Jul-02: Omhoogdatering

Door het mooie weer zit ik vaker op de fiets en minder vaak achter de PC. Ik probeer wel een paar keer per week wat te bloggen, maar verwacht niet dat dat verhalen zijn waar ik veel tijd in steek. Wat ik hier nu tik is niet meer dan een status-update.

In de afgelopen week heb ik de fietsvakantie van 2008 gerestaureerd. Ondanks dat de berichten goed geïmporteerd waren, was het nog veel werk om de foto’s terug te plaatsen, daarvan de lay-out op een wordpressmanier aan te passen en alle links naar foto’s en tussen de berichten onderling te herstellen.

Veel bezoekers komen er niet voor oude berichten, dus eigenlijk doe ik deze herstelwerkzaamheden hoofdzakelijk voor mezelf. Er zijn nog 4 fietsvakanties te gaan die niet goed overgezet zijn van webminlog naar WordPress. Daar begin ik alleen aan als het weer tegenvalt en ik het niet te druk heb met andere dingen. Van mijn oude website (die ik tussen 2000 en 2008 had) heb ik nog meer fietsvakanties, die ik hier ook wel wil plaatsen. Toch zal dat minder werk zijn, omdat ik destijds die vakanties een stuk korter versloeg.

Die van 2008 staat nu in de linker kolom onder ‘Eerdere Berichten’. Dat lijstje heb ik helemaal weer eens bijgewerkt en schijnbaar kreeg Sjoerd van een van die berichten een RSS-seintje. Bij WordPress.com heb ik dat niet in de hand, of ik moet het al helemaal uitschakelen als ik aan oudere berichten werk. Aan de andere kant is zo’n seintje ook niet erg, ik zet die selectie aan oude berichten niet voor niets via de linker kolom in het zonnetje.

WordPress.com bevalt me wel nu ik de meeste ins en outs weet. Jammergenoeg prutsen ze wel redelijk vaak aan hun CMS en het reageerdeel. En met prutsen bedoel ik dat het vaak geen verbeteringen zijn. Voor de meeste bezoekers valt dat niet op, maar als je in het beheer wilt werken heb je daar last van. Omdat er nog steeds een fout in hun HTML-correctiesysteem zit gebruik ik nu FireFox met Java uitgeschakeld. Dat is redelijk te doen totdat ze weer een nieuwe fout gaan introduceren.

Maar de ruimte op WordPress.com is meer dan voldoende. Ik heb nu 3% van de 3GB verbuikt en als alle foto’s teruggeplaatst zijn zal ik niet boven de 5% komen. Het spul heeft bijzonder weinig storingen en ook dat is me veel waard. Ooit had ik bedacht om over te stappen naar iets op een eigen domein. Maar als ik dan gewoon WordPress daar op gebruik, dan zal ik net zo goed last hebben van hun gepruts achte de schermen.

Wel kan ik dan weer een actie gebruiken als ‘onmouseover’. Erg jammer dat WordPress.com dat ‘om veiligheidsredenen’ deze Java-instructie niet toelaat. Die veiligheidsredenen vervallen als je 12 dollar per jaar aan hen overmaakt. Maar ik wil geen geld naar de USA (en zeker niet Texas) overmaken. Dan neem ik nog liever een eigen domein bij een Nederlandse provider op een Nederlandse server voor circa 30 Euro per jaar.

Voor die onmouseover kan ik tot dan wel een alternatief verzinnen, als deze animatie-gif hieronder. Doet hetzelfde als onmouseover, maar je hoeft er niet meer met je muis elke 2 seconder over te bewegen, dat doet ie zelf:

Java krijg ik overigens wel aan de gang bij Blogspot.com, maar daar vind ik de reactiemethode erg onhandig.

Voor de reageerders is het het gepruts van WordPress wel waar te nemen. Zo hebben zij het liefste dat je reageert met 1 mailadres en dat je daarmee bij hen en/of gravatar ingelogd bent. Een soort volg-geknoei dat Facebook nog verder doordrijft om zo je complete surfgedrag via de Like-knopjes op alle websites te achterhalen. Bij Facebook heb je geen keus, dus kom ik daar niet meer. Bij WordPress kan je daar onderuit komen. Ik heb me afgemeld bij Gravatar, en vul een onbestaand mailadres in bij het reageren. Op deze site heb ik het zo ingesteld dat je het mailadresss leeg kan laten.

Advertentie

Geplaatst op 2013-07-02, in Webmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Die gravatars zijn mij ook een doorn in het oog, daarom vind je die bij mijn site ook niet terug… Voor de rest zij ik de oude berichten allemaal in mijn RSS. maar dat is idd geen probleem, af en toe lees ik er nog eens ene door en kijk wat ik toen gezegd heb, of niet…

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: