Jul-11: Open Kerk en Drebbel

Al enige dagen loop ik langs de Grote Kerk in Alkmaar, omdat ik iets niet snapte. Bij de Alkmaarse Courant hangt al net zo lang een plakkaat voor het raam dat er van 4 juli tot 1 september een Cornelis Drebbel expositie in de Grote Kerk is. Op websites, ook die van de Grote Kerk zelf, vind ik daar niets van terug. Het informatiebord van de Grote Kerk was de laatste dagen geheel leeg en zowel zondag als maandag trof ik een gesloten deur. Op Drebbel.net, wat een houtje-touwtje-doorwijs-site is bij sites.google vond ik ook niets recents.

Schoot dus allemaal niet erg op. Was er wel een expositie of sloeg dat plakkaat (dat ik nergens anders aantrof) nergens op? Gisteren had ik geen tijd, maar vanochtend toch nog maar weer eens kijken en hopen dat de kerkvrijwilligers deze keer de deur geopend hadden. Bij aankomst bleek dat niet nodig. Hetzelfde plakkaat hing nu ook op het informatiebord van de Grote Kerk. Dus wel een expositie van Drebbel. En nu ik er toch was, dan ook meteen maar even bewonderen.

De kerk was gratis open en dat houdt in dat je gratis 2 exposities kan bekijken. Een kleintje over het leven van Cornelis Drebbel en daaromheen een grotere met foto’s van regionale fotoclubs. (Daar staat wel iets over op hun website.) Omdat ik na mijn laatste bericht over Drebbel al flink over het internet had gezocht, vond ik er weinig nieuwe informatie. Toch kan ik het aanraden voor mensen die minder van Cornelis Drebbel weten en toevallig in Alkmaar zijn.

De fotoexpositie was er een jaar eerder ook, maar nu met andere foto’s. Die zijn zeker het bekijken waard om een mooie indruk te krijgen van de regio Alkmaar. En als extra is het wel leuk om in zo’n grote kerk te kijken waar een prachtig monumentaal orgel staat en de vloer bezaaid met (zeer oude) grafstenen ligt. Kortom een aanrader, zeker als het buiten te koud of te warm is.

Binnen trof ik dit exemplaar aan:

Ook een open kerk, zodat je er in kan kijken. Normaal hebben we hier geen cabriokerk, maar wie weet gaat later een Drebbel-in-de-dop nog zo’n soort arenadak voor dergelijke gebouwen verzinnen.

Mijn eerdere rondjes langs de kerk waren overigens niet voor niets. Ik had in de krant ook gelezen dat een buste van Drebbel op het opgeknapte Doelenveld is geplaatst. Hier zou ooit dat Yxie* komen. Tot een paar maanden terug was het een lelijk parkeerterreintje voor omwonenden. Dat parkeerdeel is gehalveerd en het geheel is flink opgeknapt. Drebbel staat voor De Nieuwe Doelen, waar voorheen het Stedelijk museum in gehuisvest was. Een fraai gebouw, dat al zeker 10 jaar leeg staat.

Drebbel voor ‘De Nieuwe Doelen’

Drebbel op sokkel

Sokkel op schrift

En op afstand blijft er niet veel van Cornelis over.

Deze fraaie gevelsteen zit aan de andere kant van De Nieuwe Doelen. Net als de Grote Kerk is het een Rijksmonument.

Plattegrondje

Inmiddels heb ik op dat drebbel.net meer gevonden, door gewoon maar her en der ergens op te klikken. Want met een zoekopdracht vind je er nog steeds niet veel.

Twee weken eerder blogde ik al eerder over Drebbel, zijn kaarten, duikboot en het Drebbelstraatje.

*) Over Yxie ga ik binnenkort nog weer iets berichten.

Advertentie

Geplaatst op 2013-07-11, in Alkmaar, Kunstmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Volgens mij was hij bekender in het buitenland dan hier… Ook na je vorige verhaal zegt het mij nog niets.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: