Jul-08: Zondagsopening

De laatste tijd lees ik regelmatig iets over de opening van winkels op zondagen. Veel op blogs, maar ook een artikel in onze regiokrant, waar ik inmiddels een steeds lagere pet van op krijg. Hier in Alkmaar was het alleen de eerste zondag van de maand. Ik woon tegen de binnenstad en toen ik wederom veel volk op straat zag dacht ik dat er ‘opgeschaald’ was naar 2 zondagen per maand.

Meteen de volgende dag las ik een stuk in de krant dat die 2de zondag een fiasco was, en dat winkelende klanten dit niet snapten en niet nodig hadden. Volgens hen was er een lage opkomst. Mijn indruk was duidelijk anders. Het was behoorlijk druk in de winkelstraten en ik zag ook flink wat mensen met tassen en spullen sjouwen. Mijn indruk was dat het niet zo druk was als op zaterdagen, maar toch minstens zo druk als op vrijdagen.

Het kon niet anders of de de Journalist was zondags onzettend vroeg op pad gegaan om de situatie te vast te leggen en had waarschijnlijk zijn verhaal al voor die tijd gereed. Zelf bedacht ik het eerst eens wat zondagen aan te zien. Vaak moeten mensen er in het begin aan wennen en omgekeerd kan zo’n nieuwtje er ook snel van af zijn. Inmiddels zijn we een maand verder en nog steeds is zondag de op 1 of 2 na drukste winkeldag hier in de stad. Circa 70% van de winkels doet er aan mee.

Ook op dit punt ben ik sociaal-liberaal. Ik gun winkeliers hun eigen keuzevrijheid voor openingstijden, maar ik vind ook al jaren dat openingstijden los gezien moeten worden van werktijden en werkomstandigheden. Gewoon netjes een normaal maximum aantal uren per week per werknemer en extra tijden of werken op minder gewenste tijden moet extra worden betaald.

Bij grote winkels met veel personeel is dat goed te doen, maar bij 1-mans- of 1-vrouws-zaken gaat dat lastiger. Als die op zondag open gaan, dan moeten die op een andere tijd dicht. Mijn groentevrouw op de hoek doet dit al jaren. Ze is 3 dagen per week open en op de deur staat duidelijk wanneer dat is. Ze heeft er geen klant minder om, mensen kunnen best voor 2 of 3 dagen tegelijk groente inslaan. Haar klantenkring heeft ze vooral te danken aan kwaliteit en een locatie waar ze verder afzit van de grote goedkopere supermarkten. Ze heeft geen website, maar de inhoudelijk mooiste winkel in de binnenstad wel. En ook die is maar 3 dagen per week plus de zondagmiddagen open.

Toen ik werkte en de winkels alleen tussen 8 en 18 uur open waren en op zaterdagen van 9 tot 17, vond ik dat knap lastig. De bedrijfsbus haalde me op om 7:45 en bracht mij terug om 18:15. Bleef alleen de zaterdag over en dan was het dan ook stampvol in de winkels. Je winkelt dan niet voor je plezier en neemt alleen het broodnodige mee.

Die tijd is flink achter de rug. Mijn supermarkt is al elke avond open tot 21 uur en het laatste jaar ook elke zondag. Maar ik ben ook gestopt met werken en kan nu dus op elk moment van de dag naar de winkel. Doe ik ook, omdat ik niet graag de drukte opzoek. Het valt me daarbij op dat de grote super in de binnenstad zeer gelijkmatig bezocht wordt door mensen die hoofdzakelijk op de fiets of te voet komen en eigenlijk nooit met de auto. Ze nemen dus per keer minder mee, maar komen gewoon wat vaker. Grote volle winkelkarren zie je er dan ook niet veel.

Voor de supermarkten in de buitenwijken is dat wel anders. Volle parkeertereinen alleen op vrijdagmiddag en zaterdag. Door de weeks kunnen die zaken moeiteloos tot 11 uur dicht blijven, je ziet er geen kip. Eigenlijk geldt mijn ochtendsluitingadvies ook voor de meeste speciaalzaken. Klerewinkels en bijvoorbeeld wasmachinezaken zijn door de weeks ’s ochtends net zo leeg.

Het lijkt er op dat winkeliers vooral naar elkaar kijken en open willen als collega’s dat ook zijn. Dat terwijl ze beter naar hun klanten kunnen kijken, wanneer die vrij hebben en naar winkels willen of kunnen. En die tijden zijn in de afgelopen 20 jaar enorm veranderd. Veel meer vrouwen hebben een baan. Nederland staat binnen de EU met Oostenrijk bovenaan met een werkgelegenheidspercentage van 75%. 20 jaar terug was dat nog geen 60%.

Aanvankelijk dacht ik dat het niet uit maakte of een winkel wel of niet op zondag open is. Klanten halen gewoon hetzelfde op andere momenten. Inmiddels ben ik er achter dat dat niet helemaal klopt. Bij lastigere klantonvriendelijke sluitingstijden verschuiven meer inkopen richting webwinkels. Dat is al gaande, maar zou best wel eens wat afgeremd kunnen worden door zondagsopeningen van winkels.

Iets anders is dat we hier aan de kust al jaren alle winkels alle zondagen open hebben. Die winkels doen het prima en voor mensen uit Alkmaar is het bijvoorbeeld maar 10km rijden naar Egmond aan Zee. Je kan ook al jaren naar de tankstations die op zondagen ook van alles verkopen. Met gesloten winkels op zondag jaag je hier duidelijk ook klanten weg richting kustdorpen en tankstations.

Omgekeerd heb ik de indruk dat de terrassen het op zondagen met de winkels open stukker beter scoren. Men gaat relexter naar een winkel en dat wordt afgeloten een een bak koffie en punt taart, omdat het zulk mooi weer is. Dat mooie weer was er ook op eerdere zondagen, maar toen kwam een groot deel van die mensen niet naar de stad omdat de winkels dicht waren.

In totaal heb ik er dus een andere kijk op gekregen, maar vind nog steeds dat er keuzevrijheid moet zijn en dat winkelpersoneel niet de dupe moet worden.

Nog duidelijker is het me dat onze regiokrant wederen een slechte onware en vooral veel te voorbarige voorstelling van zaken geeft. Dat gebeurt op andere gebieden overigens ook. Soms denk ik dat het om complotten gaat als omkopingen. In dit geval was het de journalist die normaal voor gemeente Bergen (inclussief Egmond) op pad is. Was die omgekocht door de Bergense middenstand (die dus wel al jaren zondags open mogen) om zo de winkelgangers naar Alkmaar te ontmoedigen?

Uit eigen ervaring kan ik moeiteloos stellen dat dat niet zo is. De journalist is aardig en integer. Het probleem waar ik hem en zijn collega’s vooral op betrap is dat de verhalen snel af moeten en dat zij te weinig tijd nemen/krijgen om de situatie correct in te schatten. Zo’n artikel schrijven direct na de eerste openingszondag is op z’n minst een onverstandige keuze van de krant.

Advertentie

Geplaatst op 2013-07-08, in Alkmaar, Regiomatig, Shopmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Voor mij mogen de winkels ook iedere ochtend dicht blijven.

 2. Een van mijn dochters woont in Amsterdam; werkt full time, is single. Ze is blij dat ze in Amsterdam ook op zondag kan winkelen; kan natuurlijk in principe ook op zaterdag, maar de zondagsopening geeft toch meer ruimte.
  Zelf doe ik graag ‘ s ochtends vroeg boodschappen, ben een vroege vogel en dan heb ik de spullen maar vast in huis. Geeft vrijheid voor de rest van de dag.

 3. Jij kunt een adviesbureau beginnen voor media en middenstand.

 4. @Verbaljam: ‘media’? We hebben hier maar 1 regiokrant. Tis dus meer medium. :-) Deze keer viel me op dat deze krant er wat mij betreft behoorlijk naast zat op een gebied, wat zeker niet mijn vakgebied is. Voor de zaken waar ik meer verstand van heb zit de krant er veel te vaak naast. En zo ik het nu zie gewoon door domheid, haast en tijdgebrek. Ik wil daar al een tijdje iets over schrijven, voorbeelden te over. Maar helaas staat m’n hoofd er niet naar, ik heb op dit moment geen zin in negatieve meuk.

 5. @Trijntje: Mijn voordeel is dat ik verschillende ervaringen heb, waar het de tijd betreft die ik naar een winkel kon/kan. Eigenlijk is dat ook een beetje een mede-aanleiding. Heel vaak vind ik de berichten over winkeltijden erg eenzijdig.

  Mag ik aannemen dat als je ’s ochtends naar de winkel kan, het voor jou ook geen probleem is om ’s middags of zelfs ’s avonds te gaan als de openingstijden wijzigen? Ofwel ga je meer online kopen als de winkels niet meer ’s ochtends open zijn?

 6. @Sjoerd: Dat blijkt goed als je ’s ochtends doordeweeks langs winkels loopt. Supermarkten, slagers en bakkers doen het dan wel goed, maar de V&D, C&A en een ontzettend veel andere winkels zijn dan vrijwel klantvrij.

 7. De kleine winkelier is de pineut, geen dag meer vrij.

 8. Tja, als de winkels ’s ochtends niet open zouden zijn, dan zou ik op andere tijden gaan.
  Zoals ik ook ’s middags of ’s avonds naar de bibliotheek ga, zou ik ook liever ’s ochtends doen. En online bestellen, dat doe ik soms ook. Soms ook bij winkels in Ede, waarna ik ze daar ophaal: dan weet ik dat het voor me klaar ligt. Doe ik vooral bij boeken, onlangs ook met een artikel bij Praxis. Dat is soms echt wel handig, vind ik.
  Online bestellen doe ik ook met dingen die te groot zijn om op de fiets te vervoeren, of die ik op een andere manier niet kan kopen in mijn nabije omgeving. Zo heb ik al speciale speelgoedwensen voor één van mijn kleindochters via online winkelen vervuld, de trein die ze wilde hebben was niet in fysieke winkels bij mij in de buurt te koop.
  Dus ik mix het.

 9. @Baps: Geef Barrie eens zijn leesbril terug! In het verhaal staat duidelijk dat hier kleine winkeliers nu al 3 dagen dicht zijn. Het is dan ook geen openingsplicht, maar een verruimde openingskeuzemogelijkheid. In Egmond zijn hier de winkels al jaren op zondag open en daar zijn erg veel kleine winkeliers die ik daar nooit over hoor. En dat houdt in dat het misschien wel voordeligger is, want kleine winkeliers klagen net zo snel als kleine boeren als iets niet naar wens gaat.

 10. @Trijntje: Ik wilde maar aangeven dat met ochtendsluitingen minder klanten verloren gaan richting online-winkels dan met zondagmiddagsluitingen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: