Okt-08: FietsVictorie

Vandaag vierde Alkmaar 8 Oktober en had daar heerlijk weer voor. De stad was dan ook behoorlijk vol. Een mooi fotoverslag is bij Wik te bekijken en ook bij het NHD. Zelf plaats ik er maar 1 van de optocht en dat is deze:


Die moet aangeven dat ik er niet door kwam om mooie foto’s van de optocht te maken. Het andere opvallende is dat een paar kinderen een standbeeld gebruiken om meer zicht te hebben. Dat standbeeld bij de Grote Kerk wordt vaak door kinderen beklommen en in dit geval helpt moeder een handje mee. Ik vraag me af of ze weten wat het standbeeld uitbeeldt?

Het zou me niets verwonderen als ze niet weten dat het hier om Maerten Pieterz van der Meij gaat, een stadstimmerman gewapend met een polsstok. Die polsstok gebruikte hij om een belangrijke brief de stad uit langs de vijand te smokkelen, wat een eerste aanzet was tot de Victorie in 1573 die vandaag werd gevierd.

Als je van hier naar rechts keek, dan zag je 50 meter verder dit:

Voor het eerst zie ik dat de grote fietsenkelder onder het Canadaplein vol is. Bij eerdere 8 Oktober vieringen en zelfs bij Koninginnedagen heb ik dat nog niet eerder gezien. En het klopte, want deze foto maakte ik helemaal achterin:

Nou stalt maar een fractie van de fietsers hun fiets in deze stalling. Rond de Grote Kerk staan er minstens zoveel, net als op veel andere plekken in de stad. De fiets won het vandaag dan ook ruimschoots van de auto, bus en trein als het om de aan en afvoer van de bezoekers ging.

Geplaatst op 2013-10-08, in Alkmaar, Fietsen en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Mij zul je daar in ieder geval niet met de fiets aan treffen. Vanuit zuid Limburg is dat een tikkeltje te ver. Tenzij ik daar een aantal weken over mag doen…

 2. @sjoerd: De meeste bezoekers en deelnemers komen allemaal uit de omgeving. Spanjaarden en Limburgers komen hier wel, maar dan vooral in de zomer.

  De laatste keer ben ik overigens ook met de trein naar Gebrook gegaan. Daar tilde ik m’n fiets uit de trein om er pas veel later achter te komen dat dat station ruim voorbij het dorp is. (Later daarover meer.)

 3. Het was natuurlijk uitstekend fietsweer.
  Zelf ben ik nog nooit naar het 8 oktober feest geweest, daarvoor is mijn binding te klein met Alkmaar denk ik en door de weeks gaat dit heerschap te werk.

 4. @Bytheway: Eigenlijk loop ik er de laatste jaren vaker tegenaan omdat ik tegen de Binnenstad woon. Nu liep ik van een winkel terug en merkte ik dat de optocht aan de gang was. Toen ik verder weg woonde kwam ik ook nooit op 8 Oktober. En ik denk nog steeds dat het een echt Alkmaarse feest voor de Alkmaarders is. Scholen en overheidsinstellingen in Alkmaar krijgen dan vrij en werken er grotendeels als vrijwilligers of deelnemers aan mee. Voorheen gaven bedrijven ook wel vrijaf, maar volgens mij is dat de laatste jaren steeds minder geworden. Dit jaar heb ik wederom het vuurwerk gemist. Om half 11 dacht ik er pas aan en als zoiets om 10 uur begint, dan valt er na half 11 niet veel meer te zien. Volgende keer maar eens de wekker zetten.

 5. Dat bedrijven op een lager pitje draaien, dat klopt wel, ik belde het MCA voor een afspraak en toen bleek dat ze een zondagsdienst draaiden.

 6. Duidelijk te zien hoe belangrijk de fiets is, en hoe weinig plaats er voor gecreeerd wordt.

 7. @Appelvrouw: Die ruimte binnen de stalling is al jaren ruimvoldoende. Zelden zie ik hem voor de helft vol en deze keer was dus voor het eerst in 10 jaar dat ie helemaal vol was. Door de stad staan hier ook voldoende fietsenrekken. Toch verkiezen er nog veel fietsers voor de standaard (waardoor de fietsen regelmatig omwaaien) en het tegen de kerk kwakken omdat dat sneller gaat.

  Er is wel een gebrek aan een goede stalling aan de andere kant van de binnenstad bij het Waagplein. Daar zijn regelmatig ideeën voor geopperd, maar toe nu toe is daar nooit iets gerealiseerd.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: