Nov-24: Leesbevestiging

Een maandje terug beweerde ik bij Henk50 dat vrouwen meer lezen dan mannen. Dat gevoel heb ik al jaren, maar komt niet in het minst doordat ik zelf in het geheel geen boeken lees. Wel lees ik af en toe een klein stukje in een tijdschrift en ik lees vooral de regionale krant. Het lezen van een boek is voor mij geen ontspanning, maar inspanning en ik zie het dan ook nog altijd als huiswerk. Zal komen omdat ik een beelddenker ben en snel ben afgeleid.

Eigenlijk ben ik pas gaan lezen toen ik internet kreeg. Tot die tijd kwam ik niet verder dan eens per jaar een Bommelboek, omdat die voor de helft uit fraaie tekeningen bestaan en de losse verhalen vrij kort zijn. Na de komst van het internet zocht ik aanvankelijk informatie, maar langzaamaan begon ik ook blogberichten te lezen. Dat zal komen omdat die berichten doorgaans ook erg kort zijn. Aan enig e-verhaal ben ik nog nooit begonnnen.

Kortom ik ben niet doorsnee. Maar dat geldt net zo voor mij broers en vrienden. Maar weinigen zeggen af en toe lekker een boek te pakken. Bij hun vrouwlijke wederhelften hoor ik dat regelmatig. Als ik in de trein zit dan vallen me ook vooral vrouwen op die een boek lezen en mannen die een krant lezen of een kruiswoordraadsel oplossen.

Zelf kijk ik net zo lief uit het treinraam of observeer de mensen in de trein. Dat laatste verklaart dan weer waarom ik die bovenstaande indruk heb. Maar klopt dat ook? Tot nu toe had ik het nog nooit uitgezocht en die opmerking bij Henk50 zette me daar toe aan. Al vrij snel vond ik er een artikel over op de Leesmonitor. Daar staat een deel in over lezen per geslacht. Dat deel komt van het Sociaal en Cultureel Planbureau maar niet uit 2010. De getallen in tabel 3.2 komen uit 2005 en zijn door de Leesmonitor foutief in hun grafiek gezet. Dwz vrouwen lezen geen 1,3 maar 0,3 uur per week in reclamekrantjes.

Hieronder de juiste grafiek:

Vrouwen lezen vooral meer romans, iets meer literair en reclamekrantjes en mannen iets meer de krant. Maar dat was dan wel in 2005. Natuurlijk verschuift het van de bedrukte plakjes dode boom naar de kolengestookte e-reader of tablet. Vrouwen zullen daarbij waarschijnlijk sneller een roman lezen en mannen de krant. Maar ik sluit ook niet uit dat de kruiswoordpuzzelaars van vroeger nu in de trein een computerspelletje spelen op hun smartphone.

Advertentie

Geplaatst op 2013-11-24, in Overmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 25 reacties.

  1. Nou ja behalve romans en kranten heb je nog veel meer soorten leesvoer en boeken natuurlijk. Grappig,wat jij hebt met lezen heb ik ook. Als kind las ik graag, maar baalde als ik de bladzijde omsloeg en op de volgende twee bladzijden geen plaatjes stonden. Zo’n lap tekst vond ik haast niet door te komen, terwijl de hoeveelheid natuurlijk niet afneemt met het toevoegen van tekeningen.
    Mijn concentratie is ook gauw weg, voor ik het weet heb ik een bladzijde ‘gelezen’ zonder iets in me op te nemen. Daarom is overdag lezen niet zo makkelijk, er kan gebeld worden en dat gebeurt ook, maar wetend dat het kan gebeuren daalt mijn concentratie al. Ik lees twee kranten, een papier, een digitaal en er zwerven altijd wat boeken om me heen die ik wil lezen en daar ook af en toe wat bladzijden in weglees. Reclame lees ik niet, tenzij ik toevallig iets nodig heb, maar zelfs dan. Als het aan mij lag werd er een sticker op de brievenbus geplakt. Nog steeds heb ik moeite met lappen tekst. Sommige mensen presenteren het om zo’n tien regels tekst te schrijven, zonder punten of komma’s. Dat horen dan vaak vier of vijf zinnen te zijn. Ik zit dan letterlijk naar adem te happen, na net lezen van zo’n tekst.
    In de trein zou ik niet kunnen lezen, te veel afleiding. In de tuin weer wel, ondanks de geluiden om me heen, maar daar hoef ik geen aandacht aan te geven.

  2. In Duitsland zijn boeken in aantallen en in klare munt, het meest gekochte kerstgeschenk.
    Kerstmis is in Duitsland, wat in Nederland Sinterklaas is. Dat zegt wel iets met al die digitale snufjes en speelgoed als concurrenten.

  3. @King Billy: Er is een verschil tussen cadeaugeven en daadwerkelijk lezen. Zelf heb ik ook wel eens een boek gekregen en die hooguit als vliegenmepper gebruikt. Maar ook wat dat beteft veranderen de tijden niet echt: http://www.youtube.com/watch?v=MDxeTLXHfZ0

  4. @Margo: Kon daar nou niet eventjes een witregel tussen? :-)

  5. Ik lees geen enkel boek meer, hooguit een studieboek als ik een cursus moet volgen. Sinds ik een bril draag is het leesplezier eraf.

  6. Ik lees gemiddeld 35 boeken per jaar, ik merk echter dat het laatste jaar een daling is te zien. Zal met mijn vermoeidheid te maken hebben, maar ook met de komst van mijn tablet. Spelletjes doen kost veel tijd, maar ik vind het leuk en mensen moeten doen wat ze leuk vinden. Ik doe er niemand mee tekort. Nog 4 weken en dan krijg ik mijn vrijheid terug. Waarschijnlijk zal het leesgedrag dan weer wat intensiever worden, geïnspireerd door nieuwe contacten die ik ongetwijfeld ga opdoen in mijn volgende fase van het leven, waarbij arbeid ingeruild is voor vrijwilligerswerk

  7. @Greet: Een mooie aanvulling. Ik lees regelmatig bij Mrs. T, ze staat ook in m’n blogspotrol. Daar staat vooral iets over geduld dat mannen niet hebben. Dat is bij mij duidelijk niet het probleem, ik heb immer voldoende geduld en tijd gehad. Dat geduld herken ik wel bij mijn vader. Na zijn 53ste kreeg hij door een ongeval ook erg veel tijd, die gbruikte hij niet om te lezen maar om te figuurzagen. Overal zie ik nog schemerlampen en bloemenwagens van zijn hand.

  8. @Sjoerd: Daar heb je een bijkomend punt. Van het scherm lezen gaat bij mij nog altijd prima, maar typische kleine 8pt krantenletters met onnodige schreefvervuiling kan ik alleen in een goed verlichte ruimte lezen. Boeken maken helaas ook vaak gebruik van letters als Times. Daarbij staan vaak de regels te dicht op elkaar en is het niet voldoende opgedeeld in alinea’s of paragrafen. Als er dan ook nog eens uitgevuld wordt en de text een langwerpig blok per pagina vormt, dan ben ik er snel klaar mee.

  9. @Hanscke: Zelf doe ik al jaren vrijwilligerswerk en kan daar moeiteloos en compleet vullende dagtaak van maken. Ik beperk het tot circa 20 uur per week, alhoewel dat lastig meetbaar is. Het werk stopt niet als ik iets anders doe, dan kan het nog steeds door mijn hoofd spelen.

  10. Ik heb het maar bij alinea’s gehouden omdat het anders nog meer tekst leek, en ik wilde mijn reactie niet langer laten lijken dan jouw tekst! ;-)

  11. Er zijn altijd uitzonderingen, laten we dat voorop stellen. Over het algemeen zijn het de vrouwen die geïnteresseerd lezen. Mannen schrapen de voor hen meest bruikbare info van tafel en verdwijnen…

  12. Ha, die 4,2 uur per week die haal ik ruimschoots omhoog!

  13. @Mrs. T.: Zelf zal ik op hooguit een half uur zitten, waarvan 25 minuten regiokrant en 5 min informatie. Daarnaast veel meer via het internet en dat kan wel eens 10 uur per week zijn.

  14. Tineke Plooij-van Wageningen

    Ik lees veel, en van alles en nog wat. Vanaf dat ik kon lezen was ik heel leesgierig.
    Ik lees van alles: literatuur, tijdschriften, kranten, blogs.
    Toen ik net kon lezen las ik echt alles wat er mij voor ogen kwam; waardoor het me opviel als er op de bus een foutieve aanduiding stond van de bestemming waarheen de bus op weg was. Nog steeds ben ik erg geïnteresseerd in het openbaar vervoer, en ook of de informatie die daarover verstrekt wordt wel juist en volledig is..

    Ik deel je indruk dat er meer vrouwen romans en literatuur lezen dan dat mannen dat doen.
    Toch ken ik ook wel een aantal mannen die graag literatuur lezen, mijn jongste broer, en de man van mijn oudste zus.
    Ik maak deel uit van een literaire kring in Ede, die zes maal per jaar bij elkaar komt om met elkaar te delen wat we vinden van boeken die we gelezen hebben, één per avond.
    Vaak hebben dergelijke kringen vooral vrouwelijke leden, maar bij deze kring zijn ook een aantal trouwe mannelijke leden aangesloten.
    Mijn oudste broer is dan weer iemand die echt geen boekenlezer is.
    Voorbeelden zijn natuurlijk geen statistieken, ik deel gewoon wat uit mijn eigen omgeving..

  15. @Tineke: Jouw bijdrage bij Henk was destijds voor mij een belangrijke aanleiding om het eens uit te zoeken. Ik weet van mijn eigen kennissen en familiekring ook dat ik geen doorsnee kennissen en vrienden heb op dit gebied. Daarom grijp ik al snel terug op wat ik in een trein om me heen zie of bijvoorbeeld in de biebliotheek. Aan de biebse leestafel zijn de mannen in de meerderheid en die pakken vooral de kranten. Een vouw zie ik daar nog wel eens in een tijdschrift lezen, mannen doen dat in de bieb veel minder. Al met al sluit de bovenstaande grafiek erg aan op mijn indrukken. Het SCP onderzoekt ook zaken grondig en ik heb er dan ook wel vertrouwen in dat het redelijk klopt.

    Bij het OV staat hier al decennialang Oudkarspel verkeerd op het busstation als Oud Karspel. Laatst zag ik voor het eerst een gemeentegenoot die het zo schreef. Is daar waarschijnlijk nog nooit geweest en heeft het overgenomen van het busstation.

  16. Bij mij geen geel, weinig groen, weinig rood en veel paars.

  17. @Emigrant: Ah, een kleurendenker. :-)

  18. Ja, maar dat moet je niet in politieke termen begrijpen.

  19. Ik vind dat jij aardig wat schrijft voor een niet-lezer. Ik lees ook niet zoveel, al snak ik wel naar een spannend boek. Dat vrouwen zoveel lezen komt omdat ze op FB elke leeservaring met elkaar delen.

  20. Tineke Plooij-van Wageningen

    Hmm, ik deel mijn leeservaringen niet op facebook; en ik heb gelezen vanaf dat ik het kon: ik heb het geleerd in het najaar van 1960, nog geen facebook in zicht; mijn moeder joeg me zo nu en dan naar buiten, omdat ik toch ook wel buitenlucht en beweging moest hebben. Mijn zusje en ik haalden elk elke week drie boeken uit de bibliotheek, vanaf dat ik acht jaar oud was; die zes boeken las ik binnen die week gemakkelijk uit; mijn zusje deed precies hetzelfde. Met mijn zusje deelde ik toen al wel leeservaringen, en bij gelegenheid doen we dat nog; het is haar man die ook veel leest.

  21. @Mack: Als ik niet meereken dat ik mijn eigen schrijfsels lees, dan zal ik veel mee geschreven hebben dan gelezen. Dwz ik heb op mijn werk ook handleidingen gemaakt voor grote machines en voor een vrijwilligersorganisatie vul ik een website en maak ik jaarlijks hun krantje. Dingen als WOW lees ik overigens ook niet. Frans54 las ik erg graag als weblogger, maar na de eerste regel in zijn WOW-schrijfopdracht stond ik al vast en klikte ik het weg. Dat terwijl andere WOW-ers onder die verhalen de loftrompet lieten schallen.

    Het is idd vreemd, net zoiets als iemand die niet luistert maar wel vertelt. ;-)

    Voordeel is wel dat mijn schrijfstijl niet echt beïnvloed is door een andere schrijver, eerder door ander webloggers.

  22. Als je leest hoef je geen plaatjes of filmpjes te kijken. Het irriteert me telkens als er een nieuwsbericht ergens op het internet is en je in plaats van een tekst een videootje voorgezet krijgt. Zal wel aan vroege leesgewenning liggen. Tegenwoordig is de trend richting plaatje. Er ontstaan ook steeds meer pictogrammen, waaruit zich na enige tijd het nieuwe Wereldchinees zal ontwikkelen.
    Als kind heb ik veel in het huis van mijn grootmoeder gelezen. Daar lagen voornamelijk boeken van ver voor de oorlog, zodat ik ook de oude spelling en de naamvallen leerde. Nog ingewikkelder werd het door de Zuidafrikaanse bijbel die bij mijn andere grootouders lag. Als daar aan tafel uit de Bijbel werd gelezen mocht ik meelezen in het Zuidafrikaans. Als kind kun je dat allemaal spelenderwijs verwerken, als er maar niet door pedagogen over gezeurd wordt.

  23. Tineke Plooij-van Wageningen

    Dat met die videootjes heb ik ook; ik heb ook veel liever dat ik een nieuwsberichtje ‘gewoon’ kan lezen, dan dat ik naar een videootje moet gaan kijken. Komt denk ik ook omdat ik snel kan lezen, en dus ook snel kan zien wat de kern van het nieuwtje is.

  24. @Emigrant & Tineke: Video’s hebben als nadeel dat je ze helemaal af moet kijken. Doorschuiven kan wel, maar gaat niet zo simpel als bij het lezen een paar alinea’s met oninteressante sleutelwoorden over te slaan. Aan de andere kant kunnen videootjes veel verduidelijken, maar dan moeten ze kort zijn en al helemaal niet uit zichzelf starten.

    In de afgelopen week heb ik 2 raadsvergaderingen van de gemeente terug gekeken. Die zijn opgedeeld in onderwerpen waar je eenvoudig doorheen kunt stappen. Helaas nam het onderwerp waar ik voor kwam 2x 50 minuten en dat is dan een hele zit. Ik heb het dan ook een aantal keren stopgezet om wat anders te doen. Pas aan het eind begreep ik dat mijn punten (ik had officieel bezwaar ingediend) totaal niet besproken zijn. Met een textversie kan je eenvoudig naar een sleutelwoord zoeken en was ik binnen enkele seconde klaar geweest. Ik had dan echter niet de sfeer van zo’n avond geproefd en nu dus wel. Die textversie komt pas veel later online, omdat raadsleden zeker willen zijn dat ze goed zijn geciteerd. Met een integrale video is dat probleem er niet.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: