Aug-17: Journalisme-3 Geknoei

Zoals beloofd kom ik nog een keer terug op de krant en mijn praktijkervaringen daarmee. Deze serie blogberichten over ‘Journalisme’ was (zoals ik eerder schreef) naar aanleiding van een TV-documentaire. Die documentaire rakelde bij mij ook een berg oud zeer op, die ik opgelopen had met onze regionale krant. Eigenlijk was ik al eerder van plan om dat van me af te schrijven en uiteindelijk gaf die TV-documentaire me het laatste duwje.

Probleem is namelijk dat dit ‘van mij afschrijven’ ook tegen me kan werken en tegen onze vrijwilligersvereniging, die regelmatig in de krant voorbij komt. Die krant, het NHD, wordt hier goed gelezen en helaas hebben de lezers er teveel vertrouwen in. Dat vertrouwen hebben ze in een paar honded jaar opgebouwd en conservatisme doet de rest. Echte concurrenten hebben ze niet. Dat wil zeggen RTV-NH plaatst ook berichten voor onze regio, maar veel minder. Wel zijn mijn ervaringen met RTV-NH een stuk beter.

Overigens had ik de afgelopen week zomaar een positieve ervaring met het NHD. Een mail die ik voor onze organisatie gestuurd had kwam 4 dagen later als keurig artikel in de krant. Essentie en inhoud waren goed en er was niet aan geknoeid. Maar bijvoorbeeld een bevestigingsmailtje, dat mijn mail ontvangen hadden of dat ze er wel of geen aandacht aan zouden besteden, krijg je nooit. Een NHD-journalist die belt voor wat verduidelijking is minstens zo uniek.

Mijn slechtste ervaring was een jaar of 5 terug. In die tijd maakten we ons druk over een fietstunnel onder of een fietsbrug over de N242 in Heerhugowaard. Wij vonden een fietsbrug veiliger, logischer en korter. 1100 steunbetuigers waren dat met ons eens. Eigenlijk waren er maar 5 tegenover die 1100 die liever de tunnel hadden of helemaal niets. Het was een provinciaal project en de provincie hadden we al zo ver dat er een korte studie (quickscan) met ons en de gemeente is uitgevoerd. De brug was niet duurder en onze onze angst voor een fietstunnel met haakse bocht konden ze niet ontkrachten.

De verkeersgedeputeerde had een maand of 4 eerder gezegd dat zij al haar keuze had gemaakt, maar dat als wij de provinciale en locale politiek aan onze kant zouden krijgen er natuurlijk van alles mogelijk was. En na 4 maanden werd het besproken in een vergadering van de gemeente Heerhugowaard. Net een dag eerder verscheen er een stuk in de het NHD, waarin onder andere stond dat de verkeersgedeputeerde al 4 maanden eerder haar keuze had bepaald. De ‘maar’ en wat daar achter gezegd werd stond niet in de krant. Wij waren als hoofdrolspeler niet benaderd voor commentaar en achteraf vraag ik me af of de provincie of gemeente wel door die journalist is benaderd. Want ook zij wisten beter.

Gevolg was dat de politiek van Heerhugowaard vond dat zij niets meer te kiezen had, de gedeputeerde had immers al haar keuze gemaakt. Daarna ging het nog verder mis, waar de journalist geen schuld aan had en uiteindelijk was 80% van de Heerhugowaardse gemeenteraad tegen de fietsbrug en voor de fietstunnel. Die laatste is er nu gekomen.

Toen dit gebeurde dacht ik meteen aan een complot. Had het tuincentrum of de provincie deze journalist dit laten schrijven? Zij waren immers de enige die bedenkingen hadden bij ons voorstel. Maar na veel meer van dit soort voorvallen in dezelfde krant ben ik tot de conclussie gekomen dat het gewoon domheid, gemakzucht en haast van de journalist en/of redactie was. De journalist heeft waarschijnlijk eventjes gezocht in wat verslagen bij de provincie en heeft de rest zelf bedacht zonder ook maar enige navraag te doen.

Het grootste probleem was in dit geval dan ook dat de krant op haar blauwe ogen werd geloofd en dat dat meer waard was dan de 1100 steunbetuigingen of de uitkomst van de quickscan waar de gemeente zelf aan meegewerkt had.

Omgekeerd is het natuurlijk wel zo dat je dit soort journalisten moeiteloos op een dwaalspoor kan zetten en zijn complotten zeer simpel te realiseren.

Het vertrouwen in deze jourmalist zakte bij mij tot onder het nulpunt, maar later viel me steeds meer op dat zijn collega’s ook onnodig steken lieten vallen. Daarover in de volgende aflevering meer.

Mij zou het niet verwonderen als dit bij veel meer nieuwsmedia gebeurt, ook in het verleden. Maar dat het me toen niet opviel omdat ik vertrouwen had in de krant en me meer met andere dingen bezighield.


Eerder:
Aug-01: Journalisme-1: ‘De Deskundige’
Aug-09: Journalisme-2 De Krant

Lees hier deel-4: Onkunde

Advertentie

Geplaatst op 2013-08-17, in Regiomatig, RTV-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Ik denk ook dat het bij de journalisten aan kennis en kunde over het onderwerp ontbreekt. Dat wat hun dan het beste uitkomt, is voor hun de waarheid…

  2. @Sjoerd: Over die onkunde gaat het volgende setje voorbeelden, want die indruk heb ik ook.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: