Jun-17: Schuifbrug

In de serie aparte bruggen deze keer de ‘schuifbrug’:


Ik noem hem maar zo omdat ie niet omhoog klapt, draait of zwenkt, maar een stukje naar achteren schuift om zo schepen door te laten. Dat schuiven gaat over de 2 rails en geopend komt ie tot het roodwitte hekje rechtsonder. Het is zeker geen revolutionair ontwerp en waarschijnlijk zijn er wel meer te vinden. Maar de enige die ik van dit type ken is bij het haventje in West-Grafdijk. Hij gaat ook af en toe open voor het achterliggende haventje en het sluisje. Ik heb het alleen nog nooit zien gebeuren en vraag me af of de sluis nog wel eens wordt gebruikt. Hier meer en grotere foto’s.

Die foto’s heb ik vandaag (20 juni 2012) aangevuld. Het was geen fraai fotoweer, maar gisteren en eergisteren was het me te warm voor zo’n fietstochtje. Ik heb ook wat foto’s van het suisje toegevoegd, 1 oude en 2 nieuwe. Daaruit blijkt dat dit jaar de sluisdeuren zijn vervangen. Die sluis wordt dan ook nog gebruikt, maar schepen meer dan een meter diep of 2 meter hoog lopen wel vast in het gebied erachter.

Ik vond trouwens dat dat verkeersbord hierboven niet kan, dus rechts een verbeterde versie:


Door te zoeken op het woord ‘schuifbrug’ vond ik er nog eentje, een grotere, in Amsterdam tussen het Olympisch Stadion en de A4 aan het Jaagpad. Die staat een stuk duidelijker op de luchtfoto van Google en heb ik hieronder geanimeerd om het simpele mechanisme te laten zien:

Op Google en Bing zocht ik naar zijaanzichten van de schuifbrug in West-Graftdijk. Helaas niet 1 te vinden. Eerdaags wordt dat dus een rondje fietsen en nog wat foto’s maken vanuit 2 andere hoeken. Als die gelukt zijn, dan voeg ik ze toe.

Advertentie

Geplaatst op 2013-06-17, in Brugmatig, Regiomatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Het voorbeeld van de schuifbrug bij het Jaagpad doet tevens dienst als sluisdeur. Altijd gezellig daar in het hoogseizoen of tijdens Sail Amsterdam. Fraaie fietsroute overigens Jaagpad-Amsterdamse Bos-Amstel- Ouderkerk-Ronde Hoep v.v.

  2. @King B; Bedankt voor de aanvulling. Op de luchtfoto’s was het niet zo duidelijk te zien omdat de sluisdeur onder het brugdek zit. Rechts van het bewegende deel zie je bij dicht wel een donkere (water)plek. Tot daar zal de sleuf voor de sluis zitten. Ik zag nu idd ook de 2de deur/brug aan de zuidzijde van de Nieuwe Meersluis die net zo is uitgevoerd.

    Zelf ben ik hier nog nooit geweest, omdat het vanuit Alkmaar op een lastige manier achter Amsterdam ligt. Maar als ik in de buurt kom zal ik er zeker een kijkje nemen.

  3. Ik vind het wel een mooi idee zo.

  4. Duidelijk geen sluis voor oceaanstomers!
    En zo te zien is het speeltuig wel ververst sinds de oprichting…

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: