Apr-01: Brugmatig

In de afgelopen uren heb ik een nieuwe categrorie ‘Brugmatig‘ toegevoegd en die gevuld met een aantal oude berichten over bruggen. Die oude berichten heb ik grotendeels gerestaureerd, omdat er nog webminlog-linken in stonden en ik heb flink wat bijbehorende foto’s teruggeladen.

Aanleiding was een bericht in het NOS-Journaal, dat Nederland ‘2595 bruggen’ telt. Dat zette me aan het tellen in de gemeente Alkmaar. Ik tel er minimaal 320, die van de gemeente of provincie zijn en waar auto’s, treinen, fietsers en/of voetgangers gebruik van mogen maken. (Ze staan op deze overzichtskaart.) Particuliere bruggen (opritten en van akker naar akker) heb ik niet meegeteld en duikers waar je niet door kan varen net zo min. Helaas viel hierdoor de mooie brug met poort naar de oude hoofdingang van het ziekenhuis af.

Kortom in Alkmaar bevinden zich 12,1% van de Nederlandse bruggen.
Of zal het zo zijn dat Nederland 10x zoveel bruggen heeft dan in het Journaal-bericht genoemd? Want als ik het omreken per inwoner en per oppervlakte, dan kom ik op 53000 bruggen uit. Als dat in West-Nederland en Friesland 2x zoveel is dan Oost-Nederland, dan blijven er altijd nog zo’n 26500 over. Waarschijnlijk zit het anders en bedoelde men 2595 bruggen die een openbaar (draaibaar, hefbaar, zwenkbaar, ophaalbaar, kantelbaar, uitvaarbaar of schuifbaar) brugdek hebben. Alkmaar heeft daar 22 van, die regelmatig gebruikt worden. Er zijn er nog een paar die geen nut meer hebben en dicht blijven. In het overzicht heb ik die een van rode prikkers voorzien.

De rest met een vast brugdek heb ik met groene prikkers aangegeven. Helaas verdeeld Google het over 2 pagina’s, je moet dus onderaan op pagina 2 klikken voor meer. Een groot deel van de prikkers hebben een zwarte punt. Op die plekken kunnen mijn broer en zus met hun akkerschuit komen, omdat dat water direct verbonden is met het Noordhollands-Kanaal. Hun schuitje is zo laag dat ze onder de meeste bruggetjes door kunnen. Mijn broer vroeg hier ooit om en dat is dan ook meteen maar eens ingelost.

Onder andere bruggen zonder stip kunnen ze ook doorgaans door, maar dat betreffen gebieden achter een ondoorvaarbaar gemaal. Ze hebben dus een kraan nodig die ze over dijken in die wateren hijst. Als ze daar eenmaal zijn, dan kunnen ze ook daar hele stukken varen. Met hun akkerschuit komen ze uit Langedijk en ondanks de zeer ingrijpende ruilverkaveling en het dempen van veel sloten zijn ook daar nog behoorlijk wat bruggen te vinden.

Een derde reden voor mijn overzichtskaartje gaat terug naar een bericht uit 2007. Ik kreeg toen iemand van de gemeente Alkmaar op bezoek, die alle brugnamen van Alkmaar zocht. Een aantal heb ik al uit het hoofd ingevuld op de overzichtskaart en te zijner tijd zal ik dat langzaam aanvullen als het eens zo uitkomt. Van de 295 bruggen hebben er zeker 200 van een naam.

Het Journaal-bericht ging overigens over de brugwachtershuisjes die leegstaan. In Alkmaar zijn dat er nog 3, bij de Koedijkervlotbrug, de Huiswaarderbrug en de Texelse brug. De bediening van alle grote bruggen wordt centraal gedaan vanaf de Leeghwaterbug. Na de ombouwen van de Friesebrug en de Kraspolderbrug zijn daar de in onbruikgeraakte bedieningshuisjes weggehaald.

Een aantal bruggen in de binnenstad (men kan met staande mast tot het Waagplein varen) wordt door de havenmeester op de fiets gedaan.


Hieronder een 140-tal brugnamen, omdat deze (anders) niet in zoekmachines te vinden zijn. Ze zijn voorzien met linken naar de overzichtskaart. Waar mogelijk is de schrijfwijze gebruikt zoals die op de brug zelf vermeld staan. Denk aan Friesebrug (zonder sch en aan elkaar) en Tesselse Brug (wat op de brug los van elkaar staat). Maar er zijn ook namen in een landelijk register die niet op de bruggen zijn vermeld. Een aantal daarvan zijn simpel aan een locatie te koppelen. Bij een aantal is me dat nog niet gelukt.

Aïdabrug (Aidabrug) – ArendsbrugArie BerkhoudbrugArubabrugA.BonnemabrugBaanbrugBaansluisBannewaardbrugBarndebrugBathbrug (Spekbrug) – BergerbrugBergersluisjeBergermeerbrugBleekersslootbrug (Blekersslootbrug) – BloemaertbrugBoekelermeerbrugBoendalebrugBokkebrugBolbrugBoombrug (Boompoortsbrug, Boompoortbrug) – BrandingbrugBrillesteegbrugBrusselbrugCabeljaubrugComansbrugDambrugDiamandbrugDijkbrugDrechterbrugDrechterwaardbrugDriesprongbrugEenhoornsbrug (Eenhoornbrug) – EilandsbrugEline VerebrugEmmabrugFrederik HendrikbrugFriesebrug (Friese Brug, Frieschebrug) – Gewelfde StenenbrugGorsbrugGraveurbrugGroene VoetbrugGroenewegbrugHebebrugHofstraatbrugHalvemaansbrugHeilooërbrug (Heilooerbrug) – HiemerwaardbrugHobbemabrugHoeverbrugHondsboschbrugHonkpadbrugHornwaardbrugHoutvaartbrugHuigenbrugHuis te BoekelbrugHuiswaarderbrugJan de HeembrugJan Reyersz ClockbrugJan van ScorelbrugJongkindbrugKennemersingelbrug (Kennemerbrug) – Kerkbrug (Kippenbrug) – KerkelaanbrugKeulenbrugKleibrugKoedijkervlotbrugKoggewaardbrugKompasbrugKraspolderbrugKreekwaardbrugKwakelbrugKwelderbrugKuipersbrug (Appelsteegbrug) – LamoraalsluisLeeghwaterbrugLeembrugLeopoldbrugLoodpolderbrugLyceumbrugMauritsbrugMax HavelaarbrugMeanderbrugMoermontbrugNassaubrug (Kneppelbrug) – NieuwlandbrugNollenbrugNoorderbrugOlympiabrugOperabrugOp Hoop van ZegenbrugPelmolenbrugPenningbrugPicassobrugPiersonbrugPlatte StenenbrugPopmansbrugQuintbrugRidderstraatbrugRijperwaardbrugRingbrugRingersbrugRobertsonbrugRochdalebrugRootorenbrug (Rotorenbrug)- RuysdaalbrugSaskerbrugSchagenbrug (Schagenstraatbrug) – SchapenbrugSchelphoekbrugSchermerbrugSeinebrugSlochterwaardbrugSpilbrugSpoorbrug Alkmaar (Spoorbrug NH-Kanaal) – Spoorbrug HoevervaartSt.AnnastraatbrugStalpaertstraatbrugSteenhouwerbrugSteeslootbrugStiermarkenbrugStikkelwaardbrugTerborchbrugTesselse Brug (Tesselsebrug) – Texelse HekTh.P.H.WortelbrugToermalijnbrugTorenburgbrug (Toornburgbrug) – TurfmarktbrugTurfstekerbrugValkenierbrugVan OstadebrugVeenbrugVerlaatjesbrugVlielandbrugVogelbrugVondelbrugVroonermeerbrugWadbrugWagenaarsbrugWerfbrugWielslootbrugWielingenbrugWillemsbrugWillem de ZwijgerbrugWolfpadbrugWolfsbrugZeswielenbrugZoutkeetbrug2e Meerwegbrug

(De Bestevaerbrug, Beverbrug Mandelabrug en Langzaamaanbrug Victoriebrug worden over circa 15, 3 2 en 1 jaar gebouwd.)

Advertentie

Geplaatst op 2013-04-01, in Alkmaar, Brugmatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. Je vergeet eraan te denken dat hier vrijwel geen water is in het zuiden en dat je ze hier in de gemeente waarschijnlijk nog wel op een paar handen kan tellen.

  2. @Sjoerd: Maar dan nog kan het niet zo zijn dat in Alkmaar ruim 12,1% van de bruggen zijn. In Amsterdam en Rotterdam zijn elk zeker 10x zoveel bruggen en dan kom je met die drie steden al op 256,1% uit. :-)

  3. Die 2595 is kennelijke onzin. Het is weer een voorbeeld van desinformatie door de media. Zij roepen maar wat; wij betalen luister- en kijkgeld. Amsterdam heeft volgens Wikipedia 1539 bruggen. 2595 is misschien het aantal bruggen dat door Provincies wordt beheerd.

  4. @Emigrant: Ik het bericht staat ook nog eens expliciet: ‘ Ze zijn eigendom van gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat.’

    Mij valt op dat de media hier immer mee wegkomen. Als ze alleen de provincie en het Rijk bedoelen, schrijf dat dan ook. Of als ze alleen bruggen met bediende kleppen bedoelen, zet dat dan in zo’n bericht.

    Topografisch heb ik de media al jaren opgegeven. Ongelukken worden vaak met de onjuiste wegnaam of onjuiste plaatsnaam gemeld. Dit zijn zaken die ze moeiteloos met Google maps in een paar tellen kunnen verifieren. Dat dat niet gebeurt en iedereen de fouten klakkeloos van elkaar overneemt is bijzonder zwak. Zelfs in berichten op de website van de politie staan dit soort fouten en dat geeft de burger geen moed. Zo krijg je nooit statistieken waar men iets mee kan.

  5. Na de eerste regel dacht, hé dat was in het journaal, inderdaad.
    Als je aantallen gaat noemen moet je ook duidelijk aangeven wat je ga tellen, men was hier duidelijk een brug te ver.
    Een plaats als Giethoorn heeft ook een veelvoud aan bruggen.Die zullen ook niet op het telraam staan.

  6. @Bytheway: In Friesland barst het ook van de bruggen. Maar Langedijk moet je ook niet uitvlakken. De bruggetjes over de Voorburggracht mogen dan allemaal weg zijn, maar in de nieuwe wijken aan de westkant is overal water en risten nieuwe bruggen. Daarbij zijn die nieuwe allemaal van de gemeente en de oude misschien wel van particulieren. Ik vermoed dat er in Giethoorn ook veel van particulieren is om zo bij hun huis te komen.

  7. Bij het nazoeken van vermeende brugnamen merkte ik dat de gemeente ook een genummerde lijst heeft. Die nummers die ik bij hen vond heb ik er bij gezet en gaan tot Brug-307. Kortom 6 meer dan dat ik tot nu toe gevonden heb. De lijst zelf kon ik nog niet vinden, maar het is goed mogelijk dat bij hen brugnummers zijn overgeslagen om bepaalde series in bepaalde wijken te hebben. En misschien nummeren ze al heel lang door en zijn zo een aantal bruggen verdwenen. Het kan ook zijn dat ze duikers die op een brug lijken meetellen. Daar zijn er behoorlijk wat van, maar je komt er met een kano niet door, laat staan varen met een akkerschuit.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: