Aug-14: Gevoelige Vergissing

Op het Journaal werd onlangs breed uitgemeten dat een jonge politica uit Australië Islam een land noemde. Dat zo’n onbenullig berichtje over een onbekende politica ons NOS Journaal haalt geeft aan dat de komkommertijd nog niet voorbij is.

Vrijwel tegelijkertijd hoorde ik een andere vergissing van Theo Spierings; een Nederlander die directeur (Chief Executive Officer) is bij Fonterra. Dat grote zuivelbedrijf uit Nieuw-Zeeland heeft besmet melkpoeder aan China geleverd en Theo bood daarvoor excuses aan. Een groot land als China kan je maar beter de vriend houden.

Alleen noemde hij het verkeerde land. Zie daarvoor het NOS Journaal van 5 augustus.

Het item begint bij minuut 17 en een dikke minuut later zegt Spierings: ‘safety of the people of the Republic of China‘ en dat had moeten zijn ‘safety of the people of the Peoples Republic of China‘.

De Republic of China is immers Taiwan en de Peoples Republic of China is de Volksrepubliek China, ofwel het grote China waar Spierings op dat moment was.

Zal deze misser breed uitgemeten zijn op de Australische TV?

Advertentie

Geplaatst op 2013-08-14, in RTV-matig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

 1. Associeert met ‘Holland’. ‘The Netherlands’, ‘die Niederlanden’ is te lang. Veelal gemakzucht. Ik pareer dan met de vraag of de US of A in Texas ligt en Duitsland in Beieren…

 2. @King Billy: Dit is meer in de orde van Noord- en Zuid-Korea; China leeft ruim 60 jaar in onmin met Taiwan.

 3. Is toch aanzienlijk minder dom dan de Islam als een land beschouwen Deze had ik niet geweten.

 4. “Associeert”, niet “is vergelijkbaar”. Was beroepshalve in beide landen. De geschiedenis is mij bekend.

 5. @Laurent: Ik vermoed dat het goed op zijn briefje stond, maar dat ie dacht 2x people dat klopt niet.

 6. Dit zou je palinismen kunnen noemen, naar de ooit-presidentskandidate Sarah Palin.

 7. Ach, mensen maken fouten, maar als we op iedere slak zout leggen…

 8. @Sjoerd: Voor Chinezen is dit een van hun grootste slakken. Wat dat beterft leven beide landen nog altijd in een soort koude oorlog met elkaar. Iedereen die voor zijn werk naar China en/of Taiwan gaat wordt op deze beginnersfout gewezen. Iemand die aan de top van zo’n grote onderneming staat en ettelijke miljoenen per jaar verdiend zou dat op zijn leeftijd zeker moeten weten. En het was een onnodige fout. Hij had gewoon China kunnen zeggen en dan weet iedereen dat het grote China wwordt bedoeld.

 9. Er wordt tot op hoog niveau geklungeld maar toch is de Islam een land noemen naar mijn idee een stuk stommer , maar misschien krijgt men in Australië gewoon nét zo weinig mee over de Islam als wij hier over die verschillen in China ,want dát zou ik ook niet geweten hebben.
  Dat moet je interesse hebben om zoiets te weten ,de Islam kom je hier in de grote steden gewoon niet omheen!

 10. @Rietepietz: Qua fout is dat van de Islam groter, maar qua impact zeker niet. Die vrouw uit Australie was kandidate voor een zetel. Ze heeft echter nog nooit daar in hun 1e of 2e kamer gezeten en zelfs de nationalistische One Nation Party waar ze voor uitkomt heeft op dit moment geen enkele zetel in de Australische regering. Waarschijnlijk krijgt ze op dit moment geen enkele vergoeding voor dat baantje.

  Kortom een volledige nobody, die met dit incident op TV alleen maar aan bekendheid kan winnen.

  Dan is iemand met 1 van de bestbetaalde banen (circa 12 miljoen per jaar (8x Balkenende)) van Nieuw Zeeland wel iets anders. Deze man heeft veel meer levenservaring en een veel betere opleiding. En als die bijvoorbeeld voor McDonalds naar Nederland zo komen wegens een voedselschandaal en in Nederland zegt dat hij het excuses aanbiedt aan het volk van Duitsland en de rest van de wereld, dan zou Nederland op z’n kop staan. Temeer als dat in een periode zou zijn waar wij flinke ruzie met Duitsland hebben.

  Maar ik vermoed dat het allemaal goed op papier stond en dat hij het alleen verkeerd heeft uitgesproken. In dat geval zitten Chinezen er niet mee, want wat op papier staat telt. En misschien heeft ie het later wel goed gezegd of hersteld, maar is dat deel niet uitgezonden in het NOS Journaal.

 11. ik zou het zeker en vast niet opgemerkt hebben. Zolang er hier maar geen oorlog van komt. Je weet maar nooit met al die lange tenen aan de top. :)

 12. @Suske: Het viel onder meer bijna niet op omdat deze man toch wel erg brakking Engels sprak. Je zou denken dat ie nog maar een week in Nieuw Zeeland woont. Overigens iets waar veel Nederlanders last van hebben. Maar ook omdat de ondertitelaar hem gunstig gezind was. Die had Taiwan in de ondertiteling kunnen zetten, maar heeft het netjes bij China gehouden. Die ondertitelaar weet in elk geval dat deze ‘verspreking’ gemaakt is.

 13. Scherp opgemerkt door je. Het was mij ontgaan.

 14. Sorry voor mijn late reactie maar de Chinezen van het vasteland beschouwen Taiwan als een provincie van hun land en de Republiek China als een land dat sinds 1 oktober 1949 niet meer bestaat. En de Taiwanezen beschouwen alle Chinese en Mongoolse gebieden en zelfs delen van acht andere staten als hun grondgebied, dus de Republiek China is (theoretisch) veel groter dan de Volksrepubliek China. Taiwan is maar “het vrije gebied” (自由地區) van de Republiek China en niet identiek met die republiek.

 15. @Charlie: In de link die ik naar Taiwan heb geplaatst staat het vrij duidelijk. Sinds 1949 voelt Taiwam zich de enige echte vertegenwoordiger van de ROC en dat zetten zij bijvoorbeeld ook op hun producten (Made in ROC). De oudere Chinezen op Taiwan beschouwen zich ook als deel van het grote China, maar vinden de vertegenwoordingers in BeiJing communistische boeven waar ze niets mee te maken willen hebben. De inwoners aan weersijde van de Taiwan Strait hebben met elkaar vrijwel geen problemen. Voor een groot deel is het familie van elkaar en bezoeken ze elkaar.

  Politiek gezien ligt ROC en PRC erg gevoelig en je hebt zo problemen met de machthebbers en hun amtenaren aan beide kanten als je PRC en ROC verwisselt. In het half jaar dat ik op Taiwan zat heb ik de Taiwanezen nooit over Mongolië of andere gebieden gehoord. Ze hadden er wel zeer populaire ‘Mongolian BBQ’-restaurants, die wij hier tegenwoordig ‘Wok-restaurants’ noemen.

  In Taiwan zelf maakt men zich drukker over de KMT die corrupt is, en de jeugd die de huidige situatie zat is en pleit voor een onafhankelijk Taiwan.

 16. Vanzelfsprekend weet iedereen in Taiwan dat de invloed van het land niet erg groot en het gezag over Groot-China een illusie is. Desondanks zijn de territoriale aanspraken van de Republiek China een bedreiging voor zo’n tien staten.

  Ja, voor de inwoners van Taiwan en Fújiàn is nu alles veel gemakkelijker. En Taiwanezen worden ook niet meer in hechtenis genomen als zij Chinees met vereenvoudigde karakters van het vasteland schrijven…

  Trouwens ik geloof niet dat Taiwan ooit onafhankelijk zal zijn. Zonder Uncle Sam kan dit land niet tussen de vijandige reuzen China en Japan overleven.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: