Mrt-20: CypRus

Een eilandje dat een kwart van de oppervlakte heeft van Nederland met in totaal 1,19 miljoen inwoners. 0,31 Miljoen daarvan wonen binnen het door Turkije bezette/beschermde noordoosten en 0,88 woont in het zuidwestelijke (onafhankelijke Griekse) deel, dat sinds 2004 lid is van de Europese Unie en na 2008 van de Eurozone. Tussen beide delen zit een bufferzone van de UNFICYP, die al sinds 1964 op het eiland zit.

Die 0,88 miljoen Griekse Cyprioten hebben er een financieel potje van gemaakt, en dat gebeurde hoofdzakelijk na het einde van de Sovjet-Unie. Een flink aantal Russen en Ukrainers is sinds 1990 naar Griekenland en Grieks-Cyprus gevlucht. Dat waren zogenaamde ondernemende types á la Jacobse en van Es. Naar mijn idee hebben ze de economie in Griekenland ook redelijk ontwricht, maar zal de ontwrichting op het veel kleinere zuidwestelijke-Cyprus vele malen groter zijn. Hun politieke en financiele systeem is er veel minder tegen bestand.

Sinds een paar weken mag Dijsselbloem c.s. puinruimen op het onafhankelijke zuidwestelijke deel. Praktisch geeft ie al toe dat het moeilijk op te lossen is met zo’n kleine bevolking en zo’n grote financiele sector/puinhoop. Dus mochten deze keer de spaarders meebetalen. Ook spaarders onder de 100.000 euro, omdat veel mensen hun geld over een aantal banken heeft verdeeld. Het parlementje van Cyprus heeft dat plan verworpen.

Eigenlijk dus het parlement van het Griekse Cyprus, want in het Turkse Cyprus is niets aan de hand. Die hebben gewoon de Turkse Lira en zijn niet overspoeld door gelukzoekers uit de voormalige Sovjet-Unie.

Voor mij lijkt me dit een kans om het eiland weer te herenigen en structureel iets aan de problemen te doen. Daarbij is optie 1: Laat Turkije heel Cyprus onder haar hoede nemen. Dat grote land weet beter raad met de Russen en de van oudsher corrupte Grieken. Daarbij ligt Cyprus in Azië en is het probleem voor de ‘Europese’ Unie 100% opgelost. Turkije is een Navo-land en jaarlijkse gaan er veel touristen naar hun Middelandse Zeekust. Cyprus kan meedoen in dat succesverhaal. Op het totale vermogen van Turkije stelt het beetje geld voor Cyprus niets voor.

Alle andere opties lijken me uitstel van executie. De kans op herhalingen is enorm. Cyprus is in 2008 onterecht in de Eurozone gerommeld, want ik kan me niet voorstellen dat het voor die tijd geen financieel rotzooitje was. Ze hebben dat mooi weten te verbergen en de EU heeft waarschijnlijk zaken door de vingers gezien en/of dacht dat ze dat wel konden rechtbreien. Nu blijkt dus van niet.

Probleempje is dan alleen nog Groot-Brittannie, die Cyprus eerder als kolonie had en er nu nog sterke propagandazenders voor het Midden-Oosten heeft staan vergezeld van 2 militaire bases. Maar goed, GB heeft zelf ook al problemen en zit niet in de Eurozone. Dus hoeveel rekening moet je met die linksrijders houden?

Militairen op Cyprus:
Turks: 30.000
Grieks Cypriotisch 12.000 + 75.000 reservisten
UN Grensbewaking: 950
Britse Bases: 3.500
En natuurlijk een berg Russen, die zelf hun ‘beveiligingsmannetjes’ hebben.

(Documentaire over Cyprus van Bram Vermeulen.)

Nagekomen Fokke en Sukke:

Advertentie

Geplaatst op 2013-03-20, in Kiesmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Hereniging onder Turkse vlag, lijkt me geen optie, tenzij je wil dat de EU en de eurozone uitelkaar spatten, omdat de Grieken dit niet pikken en dan de NATO het politieke heft in handen moet nemen.
  Overigens is de Secr.-Generaal van de NATO toch al de pinpointed opvolger voor Van Rompuy. Koppen gaan er toch rollen in dit poilitieke powerpoker spelletje met bveel Zwarte Piet kaarten.

 2. Lijkt wel een aardige gedachte om er van af te zijn. Maar zal niet gebeuren.
  Dan de stop er maar uit!

 3. @Aad en King: Het leek me wel wat om een goed alternatief te bedenken om Cyprus onder druk te zetten. :-)

 4. Laat maar zitten, dat wordt niets meer met die Cyprioten.

 5. Is het een oplossing, zoals vanavond gesuggereerd, om de Russen, in ruil voor geldsteun, naast het eiland naar gas te laten boren (Gazprom), zodat de hele zooi straks naar de bodem van de Middellandse Zee verdwijnt?

 6. Waarom gaat Europa dat aardgas niet winnen? Dan is niet alleen het tekort opgeheven, maar wordt er ook nog een vette winst behaald. Maar nee, Europa is blijkbaar niet meer in staat om ooit nog een poot uit te steken.

  Grieken in Griekenland en op Cyprus voelen zich zeer verwant met de eveneens orthodox-christelijke Russen en hebben gloeiend de pest aan Turken. Alle Cyprioten rijden links, niet alleen de Britse bezetters. Ik heb je wel eens beter geïnformeerd gezien, Ximaar.

 7. @Emigrant: Ik bedoelde de linksrijders op GB en vond dat wel grappig, omdat ze op Cyprus ook nog altijd links rijden. :-)

  Verder heb ik de indruk dat de Russen die op Cyprus en in Griekenland wonen behoorlijk van God los zijn.

  Ik heb onderaan de documentaire over Cyprus toegevoegd, die ik afgelopen november zag, maar met moeite terug kon vinden.

 8. @Dwarsbongel: Ik denk dat dat alleen een zet is van Cyprus om zo de EU meer onder druk te zetten. Derk Sauer (in Nieuwsuur) vond wel dat het Rusland wel erg gemakkelijk wordt gemaakt. En ik denk dat ie daar gelijk in heeft.

 9. Och, @Ximaar, nog niets verloren, zelfs de eurogroup en de EU -lees ‘regeringsleiders’- hebben geen passende oplossing voor Cyprus gevonden. De reakties hier zijn heilig, vergeleken met reakties elders op de bokkesprongen van de bestuurders.
  Niet slecht…

 10. @King Billy en anderen: Ik vond net een toepasselijke Fokke en Sukke en heb die onderaan toegevoegd.

  Verder ben ik er wel blij mee dat het hier doorgaans rustig is met de reaxi’s. Ik heb geen hekel aan reaxi’s, maar zie wel een verschil tussen een forum en een weblog. Om die reden staan onder menu Ximaar wat spelregels en daar hoort bij dat ik reaxi’s aanpas (dubbelingen weghaal) en opschoon als ik dat nodig acht. Gelukkig komt het bijna nooit verder dan wat tikfoutjes corrigeren.

  Voordeel is ook dat ik vooral over de regio Alkmaar en fietsen blog en me maar af en toe bezondig aan algemene onderwerpen die betweters aantrekken.

  Voor mij was dit dan ook een secundair bericht om wat afwisseling te hebben op de fietsvakantieverslagen. Het was/is ook als een soort column met Salomo-oplossing bedoeld. Ik schreef het met 38,5 graden ontstekingskoorts (die inmiddels door medische interventie verdwenen is), wat de toon wat stekelig maakte en wat tikfouten opleverde.

 11. Je fietsblogs doen me verlangen naar de dagen dat ik m’n NISHIKI met groot verzet weer uit de garage kan halen. Mij nu nèt even te koud. De steile ‘bergen’ van Teutobürger Land en zo, waar nu alle terrasje nog gesloten zijn.

 12. @King Billy: Tegenwoordig trap ik erg licht en snel. Maakt eigenlijk niet uit of ik deze 2de hands Giant randonneur heb, m’n oude opoefiets of m’n goedkope Hema-1-versnellings-vouwfiets. Op allemaal rij ik gemiddeld 25km/h. Eigenlijk zou ik zo’n vakantie eens op een opoefiets moeten doen, maar die heb ik helaas laten stelen.

  Teutoburger woud is ook een mooie fietsomgeving.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: