Aug-12: PEN- / NUON-dorp

Ik verzamel nog steeds foto’s van oude PEN-huisjes en vooral die met haan- en hond-tegeltjes (punaises met HH in de omschrijving). Inmiddels staat de teller voor dat type op 42. Het is goed te combineren met rondjes fietsen en op die manier ben ik mooi 2kg kwijtgeraakt. Voor het goede moet ik nog 168 van die huisjes vinden om op mijn gewenste gewicht te komen.

Een tijdje terug fietste ik in Heerhugowaard door hun Ampèrestraat, waar natuurlijk een PEN-huisje stond. Zonder hond en haan, daar is de Zandhorst te nieuw voor. Later bedacht ik dat ik aan de Ampérestraat in Alkmaar heb gewerkt in de voormalige Nederlandse Bank. Het hoofdkantoor waar ik eerder werkte, stond aan de James Wattstraat en zelf had ik daar zicht op de Ohmstraat.

Jawel, Georg Ohm met zijn overbekende wetten U = I x R en P = I x U. P staat voor vermogen uitgedrukt in de Watts van James. I staat voor stroom uitgedruk in Ampères, U staat voor spanning uitgedrukt in Volts en R staat voor weerstand uitgedruk in Ohm. Of Georg Ohm zelf vernoemd is naar het riviertje dat in Hessen in de Lahn stroomt weet ik niet. Toen ik daar fietste stroomde het riviertje wel, maar dan in kubieke meters per seconde.

Andre-Marie Ampère en Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta moeten het naast James Watt eveneens in Alkmaar met een straatnaam zonder voornaam doen. Op mijn fiets naar het werk aan de Ampèrestraat kwam ik dagelijks langs het ‘PEN-dorp’, dat toen al van de Nuon was. Dat PEN-dorp staat dus ook aan een Ampèrestraat en verder aan de Voltastraat en de Helderseweg.

Foto uit 1983 met PEN-logo van dat moment

Een recentere foto van Streetview. (Leuk dat nog 1 zo’n windmolentje daar staat.)
Op de Vogelvluchtfoto van Bing krijg je een betere indruk van dit dorpse kantoor.

Het is een kantoor dat Abe Bonnema in 1982 voor de PEN ontwierp. Er werkten zo’n 1000 mensen, maar of dat nu nog zo is weet ik niet. Dagelijks rijden er nog wel pendelbusjes om een deel van het personeel van het station naar dit dorp te brengen (en weer terug).

Die Bonnema ontwierp ook een aantal houtskeletwoningen aan de Kotterstraat te Alkmaar-Noord. Daar is zelfs de brug in de Wielingenweg naar hem vernoemd. (Streetviewfoto vanaf de Abe Bonnemabrug met zicht op zijn skeletwoningen.) Niet dat dat op of bij die brug te lezen is. Een kennis van me woont al 20 jaar in zo’n woning. Hij is goed op de hoogte van Bonnema, maar hoorde er van op dat de brug naar hem vernoemd was.

Tot 1983 stond het hoofdkantoor van de PEN in Bloemendaal, daar moet ik nog eens naartoe. Een paar dagen terug fietste ik niet verder dan IJmuiden. Onderweg trof ik nog 3 haan- en hondhuisjes en aan het einde de KEM-centrale die in 1917 ontworpen was de JB van Loghem. Dat is dus de architect die er voor gezorgd heeft dat er haan- en hondtegeltjes in de eerste KEM- en PEN-huisjes werden gemetseld.

Die centrale heeft maar 4 jaar gedraaid en is in 1921 door de PEN gesloten. In die oude centrale kon ik geen haan- en/of hondtegeltjes vinden. Tegenwoordig staan er grote centrales aan de andere kant van het Noordzeekanaal in Velsen-Noord, die voor een groot deel op gas draaien dat vrij komt bij de procuctie van ijzer en staal in de naastgelegen Tata hoogovens en staalfabrieken. Op de heen en terugweg fietste ik daar langs.

Advertentie

Geplaatst op 2013-08-12, in Brugmatig, PEN-matig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

  1. Wil je nog 8 kilo kwijt?

  2. Over die centrale heb ik ook al eens geschreven.

  3. @Sjoerd: In April dit jaar. Voor mij was dat een reden om eens te kijken of ik op dat gebouw nog van die tegeltjes kon vinden, maar helaas geen enkel spoor. Mogelijk heeft er nooit ziets op gezeten of is er op die plek iets tegenaan gebouwd. Aan de westkant bij de haven staat een PEN-huisje waar wel van die tegeltjes in verwerkt zijn.

  4. Ah, ik dacht al.. ‘Die heb ik eerder gezien..’ Bij Sjoerd dus :-)
    tBlijft leuke architectuur, zo mogen ze best blijven bouwen :-)

  5. @Jolie: Je hebt alleen de onderste foto bij Sjoerd gezien. Han Vogel had die voor hem gemaakt. Ik denk niet dat Sjoerd zelf bij die oude centrale is geweest. Ik vind het geen fraai ding, maar dat komt door de verbouwingen en hoe er nu mee omgesprongen wordt. Het is echter wel een historisch gebouw en omdat ik er een foto van gemaakt had heb ik die toch maar geplaatst.

  6. Ken je het mooie door Fabrice met mozaïekwerk gedecoreerde penhuisje op of nabij de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam? Dat is toch vast een van de mooiste of althans uitbundigste.

  7. @Dick: Bedankt voor de tip. Ik kom weinig in Amsterdam en had er alleen een tijdje terug een reclamezuil met ingebouwd transformatorstation op de foto gezet. Ik heb gevonden wat je bedoelt. Op streetview staat nog het oude onbewerkte gebouwtje. http://goo.gl/maps/nJmni
    Een jaar later is dat dit geworden: http://www.dichtbij.nl/amsterdam-zuid/regio/artikel/2418035/kunstenaar-fabrice-zoekt-sponsors-voor-zuidprojectaspx.aspx

    Er zijn erg weinig foto’s van te vinden.

    Overigens was dit een voormalige van het GEB en die hebben nooit van die haan en hondtegeltjes gehad. Geldt ook voor de GEB’s van Alkmaar, Haarlem en andere steden.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: