Aug-26: Haarlem en Alkmaar

Na Den Helder en Alkmaar vergelijk ik nog even door en moet ik in dit geval oppassen dat Marius van het RaDa het mij niet lastig gaat maken. Zoals gebruikelijk had ik dit onderwerp niet van tevoren bedacht, het kwam naar bovendrijven door een discussie over de winkelleegstand met Henk50 en het Bijenkorf-stukje van Margo.

In weerwil van de immer klagende ondernemers doet de Binnenstad van Alkmaar het relatief goed. De leegstand valt erg mee en is vooral in Overstad (ten noorden van de Binnenstad) en dan metname in het NoorderArcade-pand te vinden. In die laatste zit alleen nog de grote MediaMarkt, een AH, een ANWB-winkel, een Telstar en een tijdelijk Kruitvat. Zeker de helft van dit pand staat leeg. In de Alkmaarse Binnenstad schommelt de leegstand rond de 6,6%. Daarbij staan de meeste winkels maar kort leeg en in die tijd vindt vaak een verbouwing plaats.

Maar over leegstand wil ik het in dit geval niet hebben, meer over het winkelaanbod. Die diversiteit wordt door het CBS gemeten en de laatste keer voor 2012. In Alkmaar hebben we nooit een Bijenkorf gehad en toch staan we al jaren erg hoog in dat diversiteitslijstje van het CBS. Zelf ben ik nog nooit bewust in enige Bijenkorf geweest. Spectaculairder dan de Termeulen in Rotterdam werd het niet.

Hier de top-10 van het CBS voor 2012:

Haarlem staat bovenaan en Alkmaar op de 5de plaats. Voor de 31ste gemeente qua inwonertal is dat niet gek. Haarlem doet het als 12-na-grootste natuurlijk ook prima. Toch deugt er iets niet aan het lijstje van het CBS en dat viel me op door de buurt ‘Binnenstad-West’ die achter Alkmaar staat. Ik ken de wijk- en buurt-indeling van Alkmaar en weet dat de wijk ‘Centrum’ de buurten Binnenstad-West, Binnenstad-Oost, Overstad en de Stationsbuurt bevat. In Haarlem en andere steden in het lijstje is die verdeling duidelijk anders. Hun buurt ‘Centrum’ (C op de plattegrond) is 2x zo groot als onze buurt ‘Binnenstad-West’ (Cw op de plattegrond). Ziet hier plattegronden op dezelfde schaal:

Voor de Alkmaarse Binnenstadbezoekers is de grens er niet tussen Binnenstad-West en Binnenstad-Oost. Mensen kuieren zo van de Magdalenenstraat naar de Hekelstraat zonder te weten dat zij bij de Mient een buurtgrens passeren. Naast het plattegrondje staan de oppervlaktes van de buurten in vierkante kilometers. Ik heb dat ook in de bovenste tabel als kolom toegevoegd. Je kan daar goed zien dat de winkelbuurten waar Alkmaar mee vergeleken wordt gemiddeld 2x zo groot zijn. Omdat Binnenstad-Oost een nog veel kleienere buurt is zou je voor een objectieve vergelijking toch minimaal de hele Binnenstad van Alkmaar moeten nemen en niet een deel daarvan.

Die fout is overigens niet bedacht door het CBS, die houden zich gewoon aan de buurten-tabel. Het is de gemeente Alkmaar zelf die het nodig vond om de Binnenstad in 2 stukken op te delen. En het nadeel daarvan is dat ze daardoor lager op die diversiteitslijst van het CBS komen. Om dat aan te geven het ik 16 winkelsoorten naast het plattegrondje van Alkmaar gezet, die wel in Binnenstad-Oost bestaan, maar niet in Binnenstad-West te vinden zijn. Binnenstad-Oost en -West sluiten wat dat betreft goed op elkaar aan.

Nu ken ik de CBS-tabel van winkelsoorten niet en doe ik maar een aanname dat het CBS maar de helft van mijn winkellijstje accepteert. Maar dan nog komt Alkmaar Binnenstad zo op 73 ofwel ruim boven Haarlem met 68.

In elk geval is het niet verwonderlijk dat ik hier alles op loopafstand kan vinden.

(Hilversum-Centrum staat 20ste, Maastricht-Centrum staat op 58, Heerlen-Centrum 59, Den Helder-Centrum 78, dordrecht-Centrum 83, Eindhoven-Binnenstad 94, Ede-Centrum 95, Heerhugowaard-Middenwaard 140, Alkmaar-De Mare 287 en Broek op Langedijk 371.)

Advertentie

Geplaatst op 2013-08-26, in Alkmaar, Shopmatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Het verbaast me niet dat Roermond zo hoog scoort. Het is er altijd even druk en de groten zoals V&D, C&A etc. zijn er relatief klein.

 2. Den Helder-Centrum is dus meer divers dan Ede-Centrum?
  Nu is Ede inderdaad niet heel divers; al kan ik er wel alles vinden wat ik nodig heb. Het is niet een centrum dat uitnodigt tot gezellig winkelen, maar ik hoef meestal niet naar elders om te slagen. Hoewel: afgelopen voorjaar ben ik toch een keer uitgeweken naar Arnhem, omdat daar een groter filiaal zit van één van de kledingwinkels waar ik graag koop, en inderdaad was daar het assortiment meer toegespitst op mijn wensen. Arnhem is maar 11 minuten met de trein.
  Dat Den Helder-Centrum meer divers is verbaast me toch wel, niet omdat ik Den Helder ken, maar op grond van het beeld dat ik van de stad heb.

 3. @Trijntje: Ik had ook ook het aantal punten moeten vermelden omdat er niet veel verschil is tussen plaats 95 en 78. Minstens zo opvallend is dat Eindhoven eveneens zo laag staat.

  Uiteindelijk is het ook geen gezelligheidslijstje.

  Ede en en Eindhoven hebben elk 49 punten en Den Helder 51. Op het lijstje hierboven is te zien dat Alkmaar en ‘s-Hertogenbosch een gelijk puntenaantal hebben.

 4. Kijk nooit zo naar getallen en zo. Maar Alkmaar is best leuk om te winkelen. De panden zien er leuk en verzorgd uit!

 5. @Sillyoureading: Zelf heb ik een flinke statistische tic en ik vind het wel grappig dat dit niet rond januari dit jaar is opgevallen. Toen kwam het CBS hier mee naar buiten. Overigins is het waarschijnlijk een structurele fout die in 2008 of eerder ook al aanwezig was. De oorzaak ligt overigens bij de gemeente Alkmaar zelf. Ik denk er dan ook over om een link naar dit bericht naar de krant en/of politiek te sturen.

  De laatste 10 jaar zijn hier flink wat knoeiplekken opgelost, maar als veelwandelaar weet ik er nog flink wat te vinden. Sommige zijn ook gewoon heel leuk, zoals het ‘kippenhok‘ aan de Kanaalkade.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: