Mei-04: Overdie Fietst!

Donderdagmiddag is de tentoonstelling ‘Overdie Fietst!‘ geopend, de toegang is gratis. Meer info en openingstijden lees je hier.

Deze tentoonstelling hoort bij het project ‘Wijken voor de Fiets!‘, dat er voor moet zorgen dat fietsen in de zogenaamde Krachtwijken (voorheen Vogelaarswijken) aantrekkelijker wordt. Alkmaar-Overdie is de laatste wijk waar ‘Wijken voor de Fiets!’ actief is. Op de fietslessen kwamen flink wat mensen af. De voorlopige resultaten van een fiets-enquete zijn op de tentoonstelling te zien.

Uit eigen ervaring weet ik dat het fietsgebruik in Overdie behoorlijk meevalt. In de grotere Krachtwijken van Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam is dat duidelijk anders. In Alkmaar is het maar een paar kilometer fietsen tussen Overdie en het centrum. Een stuk sneller dan met de bus. In de Lyceumstraat is dat goed te zien aan de ‘kledendracht’. Je kan daar ook goed zien dat fietsen emancipeert. Mannen en vrouwen gaan onafhankelijk op pad en zien daar niet tegen op.

Toch is er in Overdie zeker het e.e.a. op fietsgebied te verbeteren. Denk aan de drukke Koelmalaan, die bij het Geert Groteplein nog altijd opgeknapt en verbeterd moet en gaat worden. Ook het kruisen van de net zo drukke Vondelstraat is niet eenvoudig en het wegdek van de Thomas á Kempislaan, waar de tentoonstelling is, mag ook gerieflijker en fietsvriendelijker.

Minstens zo belangrijk is het ‘fietsmaatjes‘-project. Zelf ben ik een jaar of wat fietsmaatje geweest voor een blinde kennis 2 gemeentes verderop. Hij had een voorfietser nodig en regelmatig tandemden we een flink rondje. Daardoor weet ik inmiddels ook de nadelen of uitdagingen. Mijn tandemkennis had niet alleen een voorfietser nodig, maar ook iemand die hem hielp met installaties van zijn PC en iemand voor de aanspraak. Omdat 20km fietsafstand naar zijn huis me te ver werd en deze kennis me teveel ‘uitwoonde’ ben ik er mee gestopt.

Met fietsmaatjes voor mensen die onwennig zijn op de fiets is dat wat anders. Toch kan je ook daar beter dichtbij de persoon wonen die een fietsmaatje nodig heeft en zijn duidelijke afspraken zeker niet verkeerd. Hoelang en hoevaak je als fietsmaatje actief moet zijn hangt van de persoon af. Sommigen leren snel en bij anderen wordt het helaas niets.

Fietsmaatjes kent nog een 3de vorm. Onlangs is een kennis van me gestart om regelmatig kinderen met een geestelijke beperking naar vervolgscholen te begeleiden, zodat zij zelf kunnen fietsen. Tot die tijd werden deze kinderen met speciale busjes vervoerd en een deel vind dat niet leuk.

Eigenlijk zou er een goede database moeten komen om fietsmaatjes te registreren en te koppelen. Misschien is dat er al. Twitter, Facebook en Apps zijn daar een uitkomst voor. Helaas Twitter en Facebook ik niet en op mijn vaste huistelefoon doen de Apps het niet. Als ik er meer over vind dan vul ik dat hier aan. Alkmaarders die tijd hebben om als fietsmaatje dienst te doen kunnen mailen naar het mailadres van de Alkmaarse Fietsersbond. Die zorgen dat het mailtje op de goede plek komt.

Geplaatst op 2013-05-04, in Alkmaar, Fietsen en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Ik weet dat je dat een tijdje hebt gedaan, maar ik kan me dat hier in de buurt niet voorstellen. Ik hoor daar nooit iets over.

  2. @Sjoerd: Hier hoor je er eigenlijk ook noets over. Je moet al in zo’n wereldje belanden om het te ontdekken. Vaak worden eerst familie en vrienden benaderd en die zeggen er vaak weinig over.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: