Dec-31: Sint/Madiba

M’n opvatting hieronder staat los van het Sint Mandela-bericht, dat toevallig een paar uur eerder op het internet is geplaatst door Oud Zeikwijf. Dat bericht heeft ook een andere inhoud en gaat maar een klein beetje over Mandela. Zelf bedacht ik dit verhaal al voordat Mandela overleed, hij werd toen al bezien als een heilige. Daar was ook voldoende aanleiding toe.

Maar die verheerlijking begon bij het ouder worden van Mandela zo toe te nemen dat ik er de kriebels van kreeg. En bij het overlijden vond ik het dus tegenvallen dat er niet meteen een nieuwe jaartelling begon met 1 nMa (na Madiba). Fokke en Sukke geven hiernaast m’n gevoel van dat moment weer.

Al snel realiseerde ik me dat het zo niet werkt. Onze huidige jaartelling is niet meteen begonnen na de geboorte van Christus, maar ruim 3 eeuwen later door een Romein die dat toen pas bepaalde. Mandela moet dus nog een eeuw of 3 wachten eer een Amerkaan deze nieuwe jaartelling gaat invoeren.

Tot die tijd kunnen we Mandela nog wel voor iets anders gebruiken, hij overleed niet voor niets op 5 december. In het afgelopen jaar was er veel discussie over de Zwarte Pieten. En terecht. Die methode van pakjesbezorgen is sterk achterhaald en voldoet aan geen enkele Arbo-regeling. Er is zelfs geen Arbo-uitzondering die dit toelaat en Arbo-wetten gelden ook voor buitenlanders die tijdelijk in Nederland hun werk moeten verrichten.

Daarbij is het niet alleen gevaarlijk om zonder tuig aan een veiligheidslijn en zonder goedgekeurde helm op daken zonder enig beveiligend hekwerk te vertoeven. De huidige (zwartbetaalde?) bezorgers staan ook eens boven schoorstenen te werken waar CO1 en CO2 en in geval van houtkachels zelfs fijnstof uit komt. Nee, het wordt tijd dat dit achterhaalde distributiesysteem op de schop gaat. Laat de ontvangers participeren en schakel bestaande internetbezorgers in, die wel netjes online zijn. Het huidige systeeem is daarbij ook een vorm van oneerlijke concurrentie jegens alle koeriersbedrijven welke Nederland rijk is.

En Mandela kan daar prima bij helpen. Hij is/was een man van deze tijd. Hij kan moeiteloos dit lastige project tot een goed einde brengen in een duobaan met Sint Nicolaas. Daarbij zijn tegenwoordig duobanen in als het om zulke belangrijke functies gaat.

Boven het stukje heb ik ten onrechte Madiba gezet. Dat is een koosnaam voor Nelson Mandela en mogen alleen directe vrienden en familie gebruiken. Net als de meeste andere wereldburgers heb ik nooit met Mandela geknikkerd en hoor ik dus netjes Meneer Mandela te zeggen. Sint/Mandela is wat mij betreft dan ook een prima naam voor het komende duofeest op 5 december.

Advertentie

Geplaatst op 2013-12-31, in Overmatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Ik ben niet godsdienstig aangelegd, maar een plaats naast Boeddha mag hij wel krijgen.

 2. @Sjoerd: Of Mohandas Karamchand Gandhi, want die vergelijking deed ook al de ronde.

 3. joost tibosch sr

  Als doorgewinterde roomse weet ik maar al te goed dat je mensen pas heilig kunt noemen, als het werkelijk opvallende mensen waren. Als dat heilig zo maar euforisch onnadenkend religieus valt, zijn ook roomsen zelfs protestant genoeg, zeker in onze moppertijd, om zelfs opvallende mensen helemaal niks te vinden

 4. In een wereld waar het normaal is geworden jezelf ongelimiteerd ten koste van andere te verrijken, waar zelfs bij hulporganisaties, hoogwaardigheidbekleders en leiders wordt gejat, geroofd en gemoord, is een figuur als Mandela een verademing. Het heilige aureool boven zijn hoofd heeft hij niet zelf geplaatst. Een vergelijking met heilig- of zaligverklaring door de roomse kerk is niet op zijn plaats. De katholieke kerk verklaart mensen heilig die een wonder hebben verricht, zoiets als Hans Klok doet, niet mensen die enige betekenis in positieve zin hebben gehad.

 5. Mooie beschouwing! Ben het met je eens.

 6. Ik sluit me graag aan bij de reacties van Sjoerd en Margo.
  Heiligverklaringen laten we maar aan anderen over; Mandela zei hier zelf over: Ik ben geen heilige, tenzij je een heilige ziet als een zondaar die maar blijft proberen.
  Hij was natuurlijk wel een levend voorbeeld voor velen en daar hebben we blijkbaar ook ernstig behoefte aan: http://dimasplace.wordpress.com/2013/12/13/tussen-10-nelson-mandela-1918-2013/

 7. Hoi Ximaar, ’t allerbeste voor 2014!

 8. Ik heb in de titel en het bericht een schuine streep toegevoegd tussen Sint en Madiba. Uit het verhaal was al te lezen dat ik een duo bedoelde, maar bij sommigen kwam het mogelijk over dat ik Mandela bij deze tot sint verhief en zo had ik het niet bedacht. Met sint bedoelde ik de ‘De Sint’ ofwel Sinterklaas en die hoeft voor mij niet in Spanje te blijven.

 9. Ja, zo lust ik er ook nog een. Onze oerknal is ook niet 13,7 miljard jaar geleden begonnen, maar pas 13,7 miljard jaar later, door een geleerde die die theorie opperde. Wat Madiba ;) betreft: dat bepaalt de katholieke kerk wel of hij een heilige wordt he? Die gaan daarover.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: