Aug-08: Uitslag 13.01 (OHM2013)

Zie het kaartje hierboven en voor de lokaal bekenden zal het duidelijk zijn dat niet 1 de laatste regiogok goed had. Het Geestmerambacht was voorheen een waterschap tussen het Noord-Hollandskanaal, gemeente Langedijk, Alkmaar en Warmenhuizen. Ongeveer 8 keer zo groot als het huidige recreatiegebied met dezelfde naam.

Voor de duidelijkheid was het beter geweest om het huidige recratiegebied een eigen woonplaatsnaam te geven of alles ten westen van de N245 onder Koedijk te laten vallen. Dat is nu dus zeker niet zo, het GAB is verdeeld over 6 woonplaatsen. De postcodenummers van die woonplaatsen heb ik er bij gezet, daarmee kan je terugvinden dat de huizen langs de Wagenweg (waar OHM2013 was) in Oudkarspel vallen. Wat dan ook de oplossing was.

Meestal wordt voor het Geestmerambacht Noord-Scharwoude gebruikt als woonplaats, omdat daar de Camping en het Restaurant staan. Aan de zuidoostkant staat een Pavilioen, dat binnen Broek op Langedijk valt en net ten westen van de recreatiepas staat een Woonhuis met een postcode in Koedijk gem Langedijk.

Dus dat dit verwarrend is is niet vreemd. Minstens zo verwarrend is dat de kruising N245/N504 ook in Oudkarspel is en door media vaak genoemd worden binnen Noord-Scharwoude.

RTV-NH gebruikte de woonplaats Broek op Langedijk
Persbureau Novum had het over Noord-Scharwoude, wat door de meeste landelijke media als Fok is overgenomen.
Het Noordhollands Dagblad gebruikte alleen de gemeentenaam Langedijk. Sinds de gemeentes steeds groter worden en gemeente Hollands Kroon van Oude Niedorp tot Breezand en Den Oever strekt, vind ik gemeente aanduidingen onverstandig en meer dan vaag.
Veel werd ‘bij Alkmaar’ gehanteerd. Dat is niet fout, maar het was dichter bij de gemeentes Bergen en Schagen zoals op het kaartje te zien is.
Volgens De Telegraaf en de NRC was het ‘In Alkmaar’
Zelden werd Oudkarspel genoemd. In de teksten op het internet niet te vinden, maar wel in uitzendingen van de NOS en RTL
Kortom een leuk testje om te zien welke media een beetje opletten, welke zelf maar wat verzinnen en welke klakkeloos iets overnemen van vooral Novum.

Advertentie

Geplaatst op 2013-08-08, in Gokmatig, Regiomatig, Webmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Ja hallo! Dat weet toch geen hond! :-)

 2. Ja zeg, dan moet je wel heel bekend zijn daar

 3. Shhht, kben NET te laat ;-) (De OHM-was is bijna weggewerkt en er staan nog maar 2 modderige OHM-tassen ;-) En.. de foto’s zijn voor de helft gesorteerd ;-))
  Maar na alle foute plaatsen zèlf gebruikt te hebben (“Alkmaar”, daar was ik zelfs op het treinstation uitgestapt dankzij alle aanduidingen “De OHM is in Alkmaar”) en Heerhugowaard (daar had ik naartoe moeten reizen met de trein maar was het evenement OOK niet ;) evenmin als Langedijk correct was) zou ik gezegd hebben: “Geestmerambacht”.
  En NU lees ik in jouw stukje dat Oudkarspel de correcte naam is!
  Weer wat geleerd Ximaar, dankjewel!

 4. @Margo: Maar ik ben dan ook geen hond. :-)

 5. @Sjoerd: Probleem begint dat veel mensen niet weten waar het exact is en dus op de krant, TV of Internet af gaan. En dan blijkt dat die je brakkig inlichten. RTL deed het deze keer het beste.

 6. @Jolie: En ik vond dat ik nog lang op je reactie had gewacht. Was bang dat jullie aansluitend ergens op het strand lagen. De premanente camping, een paar 100 meter oostelijker is dus in Noord-Scharwoude. Maar daat stonden jullie behoorlijk los van. Voor OV was het een slechte locatie. Het verste kom je met de bus van station Alkmaar naar het eindpunt in Koedijk/Landman. Vandaar is het nog 3km lopen. In het verleden had de camping een eigen pendelbus. Ik weet niet of jullie daar ook gebruik van konden maken.

 7. Ook voor mij een verrassende uitslag, ik had mij er niet er in verdiept, alleen de platte grond van de gemeente Langedijk bekeken maar daar stonden de dorpsgrenzen niet op aangegeven. Gisteren had ik nog wel bedacht om te kijken in welke plaats manege Beukers staat. In Oudkarspel dus. Wel een merkwaardige grensverloop tussen Oudkarspel en Noord-Scharwoude.

 8. Zie je wel, als Jolie, die er notabene zelf was, het zelfs niet weet …..

 9. @Bytheway: Vroeger hoorde er nog een stuk ten noorden van de N504 bij Oudkarspel, maar dat is destijds over gegaan naar Harenkarspel. Daardoor is het nu nog maar een smalle strip. Helemaal aan het eind gaat de grens door tot het NH-Kanaal, maar de paar huizen die daar langs Kanaaldijk staan hebben een postcode in Koedijk. Waarschijnlijk is daar een grenscorrectie geweest alleen kan ik die nergens vinden. De Wagenweg zelf is goed via het postcode bestand na te gaan.

 10. @Margo: Ik had misschien moeten melden dat het een lastige vraag was, maar dan gaat natuurlijk iedereen het juist nazoeken. Ging er ook om hoe de media met zoiets omspringen.

 11. Hihi, Ja Margo, ik had echt “Geestmerambacht” in mijn hoofd geprent, na keer op keer terecht te zijn gewezen bij het noemen van een van de verkeerde plaatsnamen :-)
  Het was trouwens niet een heel heel heel fijne locatie.. Misschien heeft de “èchte” (permanente) camping daar voorzieningen, maar wij maakten gebruik van mobiele wc-units, schoongemaakt door vrijwilligers (je mocht er dus niets van zeggen, want dan kreeg je uiteraard, ongetwijfeld terecht, te horen “ga ze dan maar zelf schoonmaken”) en daar kun je je pot-inhoud in 50 tinten bruin (nee ik heb het boek niet gelezen ;-)) bij voorstellen.

  Maar laat ik verder niet al te veel uitwijden.. Wij (en vooral L en R) hebben er een prachtige vier(zes)daagse gehad. En ik hoop dat de volgende HEU/HIP/HAL/WTH/HAR/OHM weer ergens op de Veluwe op een vaste camping (plaatsnaam maakt mij niet uit ;-)) is. Zonder ruzies over sponsoren ;-) ;-)

 12. Ingewikkeld hoor, die gemeentegrenzen Ximaar.. Hoe dàt toch zo gekomen is..?? Ruilverkaveling? Rare gemeente-samenvoegingen? Historische banden/bindingen? Ik begreep wel dat het HEEL oud gebied is, er mocht niet gegraven worden, vanwege archeologische vindplaatsen… Heel interessant!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: