Dec-06: The PreFab Four

(Inmiddels heb ik 2 vakantiedagen in Notepad gezet en kan er vandaag en morgen nog gegokt worden op de eerste ronde van de Zwerffietsquiz-2013.) Vandaag eerst nog een ander bericht over een popgroep uit de jaren ’60.

Regelmatig schiet mij iets te binnen, daar hebben meer mensen last van en blogger in het bijzonder. Deze keer betrof het The Rutles. Mijn jongste broer kocht rond 1979 een verzamelalbum van die groep. Uit die tijd weet ik niet beter dan dat het typische Beatles-achtig liedjes waren. Ik behoorde tot de Beatleshaters in die tijd. Dwz je was voor of je was tegen die commerciëel uitgemolken meuk en ik was tegen. Eigenlijk was je dan automatisch fan van The Rolling Stones, maar die vond ik ook maar zozo. Ik had meer met Deep Purple, Pink Floyd en The Kinks.

Het verhaal bij The Rutles was dat die misbruik maakten van de populairiteit van The Beatles. Bij mij kwamen de liedjes over als een soort parodie. Mijn jongste broer was overigens een Beatlesfan.

Gisteren bedacht ik na die ingeving op zoek te gaan naar dat album van The Rutles, die moest vast wel op Youtube staan. Wat ik vond was iets heel anders, een documentaire over The Rutles waar Eric Idle een hoofdrol in speelde. Binnen enkele secondes werd me het duidelijk. Deze documentaire was een schitterende parodie op The Beatles en de nummers uit die documentaire zijn destijds op een verzamel LP gezet en die is in Nederland op de markt gebracht. Eigenlijk verwacht ik ook dat de VPRO deze documentaire destijds heeft uitgezonden, maar ik weet daar niet van.

En de VPRO omdat die toen ook Monty Python uitzond en Eric Idle daar een van de sleutelfiguren was. Deze Rutle-documentaire (‘All you need is cash’) heeft dan ook een hoog Monty Python-gehalte met erg veel voor de handliggende woordgrappen als The PreFab Four. Het leuke is dat de meeste grappen 35 jaar later nog prima te pruimen zijn. Sommige waren zelfs hun tijd ver vooruit. Naast een parodie op The Beatles is het ook een parodie op het maken van documentaires. Deze bestaat uit 8 stukjes van 9 minuten.

In het 3de stukje wordt een kostbare maar nutteloos bezoek gebracht aan ‘Blind Lemon Pye’ in de swamp van New Orelans. Die grap zou ik in 1979 zeker niet begrepen hebben. Pas veel later zag ik een of andere Blokhuis een zelfde interview houden in dezelfde omgeving met ‘Muddy Waters‘, die gezien wordt als het rolmodel voor de Britse popgroepen uit Liverpool.

Uiteindelijk gaan The Rutles kapot aan thee en vrouwen, waarbij de persiflage op Yoko Ono hier in het Alkmaarse nog immer ‘kamervragen’ zou opleveren. Maar daarover later een ander berichtje.

De naam Rutles verwijst naar Rutland, een leeg gebiedje midden in Engeland dat vergelijkbaar is met het gebied tussen Veendam en Delfzijl. Rond 1990 fietste ik er dwars doorheen van Stamford via Oakham naar Melton Mowbray. Het meertje dat op de kaart staat was er destijds niet.

Deel 1.
Deel 2.
Deel 3.
Deel 4.
Deel 5.
Deel 6.
Deel 7.
Deel 8.
 

Je kan rechtsonderin de Engels ondertiteling aanzetten en vervolgens kiezen voor vertalen naar het Nederlands. Aan dat laatste heb je geen klap. Maar met zoveel dubbelzinnige woordspelingen is dat niet verwonderlijk.

Geplaatst op 2013-12-06, in RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Ik moet zeggen na zoveel jaar is het wel grappig om enkele stukken te zien… Maar ik blijf een Beatles fan…

  2. @Sjoerd: Van de Beatles speelde alleen Geoge Harisson er in mee. Zelf vond ik destijds alleen de muziek van John Lennon aardig maar had ik niet met Paul McCartney (ook niet in zijn navolgende bandjes).

  3. Blind Lemon Jefferson was overigens een zwarte Blues-zanger/gitarist. Ik ken hem alleen omdat hij in ene van mijn gitaarboeken staat.

    http://de.wikipedia.org/wiki/Blind_Lemon_Jefferson

  4. @Bob: Pye zou kunnen slaan op de Pye platenmaatschapye die ‘verantwoordelijk’ was voor de invasie van Britse popmuziek in de USA.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: