Mrt-15: Het Rijndal

De 5de fietsdag begon zondag 16 september 2012 in Overath. M’n fiets stond nog achter het hotel en dat was niet vreemd. Overath heeft wel een station, maar dat stelt bitter weinig voor. Mensen gaan om die reden daar echt geen fietsen kwijtraken. Als eerste stak ik de straat over en ging maar eens kijken bij het stationnetje. Het was prachtig helder weer, maar wel behoorlijk fris.

Er gingen vanaf hier boemeltjes naar Keulen, alleen mocht ik flink wat uren wachten eer er een vertrok. De zondagregeling hield voor dit lijntje niet over. En met dit fraaie weer bedacht ik dat ik beter naar het volgende -echte- station aan een echte hoofdlijn kon fietsen. Ik ging verder stroomafwaarts met de Agger mee richting Rijn. Het spoorlijnte ging al snel richting westen en ik slingerde met het riviertje mee richting zuidwest en trof net voor Lohmar dit toepasselijke bord voor een doorgeherfste ‘alleenganger’.

Ik volgde die route trouwens niet, omdat ik in Lohmar een oud spoorlijntje trof waar ik een fietspad op af zag gaan. Altijd leuk, fietsen over een verlaten spoorlijntje. Maar dat bleek niet zo te zijn. De rails lagen er nog overgroeid door veel struiken en daarnaast was een heuvelig prutpad waar je mocht fietsen. Voordeel was dat ik met de spoorlijn mee onder de grote wegen doorging. Achteraf erg handig.

Niet veel verder kwam ik zo bij het station van Siegburg uit. Van wat vakanties terug wist ik dat dit een groter station was, waar de regiotrein naar Aken aanvangt. Het was inmiddels warmer geworden, maar ik had nog steeds het idee om deze dag per trein het afgezaagde Rijndal over te slaan. Het enige dat Siegburg bood was die trein naar Aken. In dat geval zou ik over moeten stappen in Keulen. En daarbij nog liet deze trein ook nog flink op zich wachten omdat zijn voorganger net vertrokken was. Een trein richtig zuid, naar bijvoorbeeld Koblenz of verder, kon ik op zondag helemaal niet ontwaren op het vertrekbord.

Ofwel ik fietste weer lekker verder genietend van het mooie weer. Zo kwam ik bij de Rijn in een prachtig park uit tegenover Bonn. Dat rivierpark was behoorlijk vol met dagjesmensen en erg veel fietsers die de Rijn volgden. Het was in de volle zon behoorlijk warm en ik dronk dan ook wat water in de schaduw op een bankje. Ik bezon me hier wederom. Zo kon ik naar de overkant gaan en daar de trein in Bonn nemen. Maar kom je dan nog ver en zal daar ook zo’n uitgeklede dienstregeling voor het regionalverkehr gelden?

Uiteindelijk stak ik wel de Rijn over en vervolgde die aan de overkant zuidwaarts. Vandaag bleef ik lekker fietsen, dat treinstukje moest maar wachten tot morgen. Aan deze westoever reden gelukkig minder fietsers en had ik dus wat meer ruimte. Maar dat kleine voordeel werd teniet gedaan door de volle terrassen, waar je omheen moest. Hoe dat moest was niet aangegeven, dus fietste ik langzaam met een aantal Duitse radfahrders langs de tijdelijke afzettingen. Soms zei iemand er iets van en dan begreep ik daar natuurlijk niets van. In het ergste geval riep ik dat ik naast mijn fiets lopend 2x zo breed ben. En dan konden ze zelf wel bedenken dat dat dubbele overlast geeft.

Buiten de terrasplaatsen als Koningswinter, Remagen, Echternach en Bad Breisig ging het prima. In Andernach moest maar eens hun historische kraantje op de foto. In Bad Breisig was de overlast der voetgangers het grootste. Langs de kade, waar het Rijnfietspad over gaat, wat totaal onmogelijk. Afgeladen vol met sjokkers. Dus bedacht ik de weg parallel door het dorp te nemen. Had een mooi fietspad, maar daar sjokte iedereen in tegenrichting. Hier was duidelijk iets georganiseerd, maar daar kwam ik niet achter. Uiteindelijk fietste ik maar gewoon op de grote weg.

Daarna werd het rustig en bleef het rustig. De reden is simpel. Bij de noordelijke toegang naar Koblenz verdwaal ik immer. Daar is een groot bedrijventerrein en ik volgde dan ook netjes de fietsbordjes, die na een tijdje nergens meer te vinden waren. Moest ik eigenlijk wel zo westelijk fietsen? Dus dan toch maar weer terug ricting Rijn en bedrijven. Op zondag heb je daar niet zoveel hinder van. Het probleem zit er in dat er een aantal bruggen over de Moezel zijn, maar dat je met de fiets maar over 1 of 2 mag. Uiteindelijk vond ik er een en kwam zo midden in het centrum van Koblenz uit.

Eigenlijk een prima plaats om te overnachten aangezien ze een belangrijk station hebben. Ik vond het nog wel een beetje vroeg en overwoog nog wat verder te gaan naar Boppard. In Koblenz had ik al eens overnacht. Dat was trouwens in een zeer fraai hotelletje midden in het autovrije centrum. Toch nog maar even kijken of ik het nog kon vinden. Ik fietste er zo op af en niets was veranderd. Dus vroeg ik toch maar of ze nog een 1-persoonskamer hadden en 5 minuten later stond mijn fiets weer naast de wasmachine en lag mijn fietstas in de door mij gewenste kamer. Daarbij vond 101 km een prachtige dagafstand.

Langs de Rijn was het in de schaduw 24 graden. Die luxe had ik nog niet eerder meegemaakt in deze vakantie. Het bleef ook lang warm. Ik heb er een flinke stadswandeling gemaakt, waar ik een soort kermis uit het jaar 1000 trof met mensen in klederdracht en o.m. een mini-handaangedreven-reuzenradje. Een uur later vond ik een leuk klein terrasje, waar ik lekker buiten heb gegeten, wederom bij een Vietnamees.

Begin | Landkaartje | Vervolg

Advertentie

Geplaatst op 2013-03-15, in Zwerfmatig-12 en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Goh, ik zat er wel erg ver naast deze reis…

 2. En ik heb de afstand onderschat.

 3. @Emigrant: In theorie had Overath-Braubach gekund. De kortste looproute is 95 km. Deze keer had ik overigens erg weinig omgefietst, maar 21%. Doorgaans is het 41,42%. En als ik in Bad Breisig uit had gezocht wat daar gaande was, dan kunnen daar zomaar ongemerkt een kilomter of 5 bij komen.

 4. @Sjoerd: Toch sta je maar vlak achter Rob en Bytheway. Meedoen kan hier wel eens meer punten opleveren dan goed gokken en af en toe een ronde vergeten.

 5. Ja dat laatste slaat op mij. ik heb een ronde door onachtzaamheid overgeslagen. Maar dit keer en op tijd en een schot in de roos.
  Ik heb de richting gegokt, je was aan het zigzaggen en vandaaruit de afstand ingeschat.. helemaal goed. Mag ik niet een paar bonuspunten erbij? dit ter compensatie van de vergeten ronde?

 6. @Hanscke: Het scheelde niet veel of Emigrant was deze keer net buiten de boot gevallen. Maar voor beide en de rest is nog niets aan de hand. Iedereen kan nog eindwinnaar worden, zelfs mensen die nu pas gaan meedoen.

 7. Hoezo buiten de boot? Ik heb Bewust om 23.57 gereaxieerd.

 8. @Emigrant: Die indruk had ik. Het is niet te hopen dat het internet er dan net 5 minuten uit ligt. :-)

 9. Inderdaad, ik was mij ook terdege bewust dat ik gevaarlijk leefde … Ik moet toch wat, om nog een beetje spanning in mijn leven te krijgen.

 10. Het geeft wel aan hoe gebrand wij zijn op de eindoverwinning.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: