Mei-25: Koolmezen*

(Ziet voor het sterretje de toevoeging onderaan.)

Terwijl de meerkoeten hier de de halve gracht in ploegendienst afstruinen om een ruimbemeten drijvende nesten te bouwen, pakken koolmezen het slimmer aan. Dat merkte ik een paar dagen terug toen ik hier in de buurt bezig was met mijn rondje snelkuieren. Opeens vloeg een klein gelig vogeltje langs mijn neus, vanaf een kant die nogal onbegrijpelijk was.

Langs die kant staan vlak langs het trottoir de huizen. Dus keek ik naar rechts en zag daar een briefje boven de brievenbus:

De post moet deze weken maar even de post bij de buren in de bus doen, want deze is geconfisqueerd door een stel nestende koolmezen. Rechts een foto die ik 2 jaar eerder maakte in Alkmaar-Noord op een parkeerterrein van De Mare. Die koolmezen haalden de krant omdat ze een nest gemaakt hadden in een soort buitenasbak. Toen ik daar in de buurt was heb ik een foto gemaakt en kwam er net 1 naar buitenvliegen. Die waren duidelijk continentale mezen, ze hielden rechts. Deze ging er dus uit en bij terugkeren dook hij in het rechter gat.

Destijds is die foto nooit omgezet in een blogbericht, dus plaats ik hem nu maar even hier. Beide nestende paren pakken het slim aan. Prefab, goed beschut, de ingang zo klein dat een iets grotere vogel er niet binnen kan komen. Maar ook lekker warm tegen of zelf in een huis.

Toevoeging
Yvonne merkte terecht op dat het beestje rechts geen koolmees maar een pimpelmees is. Pimpelmezen zijn iets kleiner, hebben een wit petje en geen zwarte stropdas. Koolmezen zijn dus iets groter, hebben een zwart petje en wel en zwarte stropdas over hun gele borst. Mij was dat nooit opgevallen, ik ben geen vogelkundige. Maar nu ik op wiki heb gelezen dat pimpelmezen kleiner en vindingrijker zijn heb ik een sterk vermoeden dat de text boven de linker brievensleuf onjuist is. Daar kwam een miezerig vogeltje uit gevlogen en de sleuf zelf is waarschijnlijk net te smal voor een koolmees. Het zou me dus niets verwonderen als dat helemaal geen kool- maar ook pimpelmezen zijn.

Geplaatst op 2013-05-25, in Alkmaar, Woonmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. Wetenschappelijk onderzocht: sigarettenfilters zijn geliefd nestmateriaal. Beschermen tegen bacterien. Proef op de som genomen in de tuin en in de weide achter mijn huis. Asbakken met filters uitgezet. Vogels zijn er inderdaad als de kippen bij. Vooral kraaien en pluizen de filters. Na het broedseizoen teruggevonden in oude nesten.

 2. Zo zie je maar, brutalen hebben de halve wereld… :-)

 3. Slimme beestjes :-) En wat een mooie foto van het meesje in de buitenasbak!

 4. margoknegjes

  Leuk hoor! En mijn huisjes blijven maar leeg! :-(

 5. Wat een leuke foto’s! Grappig dat die kleine vogeltjes zo vindingrijk zijn qua nestplaatsen. Die rechtse is trouwens wel een pimpelmeesje ;)

 6. Ik heb hier ook een zootje (kool)mezen gehuisvest. Maar die doen het netjes in een prefab vogelhuisje…

 7. @Yvonne: Waarschijnlijk zijn beide pimpelmezen. Ze ben ik totaal geen vogelkenner en liet ik me leiden door de text boven de linker brievenbus. Wel even opgezocht en ik vond dat ze gele borsten en witte wangen hadden met een klein zwart snaveltje. Maar nu ik beter op wiki kijk geldt dat ook voor een pimpelmees. Een koolmees draagt aanvullend nog een zwarte stropdas en een zwart petje en is een paar cm groter. Maar wat aan mij voorbij vloog was ook erg klein en is misschien ook wel een pimpelmees geweest. Die schijnen ook wat vindingrijker te zijn.

 8. Toch mooi dat mensen rekening houden met deze prille leventjes. Helaas ook dit jaar hebben de koolmezen bij geen gebruik gemaakt van de aan hen aangeboden riante woonhuis.

 9. En dat terwijl ik 3 nestkasten in mijn tuin heb die leeg blijven. Crisis op de huizenmarkt voor koolmezen waarschijnlijk.

 10. En altijd wat te roke in huis ;-)

 11. Wat een slimme beestjes zeg. Ik hoop dat de jonkies ongestoord uit kunnen vliegen. Houd je ons op de hoogte?

 12. @Alexandra: Als dat mogelijk is zal ik het doen. Probleem is dat ik maar een paar keer per week langs die brievenbus wandel en dat die brievenbus erg onopvallend is. Ik kan er niet in kijken en moet het al net treffen dat ze uitvliegen. Maar ik zal mijn best doen. :-)

  Een kwartier terug zag ik overigens een pimpelmees in mijn achtertuin. Voorheen zou ik dat een koolmees hebben genoemd, maar nu weet ik beter. Dat vogeltje zal niet bij dat nest horen, daar is de afstand (vermoed ik) te groot voor. Geeft wel aan dat die pimpelmezen hier behoorlijk veel voor komen.

 13. Leuk! En ik begrijp dat sommige vogeltjes heel wat chiquer gekleed dan ik door het leven gaan. Ik draag nooit een stropdas, laat staan een zwarte!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: