Okt-02: Harenkarspel bestaat nog

Een paar dagen terug fietste ik bij prachtig weer over de Schoorldammerbrug Harenkarspel in:


En dat is vreemd, want Harenkarspel is met de gemeente Zijpe sinds 1 januari 2013 opgegaan in de gemeente Schagen. Overal tref ik al maanden de nieuwe komborden zoals 300 meter verder aan de andere kant van Schoorldam gem Schagen:


Op dat bord prijkt nota bene de Schoorldammerbrug, waar ze dus vergeten zijn het kombord aan te passen. Mogelijk wachten ze op een kleinere versie, omdat er op die brug geen plaats is voor zo’n groot bord. Maar tijdelijk even een sticker met ‘SCHAGEN’ over ‘HARENKARSPEL’ plakken hoeft toch geen 10 maanden te duren?

Geplaatst op 2013-10-02, in Regiomatig, Ximatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Als ze nadenken niet, maar wie weet is de levertijd van zo’n bord wel een jaar…

 2. Echt? Altijd gedacht dat schoorldam gewoon bij Schoorl en dus bergen hoorde

 3. @SMT: Schoorldam bestaat feitelijk al een jaar of 20 niet meer als woonplaats en hoort dus helemaal niet op een blauw kombord, maar hooguit op een wit wijkbordje te staan. Het gehucht is doorsneden door het Noordhollands Kanaal. De westkant heette Schoorldam gem Schoorl en die gemeente maakte er Schoorl van omdat Schoorldam geen eigen postcodenummer kreeg. Nu Schoorl sinds 2002 in de gemeente Bergen is opgegeaan staat er aan de andere kant van de brug een bord ‘Schoorldam gem Bergen’. Maar officieel heeft die woonplaats nooit bestaan. Aan de oostkant van het kanaal ligt Schoorldam gem Harenkarspel. Harenkarspel heeft dat gehucht ook opgeheven vanwege het ontbreken van een eigen postcodenummer. Officieel is het (met Krabbendam) een buurt binnen het dorp Warmenhuizen. Niemand ervaart dat zo; Warmenhuizen zelf ligt een stuk verder. Nu Harenkarspel niet meer bestaat zouden ze deze opgeheven plaats Schoorldam gem Schagen kunnen noemen, maar ook dat hoort op een wit wijkbordje en niet op een blauw woonplaatsbord.

  In totaal een zeer vermakelijke locatie voor iemand met een topotic. Aan de Schoorlse kant is het nog erger sinds een paar jaar terug de omgelegde N9 hun halve gehucht nog eens in 2 stukjes heeft gedeeld. Volgens mij ontbreekt er dan ook een ‘Schoorldam’-bord als je van Schoorl hun Schoorldam inrijdt. Omgekeert staat er halverwege de Damweg wel een bord dat je Schoorl binnegaat. De volgende keer als ik er weer eens langsfiets ga ik daar nog eens naar kijken.

 4. @Sjoerd: Die andere grote borden stonden er razend snel. Die zijn dus gewoon op tijd besteld. Wat dat betreft hadden ze ook de bovenste versie op tijd moeten bestellen als dat het probleem zou zijn. Zelf vermoed ik inmiddels dat ze het simpelweg vergeten zijn.

 5. Ik vindt het scherp opgemerkt, beter dan de gemeenteambtenaren.
  Zelf fiets ik er ook regelmatig langs maar let nooit op dat bord, maar altijd op het fietspad of er geen tegenliggers aankomen.

 6. Ja, die weg rijdt ik meermaals. Ik ben nog ouderwets denk ik….. ik ken de geschiedenis niet eens, had ik wel moeten weten, kom uit Schoorl. En ik ken het dus niet anders dan Schoorldam. Net als Aagtdorp, Bregtdorp, Schoorl, Catrijp en Groet, Camperduin. (nu dus allemaal Bergen) Leuk om dit dus even te lezen…… Bedankt voor de info

 7. @SMT: Wist nooit dat je uit Schoorl kwam. 7 jaar eerder schreef ik iets over postcodes. Die hebben er voor gezorgd dat o.a. Schoorldam, Camperduin en Hargen opgeheven zijn. Groet had een eigen postcode en bestaat nog altijd als woonplaats:
  https://ximaar.wordpress.com/2006/04/07/apr07_postcoder/

  Ik fiets nog regelmatig van Alkmaar (via de duinen, onderlangs of door de polders) naar Groet om daar bij het kerkje een drink of ijspauze te nemen. Ik vind dat 1 van de mooiste plekken van Nederland. Tussen mijn 6de en 20e kwam ik bijna jaarlijks een paar weken te wonen in een zomerhuisje aan de Bobbeleweg. Die 4 houten huisjes met flink grasveld zijn al jaren vervangen door 5 grote woningen met dubbele garage, waardoor geen groen meer over is. Ik kan daar moeilijk aan wennen, dus fiets ik er maar omheen.

 8. @Bytheway: Volgens mij ben ik er ook een keer langs gefietst dat het me niet opgevallen is, of ik kwam van de andere kant en dan zie je het niet. Deze keer vielen vooral de ‘oude’ letters op. Tegenwoordig gebruiken ze alleen nog maar 1 hoofdletter aan het begin.

 9. Kom officieel zelfs uit Catrijp…. ;) Daarna Amsterdam en nu Alkmaar!!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: