Mei-28: Voetbal is Oorlog
Dat is een opmerking van wijlen Rinus Michels (‘De Generaal’), die als trainer van o.m. het Nederlands Elftal niet snel vergeten zal worden. Of het klopt weet ik niet. Wel weet ik dat het een kampwedstrijdje van 2 groepen is en dat het er fanatiek aan toe kan gaan, zeker op topniveau.
Ik moest aan deze uitspraak denken, toen Borussia tegen Bayern speelde om de cup met de grote oren. Duidelijk een belangrijke wedstrijd. De belangrijkste wedstrijd zal het niet zijn, want er bestaat ook nog zoiets als de wereldcup en dit is iets dat alleen Europa betrof. Grappig vond ik het wel dat er 2 Duitse ploegen op Engels grondgebied elkaar bevochten.
Het was rotweer, daardoor bleef ik thuis en ben ik maar gaan kijken. Ook al omdat het Duitse voetbal in de laatste jaren stukken aantrekkelijker is geworden door minder verdedigen en meer aanvallen. Eigenlijk de aanpak van Ajax en het Nederlands elftal een jaar of 15 eerder. En het was een redelijke wedstrijd, waarbij Bayern (die schijnbaar moest winnen) stijf stond van de zenuwen en het daardoor erg moeilijk kreeg door Borussia, die er onbevangener tegenaan ging. Een leuke en voor mijn verhaal toepasselijke opmerking van de presentator: Bij Bayern marcheert het nog niet goed.
Al snel was ik op de hand van Borussia en van mij mochten zij winnen. En dat is vreemd. Ik heb namelijk een hekel aan Pruisen. Voor degene die dat nog niet wisten, Borussia is de Latijnse naam voor Pruisen. Pruisen was het centrale en noordelijke deel van het huidige Duitsland, dat doorliep tot in Polen en de Baltische staten. De Pruisen voerden alleen maar oorlog en later toen Pruisen opging in het Duitse Rijk, ging die daarin verder met de 1ste en 2de wereldoorlog tot gevolg.
De Pruisen en hun nakroost in Hessen t/m Noord-Duitsland zijn nog altijd fanatieker dan de mensen die ik op mijn fietstochten in Zuid-Duitsland heb getroffen. De zuidelijkeren in Baden-Württemberg, Schwabenland en Bayern komen bij mij gemoedelijker over. Mogelijk komt dat omdat ze katholieker en minder protestants zijn.
Een leuk voorval daarbij was een overnachting in een klein dorpje tegen de Oostenrijkse Alpen. Het dorpje had maar 1 restaurant annex kroeg en daar was het gezellig druk. Aan de wand hing een enorme tandenborstel van zeker 2 meter lang, met daaronder een normale tandenborstel. Bij de bovenste stond dat die van een Pruis was, omdat bij de Pruisen alles groter en beter is. De onderste normale borstel was van een Bayer. Pas toen realiseerde ik me dat er op dat gebied een verschil was.
Een aantal jaren later merkte ik dat nog beter, tijdens de federale verkiezingen. Bayern wenst daarbinnen een grote onafhankelijkheid, veel meer dan de andere bondsstaten. En als je dat bij de de wedstrijd Borussia-Bayern betrekt, dan had dat er voor moeten zorgen dat ik eerder voor Bayern was dan voor Borussia.
Om dit verhaal nog wat completer te maken wil ik ook nog wel melden dat de Japanners met de Pruissen gemeen hebben dat zij erg fanatiek zijn. Volgens mij was dat de gemene deler van WO-II en mag daar best aan gewerkt worden. Duitsland is de laatste jaren een stuk relexter geworden, maar of dat ook zo is voor Japan weet ik niet. Verder was mijn verre voorvader die voor mijn aparte achternaam heeft gezorgd afkomstig uit de Harz, destijds het hart van Pruisen. Al zijn broers en voorvaderen zaten voor het leven in het leger. Ik vermoed dat mijn voorvader daar geen trek in had en dus gevlucht is zonder vrijwel een spoor achter te laten.
Bij de wedstrijd viel het fanatisme van Borussia erg mee. Eigelijk waren vooral Ribéry en Robben akelig fanatiek in de weer. Ribéry kon/kan slecht tegen zijn verlies en begon op andere plekken te schoppen dan alleen tegen de bal. Robben vond ik ook niet geheel fris op dat gebied, maar die deed het in elke geval minder opvallend. Robben bleef wel als een Duitser Pruis doorgaan tot de laatste minuut om zo uiteindelijk de wedstrijd te beslissen.
Dat Nederlanders fanatiek kunnen zijn is me niet onbekend. Hitler had flink wat aanhangers in ons land en als ik het huidige politieke landschap zie dan is daar niet veel in verbeterd. Ribéry komt uit Noord-Frankrijk, waar gigantisch is gevochten in de eerste wereldoorlog en te merken is aan de vele graven die tot Diksmuide doorlopen.
Zelf was ik voorheen ook fanatiek in de weer. Ik ben wel altijd een pacifist geweest, maar daarin kan men ook fanatiek zijn. Schijnbaar zit het in mijn genen van vaders kant, die daar veel langer last van had. In de laatste 30 jaar heb ik er met succes aan gewerkt om dat fanatisme en perfectionisme in te dammen, wat neer komt op meer gedogen en te accepteren dat iedereen fouten mag maken. Alles hoeft ook niet meer in 1 keer goed, in 2 keer mag nu ook. Daarbij had/heb ik het voordeel dat ik nooit van wedstrijdjes heb gehouden en nooit deelgenomen heb aan sporten als voetbal of wielrennen.
Of voetbal oorlog is kan ik niet zeggen, maar het lijkt in elk geval een vervanger te zijn. En liever zo met een bal dan met andere wapens.
Geplaatst op 2013-05-28, in Overmatig, RTV-matig en getagd als Bayern, Borussia, Fanatisme, GdJ, GER, GER-BY, John, Oorlog, perfectionisme, Pruisen, Ribéry, Robben, Van Muiswinkel, Van Vleuten, Voetbal. Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.
Nou, dat wist ik niet, dat er verschil in Duitsers was. Maar dat ligt aan mij, ik had het wel kunnen weten natuurlijk. Dus uit Allo Allo moet Herr Flick een Pruis zijn geweest en Von Strohm moet een Bayer geweest zijn. Japanners hebben de Toyota Pruis gemaakt, dat zal wel een eerbetoon geweest zijn dan.
@Mack:Er zijn vast nog wel meer herkenbare groepen zoals de Franken in Noord-Beieren. M’n verhaal zal dus verre van compleet zijn. Je Allo Allo inzicht zal wel eens kunnen kloppen. Japan is te ver van mijn bed en ik ben er nooit geweest. Dat is een langerekt land over veel eilanden. Daar zullen ook vast verschillende herkenbare groepen zijn.
Hee, dat wist ik niet, Dat Borussia Pruisen betekende. Vroeg me altijd al af waar die naam vandaan kwam. Ik weet wel dat een Oost-Duitser in Berlijn mij in 1981 vertelde dat de Saksen gemoedelijker waren dan de Pruisen. hij was een Saks.
@Mack: toevallig las ik gisteren nog ergens dat Japanners vaak het idee op willen houden dat ze één apart volk zijn, heel anders dan Chinezen en Koreanen, maar dat ze ten eerste duidelijk verwant zijn aan Chinezen en Koreanen, en ten tweede ook van diverse genetische afkomst.
@Laurent: Sachsen ligt op de link die ik bovenin plaatste geheel binnen Pruisen. Dwz Sachsen, Sachsen-Anhalt en NiederSachsen waren toen een volledig onderdeel van Pruisen. Het Sachsen wat waarschijnlijk bedoeld wordt rond Leipzig en Dresden was af en toe een bondgenoot van Pruisen en ze hebben ook tegen elkaar gevochten, waarbij Sachsen de kant van Oostenrijk koos. Voor mij is de huidige deelstaat (op Berlijn na) een waar ik het minste heb gefietst. Te weinig om een idee te hebben over de echtse Sachs of Sachsin.
Tot welke bespiegelingen zo’n spelletje van 22 man die achter een bal aan lopen toch kan leiden. Mij ontgaat dat meestal omdat ik in geval van voetbal op TV meestal direct doorzap of subiet het kassie uitschakel. Bepaald niet mijn spelletje:http://dimasplace.wordpress.com/2010/07/02/mijn-voetbalverleden-zonder-oranjeperikelen/
@Dick: Ik kijk online (heb geen kijkkast en geen kabel) en het zal minstens een jaar geleden zijn dat ik weer eens een wedstrijd heb uitgekeken. Meestal begin ik er niet aan of heb ik het na een kwartiertje wel bekeken. Het voordeel met kijken op m’n laptop is dat ik tegelijkertijd nog wat blogs bezoek en mail afhandel.
“Nou, dat wist ik niet, dat er verschil in Duitsers was”
???
Dat zal ik dan maar niet zo letterlijk opvatten.
Dat generaliseren van bevolkingsgroepen is iets dat de Duitsers zelf ook graag doen. Ik hou daar niet zo van, maar in de praktijk blijkt er toch zo iets te zijn als een groeps-karakter, dus o.k. Een Sachse vertelde mij ooit over de volksaard van de Preußen, mijn reaktie was dat ik dat nogal onnozel vond. Compleet onbegrip was mijn deel.
(ik heb de wedstrijd niet gezien)
Ik wist dat ik iets vergeten was. Maar de Europacup is belangrijker dan de Wereldcup. Heel vreemd, maar het is zo.
@Mack: Ik geloof je graag, maar houdt dat dan niet in dat men in Zuid-Amerika slechter voetbalt dan in Europa?
Nee, maar de Europacup (Championsleague) win je door de beste zijn van alle Europese clubs. De wereldcup win je door alleen de beste van de Zuid Amerikaanse clubs te verslaan. Stelt minder voor.
Ik zocht iets anders, maar kwam daardoor een fraaie ‘ode’ aan Pruisen tegen door Diederik van Vleuten: