Mrt-05: Werkgelegenheidspercentage

Tussen de vakantieverslagen door probeer ik af en toe over iets anders te loggen en dan vooral over iets dat weinig met mijn vakantie te maken heeft. Dus liever niet iets over fietsen of in dit geval niets over elekriciteitshuisjes. Dus deze keer maar eens een grafiek van de OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development = OESO: Organisatie Voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Een club waar 34 landen bij aangesloten zijn, waarvan 21 EU-landen. Zij doen voor hen o.m. onafhankelijk vergelijkend onderzoek.

Een van die onderzoeken betreft werkgelegenheid. Ze hebben daarbij getallen voor werkloosheid, maar die lopen erg achter of je moet een betaald lidmaatschap hebben. Die heb ik dus niet. Wel is er een lijst voor het werkgelegenheidspercentage, die bijgwerkt is t/m het derde kwartaal (Q3) van 2012, ofwel 31 september 2012. Ter vergelijking heb ik wat 3de kwartalen van voorgaande jaren ervoor geplaatst. En het zootje heb ik gesorteerd met het hoogste percentage voor 2012Q3 bovenaan.

Het gaat dus om alle mensen van 15 t/m 64 jaar minus werklozen, arbeidsongeschikten, studerenden en partners die onbetaald thuiszitten (waar ik mezelf (zonder partner) voor het gemak ook maar onder schaar), maar inclusief werknemers uit het buitenland. En dan doet Nederland het echt niet zo slecht als Rutte-II en de media ons voorhouden. Alleen de Efta-landen Ijsland, Zwitserland en Noorwegen doen het beter.

In Nederland mag dan de werkloosheid het laatste jaar iets gestegen zijn, maar dat wordt waarschijnlijk prima gecompenseerd door de afname van bijvoorbeeld arbeidsongeschikten en/of meer partners met een betaalde baan. Rutte c.s. heeft schijnbaar geen zin om ons dat te vertellen, ze praten ons liever verder de put in.

En daardoor sparen we te goed:
In het afgelopen jaar is het totale spaarsaldo met 5,1% toegenomen. (Bron)

Ik heb hier bijna 4 jaar eerder (mei-2009) ook al eens over geblogd, toen de OECD ook nog de werkloosheidscijfers gratis verstrekte. Die zullen nog wel bijgehouden worden, maar ik heb geen zin om daar voor te dokken.

Advertentie

Geplaatst op 2013-03-05, in Kiesmatig, Overmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. ‘Het gaat dus om alle mensen van 15 t/m 64 jaar minus werklozen, arbeidsongeschikten, studerenden en partners die onbetaald thuiszitten (waar ik mezelf (zonder partner) voor het gemak ook maar onder schaar), maar inclusief werknemers uit het buitenland’

  Daar zit de crux dus. Los van je extra s, waarop is dit getal gebaseerd (werknemers uit het buitenland) waardoor de werkeloosheid lager uitvalt….

  Wees gerust, ik ben voor arbeidsmigratie.

 2. Brussel hanteert OECD en Eurostat cijfers voor rekenmodellen Daar zijn uiteraard gedetailleerde afspraken, vastgelegd in verdragen, over gemaakt. Recent nog, 3/4 maart, de top van de MvF’en, werden afspraken over dit onderwerp verscherpt, met als aanleiding ‘Cyprus’. Valt terug te lezen in de persberichten. Is uiteraard ook een heidense klus om 27 landen in de EU op één lijn te krijgen. Eén ambtenaartje, en de zaak loopt in de soep.

  Niettemin, zoals Churchill al zei, ” de enige statistieken, die ik vertrouw, zijn statistieken, die ik zelf vervalst heb.”

 3. @King Billy: De OECD is onafhankelijk van de EU en ik denk niet eens dat de EU een officieel deelnamer is. Een groot deel van de EU-lidstaten zijn dat wel net als de USA, Ausralië, Chili en bijvoorbeeld Japan. Als het om vertrouwen gaat in cijfers, dan vertrouw ik dit meer dan het CBS. Het CBS levert overigens de Nederlandse cijfers aan en de OECD harmoniseert ze om ze vergelijkbaar te maken met andere landen. Deze cijfers zijn ook niet strijdig met het CBS, alleen wordt er door de politiek en media selectief in de cijfers geshopt. Deze cijfers, die belangrijker zijn dan de werkloosheidscijfers, laat men graag links liggen omdat ze niet aansluiten bij bezuinigingsbeleid. Dat de politiek dit doet is al niet fris, maar dat de media het doen vind ik nog een stuk kwalijker. Daarbij denk ik dat het in het laatste geval wederom om domheid en onbekendheid gaat. Journalisten zijn op dit gebied niet sterk opgeleid.

 4. Dat iceland daar bovenaan staat vind ik een beetje vreemd…

 5. @Sjoerd: Waarschijnlijk komt dat omdat daar veel meeer vrouwen werken. Het is overigens al jaren zo, in 2007 scoorden ze zelfs 85%. Om zo’n groot land met daaromheen veel oceaan met maar 300.000 inwoners te onderhouden zal er ok voor zorgen dat daar bijna iedereen moet werken.

 6. Juist, en dat geldt voor Zweden en Noorwegen ook.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: