Apr-20: Class-8 Zwerftruck

De foto hierboven maakte ik gisteren. Direct herkende ik er de afschuwlijk lelijke Peterbilt in. Een van de populairdere vrachtwagenmerken in de USA. Dit is een Peterbilt 362, in Nederland geregistreerd in 1985 en in de USA gebouwd na 1981. Dit is de eerste Peterbilt die ik überhaupt in het wild op Nederlands grondgebied zie, en zomaar op mijn hoofdlooproute door ’t Ritsevoort. De Franse term: ‘Convoi Exceptionnel’ is wat dat beterft dubbel waar.

Het gaat in de USA om een zogenaam class-8 vehicle, wat wij dus grote vrachtwagens noemen. De vrachtwagen, waar Kitt van Knight rider in werd vervoerd was destijds een Peterbilt 352 Goliath. En misschien is dit merk in NL nog wel bekender uit de kerstreclames van Coca Cola.

DAF zit ook in dat segment, en samen met bijvoorbeeld het Amerikaanse Kenworth en Peterbilt en het Britse Leyland maken ze deel uit van het Amerikaanse PACCAR. DAF is dus een zusje van Peterbilt. In Nederland komt het ‘Amerikaanse’ merk Mack vaker voor. Dat merk is tegenwoordig van Volvo, nadat Volvo Renault (en daarmee Mack) overnam.

Mack, Volvo en bijvoorbeeld DAF worden gewoon geproduceerd. Een merk als Peterbilt wordt gebouwd, zoals men ook schepen bouwt. Athans die indruk heb ik altijd als ik dit soort vrachtwagens zie.

Op hetzelfde plekje zag ik een jaar eerder een Amerikaans amfibie-voertuig. Op nog geen 100 meter lopen richting Kneppelbrug zit in de Vrouwenstraat een leuk Dinky Toys winkeltje, die Peterbilts nieuw verkoopt alleen schaal 1:18.

Via DWDD vond ik dit aardige filmpje van een Fuso die in Taiwan een lading bamboe (steiger materiaal) lost.

Geplaatst op 2013-04-20, in Alkmaar, Overmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Deze heeft wel wat, legt met die kraan in ieder geval gewicht in de schaal…

  2. Het ene segment is het andere niet maar uiteindelijk past alles weer als dakpannetjes in de heiige morgenstond.

  3. Nooit van gehoord. Mack kende ik wel.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: