpen? :-)

  7. @Bertie: Wat ik een kunst vind is dat ie op zo’n klein plekje (hooguit 2 bij 2 cm) kan landen en dat ie geen enkele moeite had met de wind die hem er van af probeert te blazen.

  8. Daar moet je oog voor hebben. Zoals deze meeuw.

  9. De architect is Nicolaas Molenaar jr.

  10. @Rembem: Klopt met wat ik een maandje terug in het archief had gevonden. Ik had bedacht om een speciaal blogbericht te wijden aan ‘Nies’ Molenaar, ook vanwege de scholen aan de Koornlaan. Heb al een tijdje foto’s daarvoor klaarliggen, maar ik heb te veel andere onderwerpen die voordringen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: