Mrt-09: Lenne, Bigge en Agger

Fietsdag 4 was op zaterdag 15 september 2012. Met 17 graden en geheel droog was dit duidelijk een betere fietsdag. Als eerste fietste ik door Werdohl. Geografisch maar 3 km vanaf Neuenrade, maar het lag wel een stuk lager en dat merkte ik middels een flinke afdaling. Werdohl ligt aan de Lenne, een zijrivier van de Ruhr, die daar behoorlijk wat water aan levert. Redelijk breed, maar niet zo diep. In het midden stond een hengelaar in een liesbroek tot zijn liezen in het wilde water.

Werdohl is een mooier stadje dan Neuenrade en als het gisteren niet zo was gaan regenen, dan had ik waarschijnlijk hier een hotelletje gezocht. Met de Lenne ging ik stroomop- en zuidwaarts naar Plettenberg. Net als in Neuenrade en Werdohl was ook hier veel industrie. Iets wat ik in deze omgeving niet had verwacht. Op hun dorpspleintje liepen flink wat gepensioneerde Italiaanse gastarbeiders rond.

In Plettenberg zag ik een wegwijzer naar Attendorn, een plaats die ik 6 jaar eerder had gemist. Ik had later begrepen dat Attendorn bezienswaardig is en nu bedacht ik dat maar eens te controleren. Dus ging ik verder zuid over een heuvel die goed te doen was. Attendorn bleek een hanzestadje te zijn. Dat stond duidelijk op hun kombord. Die handelsvereniging is bekender van Hamburg, Lübeck en Bremen, maar ook veel steden in dit gebied waren er ooit bij aangesloten.

Op een stadstorentje na vond ik er niet veel mooie handelsgebouwen. Het oude centrum stond vooral vol met gestucte gebouwen die je door heel Duitsland ziet. Spul dat van na de oorlog is. De krappe straatjes vond ik wel aardig en er was een levendige markt. Op een terasje ging ik er aan de koffie met een flinke punt gebak. Dat was voor een Italiaanse ijssalon, maar voor ijs was het de meesten te koud. Het terras zat aardig vol en er heerste een behoorlijke ons-kent-ons-sfeer. Altijd leuk om te zien dat mensen goed met elkaar op kunnen schieten.

Via de Bigge kwam ik bij de Biggetalsperre, een groot stuwmeer. Dat meer sluit aan op de Listertalseprre waar ik destijds in 2006 langs gefietst was. Ik ging toen over deze brug, waar ik nu zag dat onder het autodek ook nog een treinbrug was. Ik heb er even gewacht, maar er kwam helaas geen trein onder me door. Mogelijk rijdt hier niets meer of is het hooguit een uurdienst. Deze keer ging ik die brug niet over, want dan zou ik wederom in Olpe uitkomen. Dus sloeg ik er rechtsaf richting west langs de Listertalsperre, omdat er geen 3de keuze was en het daar mooi fietsen is.

Bij de eerstvolgende brug stak ik het laatste restje meer over en ging ik weer meer richting zuid. Zo kwam ik via een redelijk rustige weg in Weringhausen en niet veel later in Bergneustadt. In die plaats hadden ze een leuk rotondegeval bedacht; allemaal stadswapenborden van steden waar de naam Neustadt in zit. Verder vond ik het er redelijk druk met het verkeer.

Vanaf hier fietste ik langs de Agger stroomafwaarts. Inmiddels had ik bedacht om op deze manier een rondje om het Roergebied te completeren. Met het volgen van de Agger zou ik een stukje ten zuiden van Köln bij de Rijn uitkomen. En omdat ik daar zo ongeveer al alles gezien heb wat er te bekijken valt leek het me wel wat om bijvoorbeeld in Siegburg de trein te nemen om zo een stuk overbekend gebied over te slaan.

Maar zover was het nog lang niet. Door het Aggerdal is mooi te fietsen, maar dat was dan wel hoofdzakelijk langs de B55. Daarbij had ik geluk dat het een zaterdagmiddag was, want door de weeks is zo’n weg waarschijnlijk veel drukker met vrachtverkeer. Het kan ook goed zijn dat deze weg een stuk minder gebruikt wordt, omdat de grote A4 dichtbij parallel loopt en veel minder slingert. Her en der trof ik stukken fietspad, maar af en toe fietste ik ook gewoon op de grote weg.

Na Engelskirchen zag ik in Ehreshoven een mooi ommuurt landhuis. Het Privat-bordje gaf aan dat ze geen bezoekers wilden. Dan maar niet. Overath was het eerstvolgende grotere stadje. Inmiddels had ik deze dag 104 km gefietst en dag vond ik mans zat. Dat ik vandaag de Rijn niet zou halen had ik al eerder begrepen en na Overath verwachtte ik niet zo veel op overnachtingsgebied, dus keek ik hier rond en vond er 3 hotels. Eentje was gesloten, en waarschijnlijk had ik die moeten hebben. De andere 2 waren duur en duurder.

Het werd dus de duur die vlakbij hun stationnetje was. Het was vooral een goedlopend restaurant met daarboven hotelkamers. Ondanks de redelijke prijs hadden ze geen droge en veilige plaats voor mijn fiets. Die heb ik dus achterom buiten laten staan. Zo erg vind ik dat niet en er werd geen regen verwacht. Overigens was het hotel niet duur voor 2-personen, alleen hun 1-persoonskamers vond ik voor 70 euro prijzig. Maar in verder rondkijken had ik geen zin en ik had de indruk dat onderhandelen bij dit hotel niet zou werken.

Later op de avond at ik in een Balkanrestaurant, ofwel een voormalige Jugoslaaf, een of andere goulash-constructie. Smakelijk maar behoorlijk pittig.

Begin | Landkaartje | Vervolg

Advertentie

Geplaatst op 2013-03-09, in Zwerfmatig-12 en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Dat is het enige wat me zou tegenstaan bij zo’n fietstocht, iedere keer weer een ander hotel en je hele hebben en houwen meeslepen.

  2. @Sjoerd: Ik ben het gewend en zie het als een leuk interactief onderdeel van m’n vakantie. ‘Hebben en houwen’ is niet meer dan 1 3-delige fietstas van circa 10 kg die ik over 1 arm eenvoudig kan dragen, waarbij ik mijn andere arm vrij heb voor bijvoorbeeld een trapleuning. Die tas gaat pas van de fiets als ik iets heb gevonden, en met de fiets kan je overal snel komen en parkeren. Drie hotels bekijken lukt me dan ook in een minuut of 10, waarbij ik eerst kijk of de kamer me aanstaat. Denk aan een lekker hard bed en schoon.

    Zelf heb ik veel meer medeleiden met mensen die zo’n grote harde schalen koffer de trap op moeten sjouwen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: