Nov-16: Peruaanse Pantoffels

Twaalf jaar terug zag ik bij Van Haren een bak met slappe sloffen. Dat leek me wel wat. Met dergelijke huissloffen zou de kachel een graadje lager kunnen. Voor 10 gulden leek me dat geen miskoop. Nu twaalf jaar later kan ik moeiteloos constateren dat het zeker geen miskoop was en ik er jaarlijks minstens 16 euro 43 aan gas mee bespaar. En ondanks dat ik ze dagelijks een keer of drie ‘in- en uitschop’ is er geen naadje aan los, zit de voering nog prima vast en is op de zool geen enkele slijtage te zien. (Voordat ik ze op de foto nam heb ik 1 zool met wat water schoongemaakt.)

Als ik in huis loop heb ik ze vrijwel altijd aan. Af en toe komen ze een klein stukje buiten op de tegels, maar daar heb ik ze eigenlijk niet voor.
Wat me aansprak was de zool zonder enig rubberen profiel en de voering. Die laatste is warm waardoor de kachel minder hoog hoeft. Dat profielloze zorgt ervoor dat het lekker sloft over mijn mediumpolige tapijt. Kortom meer dan tevreden.

Nou had ik de indruk dat ze uit Zuid-Amerika kwamen, maar eigenlijk wist ik niet meer precies waarom. Bij de Keuringsdienst van Waarde werd me dat een paar weken terug duidelijk. Zij vertelden dat het oorspronkelijk Spaanse pantoffels waren uit de plaats Inca. Inca ligt op de Balearen, de eilandengroep ten oosten van Valencia. En wel de bekendste en middelste Baleaar: Mallorca.

Blijkbaar heeft op die bak bij Van Haaren iets van ‘Inca’ gestaan en had ik vanaf dat moment een voorstelling dat dit schoeisel gedragen werd door de gelijknamige Indianengroep in Zuid-Amerika. Ik ga er van uit dat ik zogenaamde nepinca’s heb gekocht. De echte Inca’s die ik op het internet vind hebben wel een rubberen zool en die zou ik daarom nooit hebben meegenomen.

Advertentie

Geplaatst op 2013-11-16, in Milieumatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 23 reacties.

 1. Ik heb al heel wat van dit soort sloffen versleten! Bruine, zwarte, grijze, rode … De mijne sleten dus wel degelijk. Ik heb nu vloerverwarming zodat ik zelfs s winters op blote voeten/op sokken in huis rondwandel!

 2. @Margo: Hoe redt je dat? Bij mij is zelfs de verf van de schoenmaat nog immer prima leesbaar. Ik slijt op deze manier ook minder sokken. Schoenzolen slijt ik wel, maar dat zit vooral in het fietsen. Vloerverwarming gaat in dit huis een zeer dure grap worden. Daar kan ik 600 paar voor aanschaffen en dus 6000 jaar op rondhuppelen. :-)

 3. Als ze maar lekker xitten…

 4. Je kunt er nog wel 12 jaar mee!

 5. Grappig. Ken die slippers al decennia lang van een skihut bij Morgins op 1700 mtr hoogte. Stapels daar in alle maten. Lekker warm en onverslijtbaar.

 6. Bij mij ging dat vetertje er altijd uit. En ik liep er ook mee naar buiten. Ze werden vies en ik werd ze zat. Soms had er een hond op geknaagd of een kat op gekotst. Wij hebben beneden geen radiatoren, uitsluitend vloerverwarming, heerlijk!

 7. Ik heb ze wel eens gehad, misschien liggen ze zelfs nog boven in een kast, maar ik vind ze te warm.

 8. Met gladde zolen waren de Zuid-Amerikaanse Inca’s uitgegleden op die steile Andes, vandaar dat zij de rubber zool hebben uitgevonden.
  Misschien komt die slof oorspronkelijk wel uit Marokko. Maar dan van rundsleer natuurlijk. Dat eilandje moet wel door het kapitalisme vergeten zijn, anders zouden die sloffen toch niet zo lang meegaan?

 9. Tineke Plooij-van Wageningen

  Ik heb zelf deze sloffen nooit gebruikt, maar dacht bij de afbeelding meteen: Spaanse sloffen; en vroeg me af: waarom de titel Peruaanse pantoffels?

 10. De uitzending van de keuringsdienst zag ik ook. En ook dat er heel wat met dit soort sloffen wordt gesjoemeld, en niet elke aanbieding goed is voor je voeten.
  Ik loop ook altijd op sloffen binnenshuis. Het scheelt idd wel wat stookkosten, en het is hoopvol hygiënischer dan gewoon met de schoenen aan.

 11. @Redstar: Met schoenen aan loop ik niet graag binnenshuis. Ik heb altijd een paar oude schoenen op de mat staan om even dichtbij naar buiten te kunnen. De hielen daarvan trap ik binnen no-time stuk. Net als met deze dingen neem ik niet de moeite om de hiel even goed te doen. Het grappige is dat deze slappe dingen daar totaal geen last van hebben.

  Dat sjoemelen kan niet anders en er werd gemeld dat de meesten tegenwoordig uit China komen. Alleen een rode versie had teveel zware metalen in de kleurstof. Of die van mij wel uit Inca komen weet ik absoluut niet. Qua prijs zouden ze nep moeten zijn, maar kwaliteit zeker niet.

 12. @Trijntje: Tot deze uitzending had ik nog nooit de term Spaanse sloffen gehoord en dacht ik dat ze uit Zuid-America kwamen. Zuid-Amerikaanse Sloffen vond ik niet zo’n moeite titeldus werden het deze ene kee Peruaanse Panfoffels. Was dus om aan te geven dat ik op het verkeerde been was gezet. :-)

 13. @King Billy en Greetje: Over dat onverslijtbaar kan ik dus meepraten. :-)

 14. @Sjoerd (en Emigrant): Dat lekker zitten is de eerste voorwaarde, anders zou ik ze niet aantrekken. Maar eigenlijk is het gewoon een slaplederen gevoerde sok die dus prima meegeeft en totaal geen wegligging heeft. Dat laatste is geen problemen ze komen vrijwel nooit op de weg. (Ik nam aan dat Inca’s ze natuurlijk ook alleen binnenshuis hadden )gebruikr.

 15. @Margo: Ik heb alleen beneden, maar dan een slechte gietbetonnen vloer in een 100-jaar oud huis. Ik zie er tegen op om maar iets met die vloer aan te vangen. Heb er ook geen behoefte aan. Wel wens ik vloerbedekking om geluid te absorberen. Ik vind tegels of parket een ramp waar het om weerkaatsingsgeluid gaat. Vloerverwarming kan wel onder vloerbedekking, maar het is niet zo gebruikelijk.

 16. @Nanos: Toen ik ze kocht hadden ze al niet zo’n overdreven binnenvacht als wat ik tegenwoordig zie. Daarbij is de binnenvacht door de jaren heen behoorlijk geplet. Warmte/benauwdheid van de zijkant ervaar ik dan ook niet, deze houden alleen de kou van de vloer goed tegen.

  Zelf had ik overigens bij de aankoop ook verwacht dat ik ze na een paar weken zat zou zijn. Aan andere pantoffels ben ik om die reden nooit begonnen. Maar voor 10 gulden wilde ik het wel eens proberen.

 17. Ik heb tegenwoordig een paar crocs bij de achterdeur staan voor als ik naar buiten wil lopen. Dat zijn ook heel prettige voetbeschermers.

 18. Ik heb ook jaren lang ’s avonds laat binnen op die dingen rond gesloft. ’s Morgens trek ik wanneer ik aangekleed ben wel mijn schoenen aan. Dat heb ik geleerd tijdens mijn zwangerschappen. Ik klaagde toen over vermoeid zijn. Toen de arts een keer op huisbezoek kwam, vertelde hij mij dat het slecht was om hele dage op sloffen rond te hobbelen en dat het toch echt beter was om overdag schoenen te dragen. Dat doe ik nu dus nog steeds. Overigens, net als Margot heb ik de sloffen ingeruild voor crocs. Die zitten ook echt lekker.

 19. Dan heb jij meer geluk gehad dan ik met goedkope sloffen; die van mij sleten steeds heel snel, maar een tijd geleden heb ik eens wat duurdere gekocht via internet en die houden zich prima.

 20. O, die sloffen met gif!
  Althans, dat weet je maar niet welke dat zijn.
  Ik zag het programma toen ook.

  Hier draagt ManB ze ook, toch echt ieder jaar een paar nieuwe nodig, toch loopt hij er alleen in huis mee rond. Die dingen worden duur als ze ieder jaar vervangen moeten worden. Misschien heeft hij wel die goedkope met gif, geen idee.

 21. @Appeltje-Vrouwtje: Zoals ik hierboven in 1 van de reaxi’s meldde was alleen 1 rood paar voorzien van net iets teveel gif. Terecht dat de KVW dat liet onderzoeken, want bij leer gemaakt in goedkope landen worden er wel eens foute chimische materialen gebruikt. Dat bij alle andere geteste exemplaren het gifgehalte binnen de norm was geeft aan dat ze in dergelijke landen niet gek zijn en zelf de zaak testen voordat ze het verzenden naar de EU. Vervolgens worden de foute gewoon naar andere landen gestuurd die er niet moeilijk over doen. Los daarvan hadden ze ter referentie geen ander schoeisel getest en de kans is groot dat die gewoon hetzelfde hadden gescoord. Ik zou dit soort sloffen of ander lederen schoeisel nooit aan de hond voeren of aflikken.

  Zelf zou ik me drukker maken om kinderarbeid, want met dergelijke lage prijzen moet daar vrijwel spake van zijn. Probleem is dat dure merken ook indirect spullen laten maken in fabrieken waar de lonen te laag en de kinderen te jong zijn. Helaas is dat veel moeilijker vast te stellen.

 22. Dus voortaan maar breien van het wol wat je zelf gesponnen hebt na het scheren van je eigen schaap. Wat een gedoe.
  Ben het met je eens over kinderarbeid en uitbuiting van volwassenen (denk aan Bangladesh) Maar zie maar hoe je schone kleren krijgt. Dus ik draag alleen nog 2e hands.
  Zelfs schoenen en bh’s.

 23. Ik heb het ook gezien, sommige verkopers beweerden dat in Spanje iedereen ze had.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: