Jul-22: Kenyaan, Indiaan en Galliër

Door het warme weer heb ik flinke stukken van de Tour de France gezien. Het is in m’n huis nog altijd zeer behagelijk. De thermometer is nog niet boven de 25 graden geweest en buiten is dat met 5 graden meer in de schaduw wel anders. M’n dubbelglas isoleert prima en ik ben niet zo dom om met een ventilator en open ramen warme lucht naar binnen te pompen. Pas na 22 uur gaan alle deuren wagenwijd open en koel ik m’n huis af en ververs ik de lucht.

Deze Tour was zeker het bekijken waard. De Nederlanders gaven goed partij en aan het einde streden een Kenyaan en Colombiaan om de hoofdprijs. Als we Chris Froome en Smeets c.s. mogen geloven, dan was dit een schone Tour of in elk geval een schone winnaar. De winnaar was af en toe ‘menselijk’ volgens DeMart, en dan moet het wel goed zitten. In zijn afsluitende speech zei Froome dat deze overwinning stand zal houden. Mart en de zijnen werden er euforisch van.

Ik sluit ook niet uit dat dat zo zal zijn en dat niet 10 jaar later iets gevonden wordt, waardoor Froome zijn beker en truien alsnog in mag leveren. Maar ook Lance Armstrong was immer zeer overtuigend. Een sterke bewering van Armstrong was: ‘Ik ben toch niet zo dom om na mijn ziekte met stimulerende middelen in de weer te gaan?!’ En die opmerking slikte Mart destijds eveneens moeiteloos.

Nou zou het mij niet verbazen als Froome echt niet aan de rotzooi wil en op een eerlijke manier wil winnen. Maar denken zijn ploegbaas, medische begeleiding en de kok daar ook zo over? Froome kan zonder het te weten iets in zijn voedsel mee naar binnen krijgen waardoor hij beter presteert. Volgens mij moet er nog altijd veel beter bij die hulptroepen gekeken worden en niet alleen bij de renners.

Maar als ook daar geen vuiltje aan de lucht is, dan zou eens nagegaan mogen worden of het medische verleden van Froome wel deugt. Hij groeide op in Kenya en is voor mij dus een Kenyaan. In dat land liep hij een aantal malen Schistosomiasis op; een parasitaire infectie. Zou die infectie of de behandeling er voor gezorgd kunnen hebben dat hij meer weerstand en uithoudingsvermogen heeft?

Met nummer 2 is het niet veel anders. Nairo Quintana is een kort opdondertje van 23 jaar en heeft maar 0,086% langer over de Tour gedaan. Een verwaarloosbaar klein percentage, dat aangeeft dat elk minimaal beetje voordeel het verschil kan maken. Deze jongeling is opgegroeid op hoogte in het Andes gebergte. Iedere sportkijker kent inmiddels hoogtestages of het lagedruktentje van onze Churandy Martina. Beide hebben hetzelfde effect als het inbrengen van je eigen bloed met meer zuurstof. Dat laatste is verboden en die eerste 2, die hetzelfde effect hebben, niet.

Opvallender van Nairo is dat hij bij mij overkomt als een Indiaan, met misschien een beetje Spaans bloed. De lengte, zijn gezichtsbouw en de enorme oorlellen komen vast van de vele Indiaanse voorouders die hij heeft gehad. Typerend van Indianen is dat zij in vrijwel alle sporten slecht presteren. Ze doen doorgaans niet eens mee. Nairo was dat ook niet van plan.

Wegens armoede moest hij dagelijks op de fiets naar school, geld voor een bus was er niet. Het was een flinke afstand van 32 kilometer, waarvan 16 km tegen 8% bergop naar zo’n 3000 meter hoogte. De 32 km van de heenweg was duidelijk eenvoudiger. Op de fiets was hij sneller dan de bus en dat viel op. Uiteindelijk staat hij op zeer jeugdige leeftijd op de 2de plek van de Tour de France.

Maar ook Quintana heeft als kind een misterieuze zware ziekte gehad, die de locale arts behandelde met een ‘elixer gebrouwen op basis van inheemse plantenextracten’.

En met zo’n verhaal moet ik al snel denken aan Obelix de Galliër, die ooit als kind in een ketel elixer is gevallen. Jos Collignon maakte bij aanvang van de Tour een prachtige spotprent, die wel eens meer hout kan snijden dan hij waarschijnlijk toen bedacht had.

Geplaatst op 2013-07-22, in Fietsen, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Zo in ene een schone tour… Het zou te mooi voor woorden zijn en ik geloof er niets van. Hij zal wel schoner zijn, maar schoon…

  2. Een schone tour tot het tegendeel bewezen wordt, maakt niet uit.
    Het was een geweldig spannende tour om te zien en te genieten, tot op de een na laatste dag waren de verschillen nog niet gemaakt.

  3. Ach, laten we niet chagrijnig doen, als iedereen gebruikt zijn er ook gelijke kansen, en ik heb de indruk dat het deze keer schoner was. Tot het tegendeel bewezen wordt, ja, maar loop daar nou niet op vooruit. De dopingcontroleurs mogen het onderzoek doen, en goed graag.
    Een mooie Tour met eindelijk weer eens landgenoten en Nederlandse ploegen die een rol van betekenis spelen. Vergeet niet dat ook de kwaliteiten van de “knechten” een belangrijke rol kan spelen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s