Okt-26: Glasverzekering

In de afgelopen week ben ik weer eens benaderd door onze verzekeraar en kwam zoals gebruikelijk de wenselijkheid voor een glasverzekering om de hoek kijken. Enkele jaren terug hebben we die uit de verzekering voor de Vereniging van Eigenaars (VvE) gehaald. Dat kon goedkoper door dit in de eigen inboedelverzekeringen op te nemen. Inmiddels zijn premies en dekkingen aangepast en is er een nieuwe VvE-verzekering gekomen met een veel lagere premie voor het verzekeren van glas.

Nu zitten veel mensen niet een een VvE en in het voorbeeld hieronder ga ik daar even van uit. Ik heb een zogenaamde benedenwoning met voor en achter dubbelglas. De kosten om dit in zijn geheel te vervangen (inclussief arbeidsloon) bedraagt 1200 euro. Ik woon inmiddels 13 jaar in deze woning en heb nog geen enkele glasschade gehad en dat geldt ook voor 5 de buren in mijn directe omgeving. Kortom 6 x 13 is 78 jaar schadevrij.

Conservatief zal ik de kans inschatten op 1 grote schade per 20 jaar. Die schade is hooguit voor de helft van het glas. Voor en achter tegelijk stuk is vele malen unieker. Dus kost het me 600 euro (helft van het glas met inzetkosten) gedeelt door 20 is 30 euro per jaar. Maar nu begint het. In de meeste gevallen keert de glasverzekering niet uit, maar de WA-verzekering van een buurjongetje die een bal (lukt niet meer met dubbelglas) fiets door mijn voorraam gooit.

In zeker de helft van de gevallen wordt daaroor de glasverzekering niet aangesproken. Om die reden zou ik maar 15 euro per jaar kwijt zijn aan glasschade. Maar de verzekering gaat ook niet alles uitbetalen. Zo is er een eigen risico en zal gesteld worden dat mijn glas al jaren niet meer de nieuwwaarde heeft of een andere smoes waar verzekeraars erg goed in zijn.

Dat houdt in dat een reële verzekeringspremie voor glas in mijn geval 7,50 euro per jaar hoort te zijn, plus de kosten voor het verkeringspand met computers, personeel en assurantiebelasting. De meeste verzekeraars vragen mij rond de 38 euro per jaar en dat is beduidend hoger. Voor zo’n bedrag ga ik geen glasverzekering aan en neem ik liever het risico.

Maar ja, nu vraagt die nieuwe VvE-verzekering ‘maar’ 16 euro per apartement per jaar voor glasdekking en dat is in elk geval het overwegen waard.

Geplaatst op 2013-10-26, in Overmatig, Woonmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Ook ik heb allang geen glasverzekering om dezelfde reden. Woon al meer dan dertig jaar in hetzelfde huis en er is nog nooit een raam gesneuveld.Komt daarbij kan ik geen grote ramen heb, max. 1 m2, en dat kan ik zelf wel betalen en alleen als het mijn eigen schuld is.
  Een glasverzekering is op zich niet duur maar je houdt de premie wel lekker in je portemonnee.

 2. Ik heb wel een glasverzekering als onderdeel opgenomen in de opstal verzekeing. vraag me niet wat het kost, geen idee.

 3. Tineke Plooij-van Wageningen

  Ik woon in een sociale huurwoning; en glas is inbegrepen; ik heb me dan ook niet verdiept in het voor of tegen ervan.
  Ik heb een tijdje een eengezinswoning gehad; ik denk dat ik glas toen wel mee had verzekerd bij de inboedel-en opstalverzekering, dat weet ik niet meer; en dus ook niet hoeveel me dat toen extra kostte.

 4. @Bytheway en Sjoerd: Zo zijn er meer modules die je wel of niet kunt nemen en als je alles kiest loopt het flink op. Bij een VvE zijn 2 verzekeringen verplicht, opstal (brandschade) en aansprakelijkheid. Bewoners dienen zelf een WA en inboedelverzekering te hebben. Gals is eigenlijk een soort aanvullende verzekering die niet verplicht is. En net als een aanvullende tandartsverzekering is het niet onverstandig om na te gaan of zoiets op termijn gunstig of ongunstig is. Dat hangt natuurlijk van je woning, het percentage glas en de ligging af. Met een modern appartement met bijvoorbeeld een grote glazen schuifpui naast het voetbalstadion van ADO zou ik er vast anders tegenaan kijken.

  Zelf neem ik ook nooit een reisverzekering. Die sluiten niet aan op mijn rommelmaarraak-methode waar afspraken voor overnachten pas ter plaatse worden gemaakt en ik vrijwel niets van waarde meeneem. De kans op uitkeren wordt daarmee erg klein en het enige wat kan zijn onvoorziene medische kosten, maar die worden tegenwoordig gedekt door de zorgverzekeringen.

 5. @Tineke: Bij huur kan het idd wel of niet verzekerd zijn door de verhuurder. Soms moeten huurders het apart verzekeren en dan zit het niet in de huur verwerkt. Eigenlijk niet zoveel anders als bij een VvE. Als de VvE het in een verzekerd, dan komt dat terug in de maandelijkse servicekosten. Grote verhuurders met veel woningen kunnen een gunstiger tarief bedingen bij een verzekering. Nadeel is dat zo’n verhuurder er bij betrokken wordt en dus werk aan heeft als er glasschade is. Die kosten zullen ook geschat en doorberekend worden in de huur.

  Wij hebben een zeer kleine VvE, zonder enige betaalde bestuurder. Zo’n vrijwillige bestuurder zal ook geen kosten in rekening brengen als hij werk heeft aan het afhandelen van een glasschade. Maar je maakt het wel lastiger om een vrijwillige bestuurder te vinden als je die met meer van dit soort ‘dingetjes’ opscheept. Wat dat betreft ben ik er voor om zo min mogelijk centraal te doen en zoveel mogelijk alles bij de bewoners te laten.

 6. Tineke Plooij-van Wageningen

  Wat betreft de reisverzekering: dat doe ik wel, en toch vooral vanwege medische kosten, die lang niet altijd goed gedekt zijn door de zorgverzekering; tenzij je het daar meeverzekert.
  Ik heb een heel goedkope doorlopende reisverzekering; en als ik daadwerkelijk op reis ga vink ik de modules ongevallen en aanvullende ziektekosten aan; na terugkeer zet ik die weer uit. Dit voor de mogelijk toch hoge kosten die niet gedekt zijn door de ziektekostenverzekering.
  Ik heb mijn ziektekostenverzekering bij dezelfde maatschappij, Daar kan ik ook een module buitenland aanzetten, maar dan moet je 6 maanden wachten voordat je er gebruik van kunt maken; die vergoedt bijvoorbeeld vaccinaties als je van plan bent naar een land te gaan waarvoor vaccinaties gewenst zijn. Deze module is veel duurder dan de aanvulling op de reisverzekering.
  Verder vink ik annuleringsverzekering aan bij mijn reisverzekering binnen twee weken nadat ik heb geboekt (wettelijk moet het binnen die termijn), en ook die zet ik uit na terugkomst.
  Dat kost me per jaar niet veel, met mijn reisgedrag, en ik ben dan toch gedekt voor die extra kosten, bijvoorbeeld medische kosten die hoger zijn dan wat het in Nederland zou kosten. Of een uitkering bij blijvende invaliditeit door een ongeval.
  Voor dat soort dingen heb ik die premie wel over; voor mij een laag bedrag bij de reiskosten van de reizen die ik maak.

 7. @Tineke: Bij mij valt er dus nooit wat te annuleren omdat ik niets vooruit betaal. Mijn basiszorgverzekering heeft al een volledige werelddekking. De enige extra kosten kunnen medische vervoer naar huis zijn. Dus een ambulance naar Nederland. Voor mij hoeft dat niet. Ik heb net zoveel vertrouwen in buitenlandse medische zorg. In een grijs verleden heb ik om medische kosten wel reisverzekeringen (voor m’n werk) afgesloten, maar destijds was er niet eens een goede regeling met Frankrijk.

  Bij elkaar heb ik 3 jaar in het buitenland verbleven. 1 x ben ik nagekeken in een ziekenhuis, maar die was van het bedrijf waar ik werkte en kostte me niets. Ik heb daar nog een keer medicijnen gehad twv van 5 euro die door mijn destijds particuliere zorgverzekering betaald is. Ze wisten echt niet wat ze betaalden alles was in het Chinees. En 1x heb ik hooikoorts medicijnen gekocht in Frankrijk, maar net als hier moet je die zelf betalen. Was erg duur en hielp geen biet, maar de gewone hooikoortsmedicijnen in NL hielpen destijds ook niet.

 8. Een verzekering, dus ook een glasverzekering, is alleen nuttig, als je het bedrag van een grote schade niet kunt opbrengen. Bedenk, dat een verzekeringsmaatschappij circa 50 % extra nodig heeft voor poliskosten, afhandeling en winst. Ongeveer de helft van alle premies wordt gebruikt voor de uitkeringen.

 9. @Pjotr: Ik gaf in mijn voorbeeld aan dat er kosten zijn voor een verzekeraar en ik vind het niet vreemd als die bijvoorbeeld 50% of zelfs 100% extra nodig hebben. Alleen gaf ik ook aan dat bij een glasverzekering in mijn geval 400% meer wordt gevraagd dan gemiddeld nodig is. (38 om 7,50 euro). Achteraf zal het verschil nog groter zijn aangezien een glasverzekering meer uitsluit dan ik bedacht had. Zo wordt lucht in dubbelglas altijd als een fabricagefout gezien en vergoeden brandverzekeringen en stormverzekeringen als een raam door brand of storm sneuvelt. De glasverzekering wordt dan niet aangesproken.

  Dat die 500% ver over de top is bleek ook maar uit een nieuwe VvE-verzekering, waarbij de premie voor glas zomaar ruim halveerde. (16 euro per appartement.) En ook met die premie gaat de verzekering echt niet bankroet. Er zit dus erg veel vet op en veel mensen hebben daar geen weet van. Het lijkt een klein bedrag, 3 euro per maand, maar over een langere periode tikt dat flink aan. Daarbij is het niet de enige extra verzekering waar je vraagtekens bij kan zetten.

  Een bijkomend probleem is dat mijn woning erg veel steen heeft en weinig glas. Ik kan dat niet anders aangeven dan bijvoorbeeld te zeggen dat ik een appartement heb en geen hoekwoning. Ik heb echter een benedenwoning die tevens hoekwoning is, maar met een volledig blinde muur. Beter zou het zijn als ik het percentage glas of het aantal vierkante meters aan glas aan zou kunnen geven omdat dat de helft is van een gemiddeld appartement.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s